КРЕАТИВНЕ РАДИОНИЦЕ СУБОТОМ
ПУТОВАЊЕ КРОЗ МОДЕРНО ДОБА

Креативне радионице за децу суботом
ОТКРИВАМО ЕНГЛЕСКУ КРОЗ УМЕТНИЧКА ДЕЛА
6, 13, 20. и 27. октобар 2018. године од 11.00 до 12.30 сати

 

Од октобра 2018. године Галерија Матице српске почиње нови циклус креативних радионица за децу суботом. На радионицама ће се обрађивати различити садржаји инспирисани темама и одабраним уметничким делима из програма Моја уметничка авантура.Откривамо Европу кроз уметничка дела, која се налазе у Галерији Матице српске. На радионицама у октобру под називом Откривамо Енглеску кроз уметничка дела, малишани ће сазнавати о знаменитостима ове земље и српским сликарима који су путовали у Енглеску.

6. октобар 2018. године
УМЕТНИЦИ У ВЕЛИКОМ ЛОНДОНУ
Прво дружење у новом циклусу искористићемо за упознавање с главним градом Енглеске – Лондоном. Малишани ће сазнати који српски уметници су путовали у Лондон и шта су тамо могли да виде. Како бисмо открили чари Лондона замислићемо да се возимо на великој вртешци – Лондонском оку одакле ћемо моћи да видимо Биг Бен, Мост кулу, Темзу, црвени аутобус, телефонску говорницу и друге знаменитости овог града. Инспирисани вожњом, малишани ће нацртати оно што су видели из кабине кроз прозор вртешке.

13. октобар 2018. године
ЊЕНО ВИСОЧАНСТВО – КРАЉИЦА
На креативној радионици Њено височанство – краљица малишани ће отићи право у Бекингемску палату како би упознали краљицу Енглеске. Сазнаће како се она зове, ко чини њену породицу, које су њене обавезе и дужности, али и како изгледа живот на краљевском двору. Откриће да ли и у нашој земљи постоје краљ и краљица, и да ли смо их имали у прошлости. На уметничким делима из колекције Галерије Матице српске малишани ће пронаћи неколико краљевских портрета, док ће у креативном делу радионице правити различите симболе краљевске власти – круну, скиптар, орден и друго.

20. октобар 2018. године
У ШЕТЊИ ЕНГЛЕСКИМ ПАРКОМ
Након упознавања са знаменитостима Енглеске и енглеском краљицом, малишани ће кроз шетњу енглеским парковима откривати њихове лепоте. Данас у парковима сви можемо да се шетамо, уживамо, играмо се и одмарамо, а чему су паркови некада служили сазнаћемо кроз приче о енглеским парковима и разлозима њиховог настанка. Поред тога подсетићемо се и паркова који се налазе у Новом Саду. Малишани ће посматрајући слику уметника Богдана Шупута открити који гроф је очаран лепотом енглеских паркова одлучио да направи један такав у околини нашег града. Након инспиративне приче о парковима, малишани ће се препустити машти и осмислити свој парк из снова.

27. октобар 2018. године
ДАМЕ, ГОСПОДА И ФИНИ МАНИРИ
Какви манири су красили енглеске даме и господу? Да ли су за њих постојала нека посебна правила понашања и где су она могла да се науче? Одговоре на ова питања малишани ће сазнати посматрајући слику Саве Шумановића Енглескиње у Паризу. Поред дама у елегантним хаљинама са шеширима на главама и лепезама у рукама, сликар је приказао и њихову децу свечано одевену у кошуље са краватама. На радионици ћемо открити да лу су се они свечано обукли из неког посебног разлога, или је то била њихова свакодневна одећа. Такође, запитаћемо се да ли даме и господу чини само лепо одело, или су им потребни и фини манири. У креативном делу радионице малишани ће од глинамола направити своје шољице за чај – омиљени напитак енглеских дама и господа.

Радионице суботом су отворене за сву заинтересовану децу узраста од 5 до 11 година.
Цена улазнице је 150.00 динара.

За више информација можете се обратити Мирослави Жарков на 021/4899017 и Јелени Огњановић на 021/4899018 или на decjiprogrami@galerijamaticesrpske.rs


Креативне радионице суботом – мај 2018
Креативне радионице суботом – април 2018
Креативне радионице суботом – март 2018
Креативне радионице суботом – фебруар 2018
Креативне радионице суботом – јануар 2018
Креативне радионице суботом – децембар 2017
Креативне радионице суботом – новембар 2017
Креативне радионице суботом – октобар 2017

 

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно