ГАЛЕРИЈА МАТИЦЕ СРПСКЕ ЈЕ ДОБИТНИК
ИЗУЗЕТНЕ ВУКОВЕ НАГРАДЕ ЗА 2017. ГОДИНУ

Извршни одбор Културно-просветне заједнице Србије донео је 19. децембра 2017. године на предлог Жирија за додељивање Вукове награде, једногласну Одлуку да се Галерији Матице српске додели Изузетна Вукова награда за 2017. годину. Награда коју Културно-просветна заједница Србије додељује 54. пут, уручује се за нарочите резултате остварене у стваралачком раду на ширењу културе, образовања и науке у Републици Србији и на свесрпском културном простору. Поред Галерије, Изузетну Вукову награду добили су и Богословија Св. Кирила и Методија у Призрену и оперска дива Милка Стојановић из Београда.

Жири за додељивање Вукове награде за 2017. годину чинили су: проф. Милован Витезовић, књижевник, проф. Момчило Антоновић, академски сликар, академик проф. Светислав Божић, композитор, председник Жирија, др Жарко Димић, историчар, Бора Дугић, музички уметник, Рада Ђуричин, драмска уметница, проф. Драган Мраовић, књижевник и књижевни преводилац и Селимир Радуловић, књижевник.

Галерија Матице српске је ове године обележила 170 година трајања и својим бројним изложбама, програмима и свечаностима прославила значајан јубилеј. Награде попут Изузетне Вукове награде доказују да је Галерија Матице српске место сажимања традиције и савремене уметности, едукације и квалитетне забаве, место на коме се гради, чува и представља културни идентитет државе, изјавила је у поводу награде др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске.

Уручење награде биће уприличено у фебруару 2018. године.

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно