Отварање изложбе дигиталних принтова на платну и папиру
ЕВРОПСКИ ФЕНОМЕНИ
У КОЛЕКЦИЈИ ГАЛЕРИЈЕ МАТИЦЕ СРПСКЕ
Музеј Херцеговине Требиње, 21. децембар 2018. године у 19.00 сати

У години која је проглашена Годином европског културног наслеђа, Галерија Матице српске наставља сарадњу са Музејем Херцеговине у Требињу. У петак, 21. децембра 2018. године у 19.00 сати у Музеју Херцеговине Требиње, Стари град 59, биће отворена изложбa дигиталних принтова уметничких дела из колекције Галерије Матице српске под називом Европски феномени у колекцији Галерије Матице српске. На отварању изложбе говориће Ивана Грујић, директорка Музеја Херцеговине Требиње и Мирослава Жарков, кустоскиња Галерије Матице српске и једна од ауторки изложбе.

Изложба Европски феномени у колекцији Галерије Матице српске приређена је у Галерији Матице српске од 11. јула до 16. септембра 2018. године, у оквиру програма обележавања Године европског културног наслеђа на националном нивоу. Њоме су представљена уметничка дела домаћих и страних аутора, из различитих епоха, изведена у различитим техникама, обједињена у намери да се промисли о феноменима и вредностима на којима се темељи европска цивилизација. На овај начин издвојиле су се четири теме и целине приказане на изложби: Наслеђе, Слобода, Прогрес и Разноликост.  

Наслеђе испричано кроз митове и религије као основе европске културе је поље у коме се кроз богатство локалних диверзитета, обичаја и традиције истичу човекове мане и врлине преточене у свима добро познате приче и слике. Као друга тема указала се Слобода као идеал нација и појединца, али истовремено уметника, научника и филозофа, као нешто што се осваја, брани и промовише. Затим, Прогрес објашњен као стална тежња европских народа ка напретку како би се одржала конкурентност и просперитет; тежња која је заснована на образовању, науци, инвентивности и креативности са циљем да се обезбеди напредак читавог континента. И коначно, Разноликост као темељна особеност Европе која обједињује различите нације, језике, религије и опредељења са циљем стварања толерантнијег и разумнијег друштва.
http://evropskifenomeni.360.rs/

Како би и публика у региону и у другим европским земљама имала прилику да кроз комуникацију са уметничким идејама сагледа једно могуће промишљање европских вредности и феномена, осамнаест најрепрезентативнијих уметничких дела са изложбе Европски феномени у колекцији Галерије Матице српске одштампано је на платну и папиру. На овај начин створена је својеврсна „путујућа изложба” и отворена је могућност да се посредством дигиталних принтова с одабраним уметничким делима упозна већи број људи.

Изложба дигиталних принтова Европски феномени у колекцији Галерије Матице српске у Музеју Херцеговине Требиње отворена је до 15. јануара 2019. године.

Реализацију изложбе омогућили су Министарство културе и информисања Републике Србије, Министарство просвјете и културе Републике Српске и Град Требиње.

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно