Пројекат
КРОЗ ОБЈЕКТИВ: ГАЛЕРИЈА, УМЕТНОСТ И ПУБЛИКА
април ‒ мај 2018. године

Галерија Матице српске је 2017. године обележила 170 година трајања, што нас је подстакло да промишљамо о улози и значају Галерије у XXI веку, као и о важности приближавања уметности људима. На самом крају године урађена је серија портрета запослених у Галерији пред уметничким делима у деветнаестовековној фотографској техници мокрог колодијума, а идеја нам је да сада подстакнемо и наше посетиоце да се фотографишу пред омиљеним сликама из галеријске колекције.

Акцијом фотографисања желимо да покажемо да уметничка дела која се чувају у музејским установама припадају људима и да уметност само у интеракцији с публиком остварује своју вредност и значај. Због тога свим љубитељима уметности и музеја нудимо могућност да одаберу омиљено уметничко дело с којим се повезују и идентификују, фотографишу се и тако постану део предстојеће изложбе Кроз објектив. Галерија, уметност, публика. На овај начин желимо да их подстакнемо да размишљају о делима из колекције Галерије Матице српске као и о својој припадности у оквиру установе културе која чува најрепрезентативнија дела националне ликовне уметности.

Током априла посетиоци су у прилици да се фотографишу са осам слика које је путем друштвених мрежа изгласала публика у игри Уметничко дело по мојој мери.

Акција фотографисања посетилаца организује се у сарадњи са Академијом уметности у Новом Саду.

Чекамо вас да се фотографишете: 31. марта, 14, 21. и 28. априла од 10.00 до 14.00 сати у Галерији Матице српске!

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно