АПЛИКАЦИЈА НА ЗНАКОВНОМ ЈЕЗИКУ
„МУЗЕЈ ЗА СВЕ”

Путем музејске интерактивне апликације МУЗЕЈ ЗА СВЕ, сталне поставке новосадских музеја – Галерије Матице српске, Спомен-збирке Павла Бељанског, Музеја Војводине и Музеја Присаједињења Војводине Краљевини Србији – обогаћене су тумачењима која су прилагођена глувим и наглувим особама. Идеја апликације је да се уметничка дела и сазнања о уметности путем савремених технологија приближе особама с оштећењем слухa. Први пут су музеји у Новом Саду добили прилику да представе најзанимљивије чињенице о уметничким делима путем знаковног језика и то захваљујући сарадњи са Друштвом тумача и преводилаца на знаковни језик из Новог Сада.

Апликација је доступна у Галерији Матице српске на таблет рачунарима. Посетиоци се на почетку упознају са кратком историјом Галерије, а потом их кратке приче о националној историји и култури XVIII, XIX и XX века уводе у тумачења 14 одабраних уметничких дела из колекције Галерије. Посетиоци у апликацији могу да бирају текстуално или видео тумачење на знаковном језику.

Апликација МУЗЕЈ ЗА СВЕ је резултат истоименог заједничког пројекта Спомен-збирке Павла Бељанског, Галерије Матице српске, Музеја Војводине, Друштва тумача и преводилаца за знаковни језик у Новом Саду и Савеза глувих и наглувих Војовдине, који је реализован током 2019. године захваљујући подршци Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе” путем Јавног конкурса за суфинансирање пројеката за повећање приступачности установа културе у граду Новом Саду и Зони 021.

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно