OДРАСТАЊЕ УЗ УМЕТНОСТ
Програм за бебе у Галерији Матице српске
октобар 2019 – јун 2020.

Галерија Матице српске у сарадњи са Београдском филхармонијом и Музичком омладином Новог Сада, а захваљујући подршци и партнерству Теленор фондације, приређује нову концертну сезону класичне музике за бебе и њихове родитеље, од октобра 2019. до јуна 2020. године, у оквиру пројекта Одрастање уз уметност.

У суботу 12. октобра 2019. године биће одржана прва два концерта у 11.00 и 12.30 сати, а тим поводом ће у 10.30 сати бити приређено обраћање медијима, на којем ће говорити др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске, Иван Тасовац, директор Београдске филхармоније, Милан Радуловић, директор Музичке омладине Новог Сада и Милица Бегенишић, менаџер Теленор фондације.

Током претходне школске године, када је Галерија отворила своја врата најмлађим посетиоцима, преко хиљаду новосадских малишана ушли су у чаробни свет уметности и класичне музике, пре него што су многи од њих направили своје прве кораке. У новој сезони концерата музичари Београдске филхармоније ће у 30 минута изводити пажљиво одабране класичне композиције, које су по динамици и садржају прилагођене најмлађим посетиоцимa*.

Сада, већ традиоционално, једном месечно простор Галерије добија нови изглед – улазни хол се претвара у паркинг за колица, а Велика сала постаје музичка дворана у којој бебе могу слободно да уживају слушајући најлепше класичне композиције, асистирајући музичарима својим покретима, плачом, првим речима и тапшањем.

Свака беба добија на поклон радосницу Беба у Галерији. Први кораци уз уметносткоја бележи и чува драгоцене успомене првих сусрета са културом и уметношћу. Након концерта, родитељи са најмлађима могу уживати и у интерактивним активностима – остављајући бојама бебин отисак на платну или фотографисањем испред паноа, стварајући успомену на бебин први долазак у Галерију. Ова јединствена „уметничка дела” биће посебно представљена на последњем концерту у јуну 2020. године, како бисмо заједно уживали посматрајући одрастање уз уметност наших најмлађих посетилаца.

Поред концерата класичне музике, Галерија Матице српске је прошле године постала први музеј у Србији који је прилагођен потребама родитеља са бебама – на располагању су фотеља за дојење и храњење, повијалица за бебе, као и играчке у Дечјој соби. Сваког уторка улаз у Галерију Матице српске је за родитеље са бебама слободан, а најмлађима је омогућено пужење, играње, плакање, смејање и уживање у уметности.

Нека ваше бебе заједно са нама открију свет слике и звука!

*Будући да је број места за концерте ограничен, потребно је да родитељ/старатељ који ће бити у пратњи детета резервише бесплатну карту путем онлајн формулара:

за концерт у 12.30 сати - https://forms.gle/ZvHePNVrwZ7oKiNv6

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно