Изложба
ЂУРА ЈАКШИЋ. ИЗМЕЂУ МИТА И СТВАРНОСТИ
у Народном музеју у Београду
27. јун ‒ 15. септембар 2019.

 

Обележавајући 175. годишњицу од оснивања и прву годишњицу од свечаног отварања обновљеног Народног музеја у Београду, у сарадњи са Галеријом Матице српске се 27. јуна у музејском Атријуму, отвара изложба Ђура Јакшић. Између мита и стварности.  Кроз поставку се представља ликовно стваралаштво Ђуре Јакшића, уметника који аутентичном и снажном стваралачком личношћу заузима истакнуто место у српској култури и уметности XIX века.

Свечано отварање обновљеног Народног музеја прошле године било је обележено и упамћено управо по слици Ђуре Јакшића Девојка у плавом из колекције Народног музеја. Повезујући савремени тренутак с прошлошћу, ликом вечито младе девојке, слика је била метафора снажне емоције, наде и лепоте која надилази време, што је упућивало на вредности и трајање самог музеја. Сада, после годину дана, Народни музеј посетиоцима пружа могућност упознавања и уживања у заокруженом сликарском опусу Ђуре Јакшића.

На отварању изложбе 27. јуна у 19.00 сати уз директорку Народног музеја Бојану Борић Брешковић и управницу Галерије Матице српске, Тијану Палковљевић Бугарски, присутнима ће се обратити и изложбу отворити Никола Селаковић, Генерални секретар председника Републике.

Изложба Ђура Јакшић. Између мита и стварности обједињује више од четрдесет уметникових радова из неколико музејских колекција – Народног музеја у Београду, Галерије Матице српске, Музеја Југославије, Музеја града Београда, Народног музеја у Зрењанину, Народног музеја у Крагујевцу, Народног музеја Црне Горе на Цетињу, из Скупштине града Београда, манастира Гргетега и Враћевшнице, Српске православне црквене општине Српска Црња, као и из приватног власништва. Свеобухватним прегледом изложбе, чији је аутор др Снежана Мишић, музејски саветник Галерије Матице српске, акцентоване су три главне тематске целине сликаревог опуса: портретно, религијско и историјско сликарство, уз причу о животном путу Ђуре Јакшића, његовом уметничком и идејном формирању.

У оквиру изложбе биће реализован разноврстан пратећи програм у виду стручних вођења и предавања, едукативних програма и креативних радионице за децу и младе. Редовни термини вођења биће уторком у 12.00 и суботом у 17.00 сати, а предавања и тематска вођења одвијаће се четвртком у 18.00 сати, уз могућност заказивања групних посета. Изложбу прати двојезични каталог, на српском и енглеском језику.

Сарадњу две најстарије националне музејске установе – Галерије Матице српске и Народног музеја у Београду подржало је Министарство културе и информисања Републике Србије, које је омогућило реализацију изложбе и пратећег каталога.

Подршку су пружиле музејске установе (Музеј Југославије, Музеј града Београда, Народни музеј Зрењанин, Народни музеј у Крагујевцу, Народни музеј Црне Горе на Цетињу), Српска православна црква (манастири Гргетег и Враћевшница, Српска православна црквена општина Српска Црња), Скупштина града Београда, Матица српска и Библиотека Матице српске, уступањем уметничких дела, архивске грађе и публикација за излагање.

Изложбу су медијски подржали: Радио-телевизија Војводине, Радио-телевизија Србије, Maxim&Co, Soho Advertising Soulutions, Color Press Group, Политикин забавник, Радио Београд, Радио Нови Сад, Радио Беседа, Радио 021, Naxi планета радио, Радио AS FM.

Изложба коју је новосадска публика имала прилику да види у Галерији Матице српске, биће у Народном музеју у Београду отворена од 27. јуна до 15. септембра 2019. године.

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно