Изложба дигиталних принтова
ЕВРОПСКИ ФЕНОМЕНИ У КОЛЕКЦИЈИ ГАЛЕРИЈЕ МАТИЦЕ СРПСКЕ
Седиште Савеза Срба у Румунији, Мангалија 29, Темишвар, Румунија
5‒30. новембар 2019. године

Галерија Матице српске након успешних гостовања у Музеју Херцеговине у Требињу (децембар 2018‒јануар 2019), Галерији Центра за културу, образовање и информисање „Градац” у Рашки (13–30. мај 2019) и у Дому цивилних заједница у Печују (10. октобар ‒ 2. новембар 2019), наставља са представљањем изложбе дигиталних принтова Европски феномени у колекцији Галерије Матице српске у земљи и региону. У уторак, 5. новембра 2019. године у 19.00 сати (у 18.00 сати по нашем рачунању времена) изложба ће бити отворена у Седишту Савеза Срба у Румунији у Темишвару. На отварању ће говорити Огњан Крстић, председник Савеза Срба у Румунији и др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске.

Изложба Европски феномени у колекцији Галерије Матице српске приређена је у Галерији Матице српске током лета 2018. године, у оквиру програма обележавања Године европског културног наслеђа на националном нивоу. Изложбом су представљена уметничка дела домаћих и страних аутора, из различитих епоха, изведена у различитим техникама, обједињена у намери да се промисли о феноменима и вредностима на којима се темељи европска цивилизација. На овај начин издвојиле су се четири теме и целине приказане на изложби: Наслеђе, Слобода, Прогрес и Разноликост. 

Наслеђе испричано кроз митове и религије као основе европске културе је поље у коме се кроз богатство локалних диверзитета, обичаја и традиције истичу човекове мане и врлине преточене у свима добро познате приче и слике. Као друга тема указала се Слобода као идеал нација и појединца, али истовремено уметника, научника и филозофа, као нешто што се осваја, брани и промовише. Затим, Прогрес објашњен као стална тежња европских народа ка напретку како би се одржала конкурентност и просперитет; тежња која је заснована на образовању, науци, инвентивности и креативности са циљем да се обезбеди напредак читавог континента. И коначно, Разноликост као темељна особеност Европе која обједињује различите нације, језике, религије и опредељења са циљем стварања толерантнијег и разумнијег друштва.

Како би и публика у региону и у другим европским земљама имала прилику да кроз комуникацију са уметничким идејама сагледа једно могуће промишљање европских вредности и феномена, осамнаест најрепрезентативнијих уметничких дела са изложбе Европски феномени у колекцији Галерије Матице српске одштампано је на платну и папиру. На овај начин створена је својеврсна „путујућа изложба” и отворена је могућност да се посредством дигиталних принтова с одабраним уметничким делима упозна већи број људи.

Аутори изложбе и текстова у пратећем каталогу су мр Данило Вуксановић, виши конзерватор, Мирослава Жарков, кустос, Лука Кулић, виши конзерватор и Станислава Јовановић, кустос.

Реализацију каталога и изложбе омогућио је Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.

Изложба је отворена до 30. новембра 2019. године.

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно