Креативне радионице за децу суботом
ОТКРИВАМО ИТАЛИЈУ КРОЗ УМЕТНИЧКА ДЕЛА
2, 9, 16. и 23. фебруар 2019. године од 11.00 до 12.30 сати

На креативним радионицама у фебруару под називом Откривамо Италију кроз уметничка дела малишани ће имати прилике да сазнају занимљивости о Италији и српским уметницима-авантуристима који су у ову земљу путовали. Посматрајући слике Васе Ешкићевића, Новака Радонића и Надежде Петровић, замислиће да су заједно с њима посетили Италију, да уживају у италијанским специјалитетима, попут пице и сладоледа, као и у знаменитостима по којима је ова земља позната. На овај начин, шетајући кроз сталну поставку Галерије Матице српске, у само неколико корака, упознаће Рим, Фиренцу и Помпеје, и открити због чега Италију зову још и земљом уметности.

2. фебруар 2019. године
НА ЧИЗМУ ЛИЧИ, УМЕТНОШЋУ СЕ ДИЧИ
Прву радионицу у 2019. години посветићемо откривању Италије. Посматрајући мапу света потражићемо државу која својим обликом подсећа на чизму и открити који је њен главни град. Италија је у целом свету позната по уметничким делима и дивним грађевинама, због чега су је радо посећивали и српски уметници како би усавршили своје сликарско умеће. Малишани ће потом у сталној поставци открити на којим уметничким делима су приказани италијански градови а замишљајући да шетају њиховим улицама уживаће у лепотама и укусима Италије. На крају нашег путовања направиће своју колаж-разгледницу из Италије.

9. фебруар 2019. године
КАД ЦАР ОСТВАРУЈЕ СВОЈЕ СНОВЕ У ГРАДУ ШТО ВЕЧНИМ СЕ ЗОВЕ
На креативној радионици посвећеној Риму, главном граду Италије, сазнаћемо по чему је овај град посебан и због чега га зову Вечни град. Посматрајући слику Васе Ешкићевића Терме императора Диоклецијана малишани ће открити чиме је Рим освојио овог уметника, и који цар је и због чега саградио толико базена на једном месту. Такође, открићемо које античке грађевине је сликар Васа Ешкићевић још могао да види у Риму. Како не би заборавили ово уметничко путовање, малишани ће се забавити правећи макете грађевина које су открили на радионици.

16. фебруар 2019. године
У ФИРЕНЦИ У БЛИЗИНИ РИМА СЕДИ БАХУС, ДРЕВНИ БОГ ВИНА
Следећа станица нашег путовања је Фиренца која је у целом свету позната по уметничким делима и фирентинској катедрали. Малишани ће пред сликом Бахус Новака Радонића, послушати причу о његовом одушевљењу истоименом сликом славног уметника Питера Паула Рубенса, коју је поред других ремек-дела, видео у Фиренци. Откриће зашто је баш њу одлучио да наслика и да ли је то био тежак задатак? Запитаће се из којих се све разлога један сликар може одлучити да копира неко уметничко дело. Подстакнути примером Новака Радонића малишани ће направити копије слика неких од најпознатијих старих мајстора италијанског сликарства. 

23. фебруар 2019. године
МАГИЈА ТАЈАНСТВЕНОГ, ЛАВОМ ПРЕКРИВЕНОГ ГРАДА
На последњој радионици у фебруару малишани ће откривати приче о Помпејима, античком граду за који се дуго није знало да је уопште постојао. Запитаћемо се како је могуће да људи нису знали за читав један град, како је он откривен и због чега је инспирисао сликарку Надежду Петровић да га представи на свом платну? Упоређујући фотографије Помпеје са сликом Помпеји Надежде Петровић, малишани ће видети на који начин машта уметника може да оживи неки предео или град. Након што открију које све уметничке тајне крије овај град, малишани ће по узору на зидно сликарство Помпеје осмислити и израдити своје зидне слике – мурале.

Радионице суботом су отворене за сву заинтересовану децу узраста од 5 до 11 година.
Цена улазнице је 150.00 динара.

За више информација можете се обратити Мирослави Жарков на 021/4899017 и Јелени Огњановић на 021/4899018 или на decjiprogrami@galerijamaticesrpske.rs

 


Креативне радионице суботом – децембар 2018
Креативне радионице суботом – новембар 2018
Креативне радионице суботом – октобар 2018
Креативне радионице суботом – мај 2018
Креативне радионице суботом – април 2018
Креативне радионице суботом – март 2018
Креативне радионице суботом – фебруар 2018
Креативне радионице суботом – јануар 2018
Креативне радионице суботом – децембар 2017
Креативне радионице суботом – новембар 2017
Креативне радионице суботом – октобар 2017

 

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно