ЛЕТО НА ТРГУ ГАЛЕРИЈА 2019.
од 22. јуна до 29. августа 2019.
четвртком у 21.00 сат

Галерија Матице српске, Спомен-збирка Павла Бељанског и Галерија ликовне уметности поклон збирка Рајка Мамузића сваког лета новосадској публици нуде бесплатнe културно-уметничке програме на отвореном. Наши суграђани  могу у вечерњим сатима да уживају у атрактивним садржајима који приказују разноврсност светске и националне културне баштине и значај њиховог очувања.

Музејске установе на Тргу галерија својим деловањем, колекцијама и најразличитијим програмима оживљавају Трг и чине га уметничким средиштем Новог Сада. Манифестација Лето на Тргу галерија је још један начин да укажемо на Трг као једну од значајних културних тачака по којој ће Нови Сад бити препознатљив као будућа Европска престоница културе 2021. године. Захваљујући концепту саме манифестације, оживљава се простор Трга као потенцијалног културног језгра града, као места за уживање и провођење слободног времена.

Будите и овог лета део манифестације која је током седам година привукла 12.500 посетилаца на више од 70 тематских вечери и уживајте у новим садржајима.

 

ПРОГРАМ

22. јун (субота), 21.00 сат
Заједнички врт ГМС и СЗПБ

СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ
СРБИЈА И МАЂАРСКА – КУЛТУРНО НАСЛЕЂЕ КОЈЕ НАС СПАЈА
Манифестацију започињемо причом о новоотвореном Српском црквеном музеју у Сентандреји који је резултат дугогодишњег пројекта очувања српског културног наслеђа у Мађарској. Богата ризница Музеја биће представљена публици кроз видео презентацију и употпуњена наступом пијанисткиње Рите Кинке која ће извести дела чувених мађарских композитора Франца Листа и Беле Бартока.

 

27. јун, 21.00 сат
Заједнички врт ГМС и СЗПБ

КОНЦЕРТ МИЛАЋОПЕЗО
„Милаћопезо” је познати клупски бенд који, 19 година колико постоји, негује фанки, соул, диско, као и џез и латино стандарде. Разноврстан репертоар, поред ауторских, обухвата хитове познатих светских извођача попут Арете Френклин, Стивија Вондера, Тине Тарнер, Џејмса Брауна, Сантане, Принса, Шаде и других музичких легенди. Препознатљив по женском вокалу и врхунском музичком извођењу, састав први пут наступа пред публиком Лета на Тргу галерија.

 

4. јул, 21.00 сат
Заједнички врт ГМС и СЗПБ
ПРЕДАВАЊЕ МР ЏОНА РОБЕРТСА ЛОРИЈА И ДР KСЕНИЈЕ МИНЧИЋ ОБРАДОВИЋ
КУЛТУРА НОВОГ ЗЕЛАНДА
Новозеланђанин мр Џон Лoри, историчар, антрополог и библиотекар, уз подршку и превод др Ксеније Минчић Обрадовић, представиће различите аспекте далеке маорске и новозеландске историје и културе, поткрепљене сликовитим анегдотама. Аутентичност поднебља биће дочарана детаљима о маорској уметности (toi whakairo), маорским песмама (waiata), поздравним говорима (whaikorero), али и незаобилазној храни (kai).

 

11. јул, 21.00 сат
Заједнички врт ГМС и СЗПБ
ПУТОПИСНА ПРИЧА ДР СНЕЖАНЕ ПЕТРОВИЋ
ЗЕМЉА ИЗЛАЗЕЋЕГ СУНЦА У ОЧИМА УМЕТНИКА
Др Снежана Петровић, академска графичарка и сликарка из Новог Сада, доноси нам путописну причу са Далеког истока захваљујући једном од најзначајнијих признања у области графике, са VI међународног тријенала мале графике, које јој је ове године уручено у Токију. Причом и сликом о култури и знаменитостима Земље излазећег сунца, ауторка ће нам приближити лично виђење Јапана, као интимни доживљај једног уметника.

 

18. јул, 21.00 сат
Плато испред СЗПБ
КОНЦЕРТ ЉУБИЧИЦЕ
Електро блуз дуо из Панчева „Љубичице” који чине Вук и Петар Стевановић представља незаобилазни део регионалне алтернативне музичке сцене који сарађује са многобројним извођачима широм света. Музички састав изводи најразличитије концертне експерименте, од електро-сценских спектакала до интимних акустичних наступа, градећи необични спој савременог и ретро звука. У свој електронски грув убацују елементе новог таласа, блуза и тинтинабулија.

 

25. јул, 21.00 сат
Заједнички врт ГМС и СЗПБ
ПРЕДАВАЊЕ БЛАЖА ПОПОВИЋА
МУЗЕЈИ НАПУЉА – ПОГЛЕД ИЗНУТРА
Новинар и публициста Блажо Поповић, представиће три најпознатија музеја Напуља: Боско ди Каподимонте, Капелу Сансевeро и Археолошки музеј града кроз форму филма и интервјуа са директорима поменутих музеја. Своје утиске о овом граду и култури Италије употпуниће Ђорђо Маркиђани, генерални директор ДДОР осигурања и Зоран Субашић, коаутор документарног серијала Без аранжмана.

 

1. август, 21.00 сат
Плато испред ГМС
ФИЛМСКО ВЕЧЕ
СРПСКИ ГАМБИТ: ЗВЕЗДА И СМРТ ГРОФА ВРОНСКОГ
РНКЦ „Руски дом“ и Галерија Матице српске приређују филмско вече уз документарни филм Српски гамбит: Звезда и смрт грофа Вронског сценаристе Евгенија Баранова, продуцента Мариjе Журомскe и редитеља Михаила Јолкина. Филм доноси причу о пуковнику Николају Рајевском који је послужио као прототип Лаву Николајевичу Толстоју за лик једног од главних јунака романа Ана Карењина, грофа Вронског. Лик пуковника тумачи млади српски глумац Милош Биковић.

 

8. август, 21.00 сат
Врт ПЗРМ
ПОЗОРИШНИ ПУТОПИС МАЈЕ ПЕЛЕВИЋ
ЗАШТО ЈЕ СЛОБОДА ДАНАС НАЈСКУПЉА РЕЧ?
Утисци са путовања драматуршкиње Маје Пелевић у Северну Кореју преточени су у предавање о најизолованијој и најинтригантнијој земљи на свету. Посета држави која побуђује пажњу и осуду остатка света, била је и инспирација за позоришну представу „Слобода је најскупља капиталистичка реч“. Публика ће овом приликом присуствовати  истраживачком излагању о земљи која се данас и даље сматра најрепресивнијим остатком Хладног рата, а кроз коју ауторка отвара питање слободе у данашњем друштву.

 

15. август, 21.00 сат
Заједнички врт ГМС и СЗПБ
КУЛТУРНИ КВИЗ
Културни квиз, односно квиз знања о култури, биће добра прилика да посетиоци провере своје знање из области ликовне уметности, књижевности, историје, позоришта и филма и освоји уметничке награде. Никола Костић, познатији као Ли Мен, подстаћи ће публику на размишљање и подсетити на интересантне чињенице из света културе.
*Екипу од 4 члана потребно је пријавити на телефон 021 4899 013 до 12. августа.

 

22. август, 21.00 сат
Врт ПЗРМ
СВИ НА ПЛЕС – ИГРАНКА У СТИЛУ ШЕЗДЕСЕТИХ
Амерички кутак и Галерија ликовне уметности поклон збирка Рајка Мамузића позивају публику да ужива у звуку „златних“ шездесетих, када се нови трендови са Запада уводе преко часописа, радија и телевизије и преносе на популарне „вечеринке“ или игранке. Уз помоћ чланова новосадских плесних школа посетиоци ће се подсетити времена журева уз поп и рокенрол хитове и сами заплесати „ослобођеним“ плесним покретима у носталгичној атмосфери летње забаве.

 

29. август, 21.00 сат
Плато испред ГМС
МУЗИЧКО ВЕЧЕ
„НОВОСАДСКЕ ШМИЗЛЕ” И АНА КОВАЧИЋ
Женски хор „Новосадске шмизле” приредиће посетиоцима Лета на Тргу галерија интерактивну забаву уз изведбу нумера из свог разноврсног репертоара – популарних песама у широком опсегу стилова: од староградске музике до џез нумера. Овај енергични хор наступа под диригентском палицом Ане Ковачић уз клавирску сарадњу Луке Петровића и гитарску пратњу Милице Шикопарије и Владимира Мијатовића.

 

Реализацију манифестације Лето на Тргу галерија 2019. омогућили су Министарство културе и информисања Републике Србије, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама и Управа за културу Града Новог Сада.

 

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно