Месец франкофоније 2019. у Галерији Матице српске

КУЛТУРА, УМЕТНОСТ И ДИПЛОМАТИЈА
180 ГОДИНА ПРИЈАТЕЉСТВА СРБИЈЕ И ФРАНЦУСКЕ

>> page en français

Галерија Матице српске у сарадњи с Француским институтом у Србији и ове године богатим програмом обележава Месец франкофоније (http://www.institutfrancais.rs/mesec-frankofonije-u-galeriji-matice-srpske/).
Овогодишњи програм посвећен је обележавању 180 година пријатељства Србије и Француске, на чега ће се указати кроз предавања о култури, уметности и дипломатији, пројекцију филма и креативно-едукативне радионице за децу и младе.

Програм:

15. март 2019. године, у 19.00 сати
Пројекција филма Полина
Сарадња с Француским институтом у Србији ‒ Нови Сад
Филм Полина, као екранизација истоименог стрип романа, представља причу о младој руској балерини, која свој живот посвећује плесу. Због жеља и снова учитеља и родитеља она постаје балерина чувеног Бољшој театра, да би убрзо схватила да то није њен животни пут. Одлази у Екс-ан-провансу како би се опробала у савременом плесу. Након пуно труда успева да из традиционалног балета пређе у савремени плесни израз, међутим, животне околности  ће је натерати да своју срећу ипак потражи негде другде.
Филм (Polina, danser sa vie, 2016) потписују Валери Милер и кореограф Анжелен Прељокаж, док главне улоге играју млада Анастасија Шевтсова, Жилијет Бинош и Алексеј Гусков.

22. март 2019. године, у 19.00 сати
Предавање Музеј Лувр – поглед изнутра
Мср Јелена Огњановић, кустос Галерије Матице српске
Министарство културе Француске већ неколико година организује програм под називом Courants du Monde (Струје света) где стручњаци у култури из целог света имају прилику да сарађују са експертима из Француске и размењују искуства и знања из најразличитијих области културе. У новембру 2018. године, кустос Галерије Матице српске, Јелена Огњановић, захваљујући Француском институту у Србији, учествовала је у овом програму који је био организован у Музеју Лувр у Паризу. Током десет дана, заједно са колегама из Европе, Африке и Јужне Америке сазнала је на који начин највећи музеј на свету креира и реализује своје изложбе. Како функционише музеј који је прошле године имао преко 10 милиона посетилаца, посетиоци ће моћи да чују на предавању Музеј Лувр – поглед изнутра.

29. март 2019. године, у 19.00 сати
Предавање Два века француско-српских односа (XIX‒XXI век)
Др Станислав Сретеновић, научни саветник, Институт за савремену историју
На предавању ће бити представљена еволуција француско-српских односа током последња два века у европском, регионалном и локалном контексту. Односи два народа и две државе које је карактерисала материјална несразмерност, географска удаљеност и културна различитост сагледани су у њиховој сложености и променљивости интензитета. Посебна пажња је посвећена међусобним разноликим перцепцијама два народа, перцепцијама на које је утицао сплет политичких, идеолошких, економских и културолошких фактора одређеног времена. На основу богате традиције француско-српских односа у последња два века, Срби данас располажу, као ретко који балкански народ, историјом и сећањима на Француску, захваљујући којима могу да се даље развијају добри односи између две земље и два народа у контексту процеса европске интеграције Србије.

Едукативне радионице за младе*
Париска уметничка дружина
Чувени уметници попут Пикаса, Модиљанија, Кандинског, Далија, и нашег Саве Шумановића нашли су се скоро у исто време у центру уметничког дешавања – Паризу. Кроз радионицу деца ће се упознати са занимљивим животним причама ових уметника у граду светлости и сазнати која су велика уметничка дела тамо настала. У форми стрипа, покушаће да осмисле дијалог између ових уметника на француском језику.
* Намењене деци узраста од 11 до 15 година који уче француски језик. Потребно је групу заказати на 021 4899 017 или на decjiprogrami@galerijamaticesrpske.rs

Креативне радионице за децу
суботом од 11.00 до 12.30 сати
Моја париска авантура

Креативне радионице за децу узраста од 5 до 11 година у марту посвећене су француској култури виђеној кроз српску ликовну уметност. Малишани ће уз помоћ маште кренути у незаборавну авантуру по Паризу и видети велелепне грађевине које га красе. На овом путовању, сусрешће се са српским уметницима који су, као и они, откривали Париз пре сто година. Сазнаће како су Сава Шумановић, Богдан Шупут, Љубица Цуца Сокић и Предраг Пеђа Милосављевић уметничким очима доживели престоницу Француске.
2. март 2019. године: Кренули смо ка Паризу да нађемо Мона Лизу
9. март 2019. године: У Француској на обали мора седи морнар и посматра с мола   
16. март 2019. године: Четкица, палета, боје – нек заблиста платно моје!
23.  март 2019. године: Када дама уметност ствара   
30. март 2019. године: Кровови и димњаци неба над Паризом

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно