ОДРАСТАЊЕ УЗ УМЕТНОСТ
У ГАЛЕРИЈИ МАТИЦЕ СРПСКЕ
Прослава на Тргу галерија
1. јун 2018. године од 11.00 до 18.00 сати

Галерија Матице српске 1. jун традиционално посвећује деци и младима прославом на Тргу галерија, обележавајући тако дан када је 1958. године отворена за јавност у згради на Тргу галерија. Већ 61 годину на Тргу, својом отвореношћу према свим узрастима и категоријама посетилаца, Галерија чини да култура и уметност постану део свакодневног живота свих Новосађана. Крај школске године је уједно и крај још једне сезоне бројних програма које Галерија реализује за децу различитог узраста – од беба, преко предшколаца и основаца до тинејџера и средњошколаца. Протекла школска година посебно је била у знаку најмлађих јер су кроз програме Одрастање уз уметностБеба у Галерији, Моја уметничка авантура, Мала школа музеологије и КУЛтура кроз Нови Сад деца и млади на занимљив и креативан начин уживали у уметности и култури. Приређивањем прославе 1. јуна на Тргу галерија желимо да укажемо с једне стране на важност отворености установа ка деци и младима, а са друге стране на значај овог трга као важне културне тачке града.

Програм

11.00–11.30 сати, Велика сала Саве Текелије – концерт изненађења за бебе и родитеље, у сарадњи са Београдском филхармонијом и Музичком омладином Новог Сада

11.00–12.30 сати, плато испред Галерије – креативна радионица за децу Оживимо Трг галерија

12.00 сати, парк испред Галерије – отварање изложбе дечјих радова Моја уметничка авантура у сарадњи са Предшколском установом „Радосно детињство”

12.30–13.00 сати, Велика сала Саве Текелије – концерт изненађења за бебе и родитеље, у сарадњи са Београдском филхармонијом и Музичком омладином Новог Сада

17.00 сати – вођење младих кроз изложбу Ђура Јакшић. Између мита и стварности

 

О програму:
Галерија Матице српске у сарадњи са Београдском филхармонијом и Музичком омладином Новог Сада, а захваљујући подршци Фондације „Нови Сад 2021” кроз програм Публика у фокусу и подршци Војвођанске банке – ОТП група, реализовала је пројекат Одрастање уз уметност – Беба у Галерији. Галерија је отворила своја врата најмлађим посетиоцима и њиховим родитељима, и припремила за њих посебан програм: концерте за бебе сваке прве суботе у месецу и дан за бебе – бесплатан улаз сваког уторка у Галерију Матице српске. Током године одржано је 14 концерата за бебе и 32 дана посвећена најмлађима, у којима је учествовало преко 3.500 родитеља с бебама. Последњи концерт у сезони – Концерт изненађења биће одржан 1. јуна, а нови програм планиран је на јесен 2019. године.

У периоду од октобра 2018. до маја 2019. године, у Галерији је реализован едукативни програм Моја уметничка авантура. Откривамо Европу кроз уметничка дела у којем је учествовало око 400 малишана из вртића Предшколске установе „Радосно детињство”. У простору Сталне поставке Галерије Матице српске и Дечје собе, малишани су уз вођење кустоса истраживали приче о путовањима српских уметника и посматрајући одабрана уметничка дела, учили о државама Европе, њиховима главнима градовима и заставама, као и њиховом вредном културном наслеђу. Након обиласка Галерије, малишани су у вртићима своја искуства и доживљаје изразили у ликовним радовима, који ће 1. јуна бити представљени на изложби дечјих радова.

Као пратећи део едукативног програма Моја уметничка авантура, сваке суботе одржаване су креативне радионице за децу узраста од 5 до 11 година. Малишани су имали прилику да у радионицама сазнају шта све чини културно наслеђе Енглеске, Италије и Француске кроз дела српских уметника и уметница, али и да се упознају са актуленим изложбама Перцепције. Жена по мери друштва?, Слике великих формата – сведочанства епоха и Ђура Јакшић. Између мита и стварности. За крај овогодишњег програма деца ће дати свој допринос улепшавању Трга галерија тако што ће га оживети бојама и својим малим уметничким делима.

Захваљујући пројектима Мала школа музеологијеи КУЛтура кроз Нови Сад, који су реализовани уз подршку Фондације „Нови Сад 2021” кроз програм Публика у фокусу, средњошколаци су били редовни посетиоци и активни учесници у креирању програма у Галерији Матице српске. Круна ових активности су изложба Млади бирају одржана почетком године и водич КУЛтура кроз Нови Сад који ће бити публикован крајем јуна. У суботу 1. јуна млади ће из свог угла тумачити актуелну изложбу Ђура Јакшић. Између мита и стварности и посетиоцима представити како они виде уметност и културу.

Програми су реализовани захваљујући Министарству културе и информисања Републике Србије, Фондацији „Нови Сад 2021” и Војвођанској банци – ОТП група.

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно