Виртуелна изложба дечјих радова
1–7. јун 2020.

 

1. јун је за Галерију Матице српске посебан датум. Тог дана 1958. године Галерија Матице српске је отворена у данашњој згради на Тргу Галерија. Неколико деценија касније 2017. године смо на тај дан свечано отворили Галерију након реконструкције и обнове фасаде, а од тада сваке године овај дан обележавамо прославом на Тргу галерија коју посвећујемо нашим најдражим посетиоцима – деци и младима. Кроз концерт за бебе, представе за децу, различите програме за младе и изложбу дечјих радова насталих након нашег едукативног програма за децу, Галерија указује на важност и значај одрастања уз уметност.
С обзиром на околности ове године, одлучили смо да обележимо 1. јун представљајући изложбу дечјих радова у виртуелном свету током читаве недеље. Завршницу виртуелне изложбе чиниће посебан породични дан у Галерији, у суботу 6. јуна, када ће родитељи, баке и деке имати прилику бесплатно да посете Галерију са својом децом и унуцима и кроз игру Авантура за велике и мале, обиђу сталну поставку српске уметности XVIII, XIX и XX века.
Виртуелна изложба дечјих радова биће доступна на фејсбук страници Галерије Матице српске (https://bit.ly/2Axvj0X), где ће се током читаве недеље објављивати радови деце из вртића Предшколске установе „Радосно детињство“ који су током ове школске године учествовали у едукативном програму за децу Моја уметничка авантура. Откривамо Европу кроз уметничка дела. Малишани су након посете Галерији, у својим вртићима са васпитачицама и ликовним педагозима стварали цртеже, инспирисани уметничким делима и културним наслеђем читаве Европе. Захваљујући њима, као и музејским едукаторима Галерије, у јавности ће бити „изложени“ искрени доживљаји и утисци малишана преточени у ликовне радове и дечје исказе. Они нас мотивишу да стварамо нове програме и још више се посвећујемо најмлађима.

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно