Креативне радионице за децу суботом
НОВОСАДСКЕ УМЕТНИЧКЕ ПРИЧЕ
1, 8, 15, 22 и 29. фебруар 2020. године од 11.00 до 12.30 сати

Почетак нове године обележен је бројним догађајима и прославама, а месец фебруар за све Новосађане посебно је радостан, јер тада славимо Дан нашег града. Из тог разлога нови циклус кретивних радионица за децу под називом Новосадске уметничке приче посвећујемо Новом Саду који је пун занимљивих и инспиративних прича које стрпљиво чекају да буду испричане нашим најмлађим Новосађанима, како би с поносом и знањем корачали улицама града. Кроз пет креативних радионица деца ће посматрајући уметничка дела у сталној поставици Галерије Матице српске откривати приче о настанку града, његовој архитектури, зеленим оазама, култури и људима који су својим стваралаштвом и доприносима учинили наш град посебним и лепшим местом за живот свих нас.

1. фебруар 2020. године
ПРОСЛАВА НА КОЈУ СУ СВИ ПОЗВАНИ
На уводној радионици којом ћемо обележити и прославити Дан града, деца ће имати прилику да открију занимљивости о Новом Саду. Сазнаће када је наш град настао, колико година има, како изгледају његов грб и застава, да ли је одувек с поносом носио име Нови Сад, као и шта у његовом данашњем називу значи реч сад. Шетајући простором Галерије потражиће уметничка дела која илуструју приче и поједине пределе града, a посматрајући их откриваће да ли је током времена град мењао свој изглед. Након тога инспирисани причом и уметничким делима, деца ће насликати радове, којим ће представити своја омиљена места у Новом Саду.
Линк за пријаву: https://forms.gle/NfzH8hyw4PdMqvwy6

8. фебруар 2020. године
ШТА СВЕ  С ПОНОСОМ НОСИ ИМЕ ЧИКА ЈОВЕ ЗМАЈА
Посматрајући слику Новака Радонића Млади Јован Јовановић Змај деца ће откривати ко је он био, како је добио свој чувени надимак Змај, да ли је пре њега имао и неке друге надимке, као и шта нам они о њему говоре? Открићемо како је проводио своје детињство, које школе је завршио, где је све путовао, зашто је одлучио да се бави књижевношћу и за кога је посебно волео да пише песме. Подсетићемо се како је изгледао Нови Сад за време његовог живота и открићемо на које начине наш град и Новосађани памте Чика Јову Змаја и одају му своју захвалност. У креативном делу радионице деца ће у форми стрипа илустровати неку од његових песама.
Линк за пријаву:https://forms.gle/PeAoJ8nfKeMbCGjz7

15. фебруар 2020. године
УМЕТНОСТ ЈЕ СВУДА ОКО НАС
Прича коју овај пут откривамо посвећена је великим вајарима чије скулптуре и споменици оплемењују и обогаћују наш град. Шетајући новосадским улицама, трговима и парковима видимо бројне фигуре изливене у бронзи, фонтане, борбу јелена, а понекад се зауставимо у Дунавском парку и „шапнемо Ђури своју жељу”. Кроз разговор с малишанима откриваћемо ко их је направио и зашто су постављена на места на којима сви можемо да их видимо. Посматрајући скулптуре Ђорђа Јовановића и Јована Солдатовића које се чувају у Галерији, деца ће откривати који од њихових радова красе наш град и да ли постоји разлика између скулптура и споменика. Након тога, моделујући глину, направиће своја уметничка дела којим би волели да украсе Нови Сад.
Линк за пријаву: https://forms.gle/tHooq1nVvVSui7Ua9

22. фебруар 2020. године
ЗЕЛЕНЕ ОАЗЕ НАШЕГ ГРАДА
Нови Сад красе бројне зелене површине које су често биле и инспирација нашим уметницима. Посматрајући слике Богдана Шупута са приказима новосадских паркова и обронака Фрушке горе са децом ћемо разговарати о природним лепотама нашег града и откривати занимљивости о њиховом настанку. Деца ће имати прилику да сазнају шта је пленер сликарство, како су уметници сликали у природи, као и шта су све са собом том приликом морали да понесу како би успешно насликали своје пејзаже. Откриваћемо и да ли је наш сликар Богдан Шупут када је желео да слика природу више волео да иде сам или у друштву својих драгих пријатеља. Инспирисани сликама које су видели, малишани ће користећи темпере и водене боје насликати своје омиљене зелене оазе Новог Сада.
Линк за пријаву: https://forms.gle/NKQ9TDUbD7DPJvx86

29. фебруар 2020. године
КАКВЕ ЗГРАДЕ КРАСЕ НОВИ САД
На последњој радионици откриваћемо приче о знаменитим грађевинама Новог Сада. Једна од зграда смештена у самом центру града, којој се малишани с осмехом на лицу радо враћају, је зграда Галерије Матице српске. Деца ће имати прилку да открију ко је осмислио и одабрао како ће она изгледати, ко је саградио, као и чему је служила пре него што су у њу пресељена уметничка дела. Након тога посматрајући фотографије знаменитих зграда које су настајале у различитим временским периодима у нашем граду, упоређујући их откриваће да ли су разлог и намена њиховог настанка утицали на њихов крајњи изглед. Попут правих архитеката у креативном делу радионице деца ће измаштати и скицирати најлепшу грађевину у којој би волела да живе.
Линк за пријаву: https://forms.gle/8mYKW4MewkG8H7kr8

 

Радионице суботом су отворене за сву заинтересовану децу узраста од 5 до 11 година.
Цена улазнице је 150.00 динара. Учешће детета на радионици потребно је пријавити
попуњавањем електронског упитника, који се налази испод описа сваке радионице.

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно