Манифестација
ЛЕТО НА ТРГУ ГАЛЕРИЈА
14. јун – 30. август 2018. године
у 21.00 сат

Манифестацију Лето у врту галерија већ традиционално организују Галерија Матице српске и Спомен-збирка Павла Бељанског са жељом да током летњих месеци Новосађанима омогуће посебно „културно” освежење. Овогодишњој манифестацији придружује се и Галерија ликовне уметности поклон збирка Рајка Мамузића, те она прераста у Лето на Тргу галерија. Наши суграђани ће у вечерњим сатима моћи да присуствују атрактивним културно-уметничким садржајима који, уз бесплатан улаз, приказују разноврсност светске културне баштине и значај њеног очувања у контексту историјских и културолошких околности.

Првобитна идеја Лета у врту галерија, започетог 2012. године, и данас је актуелна: да се током летњих месеци у заједничком врту Спомен-збирке Павла Бељанског и Галерије Матице српске публици омогући летња забава с културним садржајем. Данас је ова манифестација скуп мноштва разноврсних, атрактивних, мултидисциплинарних програма, као што су концерти, филмске пројекције, утисци са далеких путовања, квизови и плесне вечери. Већина њих реализована је захваљујући добрим односима с амбасадама и културним центрима више земаља, међу којима су Велика Британија, Француска, Италија, Мађарска, Аустрија, Јапан и САД, као и многобројним институцијама, сарадницима и пријатељима , Галерије Матице српске, Спомен-збирке Павла Бељанског и Поклон збирке Рајка Мамузића.

Ова манифестација представља пример добре праксе у области сарадње музејских установа и актуелног приступа различитим садржајима који квалитетно представљају сву сложеност музејског посла и богатство музејских програма. Од 2012. године одржано је укупно 59 тематских вечери најразличитијих садржаја, а програме је пропратило преко 10.000 посетилаца, због чега је овај пројекат значајан и као вид откривања нових комуникација с публиком и отварања музејских установа према посетиоцима различитих интересовања.

Укључивањем Галерије ликовне уметности поклон збирке Рајка Мамузића у овај догађај, манифестацијом су обухваћене све три музејске институције смештене на Тргу галерија, као специфичног културно-уметничког градског језгра. Из тога не само да је проистекао нови назив манифестације, отварање публици врта још једне музејске установе и већа разноврсност програма, већ је на виши ниво подигнута њихова интеграција у културну понуду Града Новог Сада, Европске престонице културе 2021.

Реализацију манифестације Лето на Тргу галерија 2018. омогућили су Министарство културе и информисања Републике Србије, Секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама АП Војводинe и Управа за културу града Новог Сада.

Од 14. јуна до 30. августа 2018. године, сваког четвртка у 21.00 сат бићете у прилици да уживате у разноврсном програму манифестације Лето на Тргу галерија 2018.

 

ПРОГРАМ

14. јун
Свечано отварање
Отварање изложбе Медитеран у делима из колекције Павла Бељанског

Отварањем изложбе која пружа ново сагледавање дела из колекције Павла Бељанског кроз призму Медитерана, започиње и манифестација Лето на Тргу галерија. Сунце и боје Медитерана, његова историја и наслеђе, опчињавали су многобројне уметнике свих генерација и разноликог порекла, међу њима и ауторе из колекције Павла Бељанског. Као и многи њихови савременици, у Медитерану су црпли инспирацију за нова схватања слике. У оквиру програма отварања наступиће и Гудачки квартет „Хабанера”, који ће у модерним аранжманима, на узбудљив и ауторски начин извести препознатљиве мелодије медитеранских земаља: Француске, Италије, Хрватске, Грчке.

21. јун
Филмско вече „Климт”
Аустријски културни форум у Београду

У сарадњи с Аустријским културним форумом у Београду биће приказан филм „Климт” који је омаж чувеном бечком уметнику и његовом животу у богатом историјском контексту епохе Fin de Siècle. Из филма, у режији Раула Руиза и с Џоном Малковичем у главној улози, сазнаћете о борби Густава Климта за уметничку слободу, о његовом односу према Егону Шилеу и француској глумици Леи дел Кастро, као и о платонској љубави према Емили Флеге.

28. јун
Културни квиз с Николом Костићем

Културни квиз добра је прилика да проверите своје знање из области ликовне уметности, књижевности, историје, позоришта и филма и освојите награде. Никола Костић, познатији као Ли Мен, подстаћи ће вас на размишљање и подсетити на интересантне чињенице из света културе.
Екипу од четири члана потребно је пријавити на телефон 021 4899 013 до 26. јуна.

5. јул
Предавање „Посластичарница– Слатко-горки укус цвећа”
Мср Тамара Огњевић, Artis Center

Историчарка уметности, књижевница и гастрохеритолог, мср Тамара Огњевић откриће нам најделикатнији рецепт из Артисовог пројекта „Посластичарница” – повест о симболизму цвећа у уметности и његовој јестивој, магичној димензији. Као и свако њено предавање, и ово ће пратити посластица – изненађење у целини усклађено са темом.

12. јул
Путописна прича „Културна баштина Андалузије”
Зоран Вапа и др Дубравка Ђукановић

Путописну причу о богатом културном наслеђу Гранаде, Алхамбре, Кордобе и Малаге, кроз свој објектив забележили су Зоран Вапа, директор Покрајинског завода за заштиту споменика културе и др Дубравка Ђукановић, архитекта, који ће вас причом и фотографијама одвести у прелепе пределе Андалузије, представљајући материјална и нематеријална богатства овог дела Шпаније.

19. јул
Филмско вече „Камиj Клодел”
Француски институт у Србији, огранак у Новом Саду

У знаку изложбе Медитеран у делима из колекције Павла Бељанског представљамо Француску играним филмом из 1987. године, о чувеној уметници Камиj Клодел. Камиј Клодел посвећује дане и ноћи својој страсти, скулптури. Имајући подршку оца и брата Пола, сања о уласку у атеље Огиста Родена. Пошто је показала свој таленат и одлучност да сарађује с њим, он је прима за своју ученицу. Камиј се заљубљује у ментора, постаје његова муза и оживљава своју успавану машту. Режију потписује Бруно Нуитен, а у главним улогама су Изабела Ађани и Жерар Депардје.

26. јул
Предавање „Један медитерански ђир”
Оливера Скоко

За потребе писања два романа – Пераст-Амстердам и Корчулански ђир – Оливера Скоко, у неколико наврата боравила је у градовима на источној обали Јадрана у којима је сместила радњу и ликове својих књига. Спајајући професију, историју уметности, с љубављу према писаној речи, Оливера је читалачкој публици приближила неке од особености медитеранског поднебља. Истраживачки рад који је претходио настанку ових књижевних дела, као и искуства током ранијих промоција, ауторка ће поделити с нама.

2. август
Филмско вече и разговор о филму „Сунце, жито”

Обележавајући јубилеј, 120 година од рођења сликара Милана Коњовића, Спомен-збирка у сарадњи с Академијом уметности у Новом Саду реализовала је кратак филм „Сунце, жито”, инспирисан називом истоимене слике, настале током јавног сликања Милана Коњовића на крову ОШ „Ђорђе Натошевић” у Новом Саду 1962. године, у оквиру програма Стеријиног позорја; догађај је коментарисао др Лазар Трифуновић. Филм је уједно најава изложбе Милан Коњовић из новосадских колекција, која ће у Спомен-збирци Павла Бељанског бити приређена крајем године. Након пројекције биће одржан разговор о Милану Коњовићу и његовом утицају на савремене уметничке токове.

9. август
Предавање „Филмске технике и анализа слике”
Др Владимир Димовски

Ово предавање представиће могућности коришћења основних кинематографских техника у процесу креативне анализе уметничког дела. Публика ће моћи да се упозна са свим фазама процеса израде овакве видео форме, од сценарија до финалног рендера, кроз ауторове примере анимација насталих у протеклих неколико година, за потребе креативног представљања и интерактивног тумачења ликовних дела.

16. август
Концерт групе „Кампер”

„Кампер” је новосадски инструментални бенд који свој стваралачки идентитет заснива на алтернативној рок музици, пост-року и гитарском попу уз додатак електронског звука. Ауторски репертоар укључује нумере ширег динамичког распона, од суптилних, амбијенталних деоница до фуриозних и стрмоглавих излета.

23. август
Представљање издавачке куће „Комико”
Савремени графички роман као нова визуелно-наративна форма

Издавачка кућа „Комико” основана је 2009. године у Новом Саду с циљем да објављује и боље презентује првенствено класике српског стрипа, као и радове наших најбољих савремених аутора. Публика ће имати прилику да се упозна с литерарном формом стрипа, њеним развојем и ширењем, иновацијама у свету стрип-културе, као и новим издањима доступним нашој читалачкој публици.

30. август
Свечано затварање
Перформанс Мултимедијални састав „Хепи Треш”

Аудио-видео перформанс и концерт састава „Хепи Треш” покушава да истраживањем фонда Поклон збирке Рајка Мамузића и музеолошко-архивског материјала актуелизује питања која се тичу судбине уметника и уметничког дела, критичког сагледавања данашњег места и улоге установа културе у друштву, улоге дискурса моћи у уметности и односа уметности и власти. У свом раду, уметничка група „Хепи Треш” (Бранислав Петрић, Станиша Даутовић, Драган Матић, Жељко Пишкорић, Владимир Марко и Душка Каранов) негују принцип in-situ рада, у контексту затеченог места/простора/система идеја.

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно