Изложба Галерије Матице српске у Паризу
САВА ШУМАНОВИЋ И ТАЈНА ПОД КУПОЛОМ
Културни центар Србије у Паризу, 123 Rue Saint-Martin, Париз, Француска
17. мај  – 31. август 2019. године

 

Галерија Матице српске у оквиру програма обележавања 180 година дипломатских односа Србије и Француске приређује у Културном центру Србије у Паризу изложбу Сава Шумановић и тајна под куполом. Изложба ће свечано бити отворена у петак, 17. маја 2019. године у 19.00 сати.

Изложбом Сава Шумановић и тајна под куполомфранцуској публици се представља део опуса Саве Шумановића, који се односи на осликавање једног од стубаца у познатом париском ресторану „La Coupole” на Монпарнасу 1927. године. Поред припремних скица за стуб са представама четири женске фигуре, које се данас налазе у приватном власништву, на изложби ће бити приказане и историјске фотографије ресторана „La Coupole” из тридесетих година XX века, реплика ступца и избор слика Саве Шумановића из колекције Галерије Матице српске. На тај начин указаће се на тематска и стилска опредељења овог сликара и развојни пут од фазе праћења актуелних уметничких токова у време Шумановићевих боравака у Паризу 1920-1921, 1925-1928. и 1929. године, до њему својствене поетике остварене по повратку у Шид 1930. године. 

Саставни део изложбе је и филм „Четири каријатиде” Игора Антића, уметника који живи и ради у Паризу. Антић је видео-рад о Сави Шумановићу засновао на представама за стуб у „La Coupole”, али и на анализи Шумановићевог целокупног стваралаштва које се чува и излаже у Србији. Филм тежи да укрштањем приказа амбијената Париза и Шида, као и ликовних дела Саве Шумановића насталих у ове две средине, представи сликарев двојезични уметнички свет и употпуни наша сазнања о његовом делу, док музика за филм, композиторке Александре Вребалов, доприноси пунијем доживљају Шумановићевог свеукупног стваралаштва.

Ауторка изложбе је др Тијана Палковљевић Бугарски, музејски саветник.

Изложбу прати каталог Сава Шумановић и тајна под куполом са текстовима на српском и француском језику. О Сави Шумановићу, његовом раду у „La Coupole” и о историјату овог париског локала писали су: Жан-Батист Кизен, др Тијана Палковљевић Бугарски, Игор Антић и Жорж Вијо.

Реализацију изложбе омогућило је Министарство културе и информисања Републике Србије, уз подршку Културног центра Србије у Паризу, Француског института у Србији, приватног власника скица,  и власника ресторана „La Coupole” групе „Бертран”.

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно