Изложба
СРПСКИ МОДЕРНИЗАМ 1880‒1950.
ИЗ КОЛЕКЦИЈЕ ГАЛЕРИЈЕ МАТИЦЕ СРПСКЕ
у Народној галерији Словеније
29. јануар ‒ 6. септембар 2020.

 

Изложба Српски модернизам 1880‒1950. Из колекције Галерије Матице српске реализована је на позив Народне галерије Словеније у Љубљани, а са жељом да се словеначкој јавности представи један део српског културног наслеђа кроз одабир дела из једне од најстаријих и најеминентнијих националних установа Републике Србије.

Изложба обухвата 86 уметничких дела ‒ 75 слика, 7 скулптура и 4 графике ‒  и свеобухватно илуструје српску ликовну уметност, њене узоре, опредељења и домете од последњих деценија XIX века до средине XX века. Кроз дела 50 аутора представљен је пут од реалистичких опредељења насталих под утицајем уметничких академија у Бечу и Минхену до окретања ка модернизмима 20. века услед одласка наших уметника на школовање и њихових боравака у Прагу, Будимпешти и коначно Паризу као центру уметничких идеја XX века. Стога, изложба указује на развојни пут српске ликовне уметности од идеја реализма, импресионизма и симболизма до актуелних експресионистичких и интимистичких израза исказаних кроз религиозне и историјске композиције али и теме портрета, пејзажа, акта и ентеријера. Уз најпознатије и најрепрезентативније уметнике попут Уроша Предића, Паје Јовановића, Стеве Алексића, Ивана Табаковића, Надежде Петровић, Петра Добровића, Саве Шумановића, Милана Коњовића и Петра Лубарде са којим се хронолошки и завршава поставка, изложена су и дела можда јавности мање познатих сликара који су својом делатношћу оставили траг у историји српске уметности али и колекцији Галерије Матице српске. Одабрана дела прате бројни текстуални, видео и аудио садржаји са циљем да посетиоцима приближе идеје српске ликовне уметности, као и пратећи каталог на словеначком и енглеском језику.

Изложбу су коауторски реализовали др Тијана Палковљевић Бугарски и др Андреј Смрекар, у сарадњи са стручном сарадницом Јеленом Огњановић и уз креативну и техничку асистенцију Николе Ивановића и Станиславе Јовановић Миндић. Читав тим конзерватора ГМС – Данило Вуксановић, Дарко Деспотовић, Лука Кулић и Маријета Сидовски ‒  радио је на припреми експоната за транспорт и излагање, док је техничка служба Народне галерије извела поставку изложбе.

Реализацију изложбе омогућила је Народна Галерија Словеније у Љубљани уз подршку Министарства културе Републике Словеније и Министарства културе и информисања Републике Србије. На отварању изложбе говориће директорице Галерија др Барбара Јаки и др Тијана Палковљевић Бугарски, а свечано ће је отворити министри културе Словеније и Србије, Зоран Познич и Владан Вукосављевић.

Отварање изложбе заказано је за 29. јануар 2020. године у 19.00 сати у Народној галерији Словеније (Прешернова 24, Љубљана). Током трајања изложбе одржаваће се стручна тумачења и пригодна предавања као и едукативни програми за децу засновани на искуству Галерије Матице српске. Изложба ће бити отворена до 6. септембра 2020. године.

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно