Промоција зборника СТО ГОДИНА ЧАСОПИСА ЗЕНИТ 1921 ‒ 1926 ‒ 2021

Зборник Сто година часописа Зенит 1921–1926–2021. посвећен је обележавању једног века од када је у Загребу, 1. фебруара 1921. године, објављен први број ове интернационалне ревије за уметност и културу (последњи је изашао у Београду децембра 1926). Зборник жели да, на симболичан и истовремено научан начин, подсети на историјски значај и могућу актуелност часописа и зенитистичког покрета који је допринео профилисању културне сцене тек основане државе Срба, Хрвата и Словенаца. Идеолог зенитистичког покрета – Љубомир Мицић, бескомпромисан и упоран – био је нападан, прогањан, осуђиван, а после Другог светског рата и потпуно искључен из културног живота, па самим тим готово заборављен.

У којој мери је Зенитово наслеђе и данас – век касније – живо? Да ли су у досадашњим истраживањима, анализама и тумачењима исцрпљене све теме и питања која је отварао овај часопис? Да ли је све речено и написано о Мицићу, његовим идејама, његовим сарадницима и његовој заоставштини? Чиме нове генерације истраживача могу да допринесу овој теми? Овај зборник настоји да одговори на поједина од ових питања.

Уводну реч на промоцији упутиће др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске. У разговору о зборнику учествоваће проф. емеритус Ирина Суботић, уредница зборника, проф. др Маја Станковић, Невена Мартиновић и др Горан Милорадовић, док ће модератор разговора бити проф. др Дијана Метлић.

Датум

Отварање: 29. октобар 2021.
Траје до: 29. октобар 2021.

Време

19:00

Место

Сала на II спрату „Модернизми”, Галерија Матице српске

Улазница

бесплатан улаз
  • Намењено: свим узрастима