DANI EVROPSKE BAŠTINE U GMS

Kulturno nasleđe za sve

Manifestacija Dani evropske baštine obeležava se u svim državama Evrope kako bi se istaklo zajedničko kulturno nasleđe evropskog kontinenta, ali i šire. Kao i prethodnih godina, Galerija Matice srpske se pridružuje ovoj manifestaciji programom posebno osmišljenim u odnosu na ovogodišnju temu „Kulturno nasleđe za sve“ .


Tokom trajanja manifestacije publici će biti dostupna multimedijalna aplikacija – Vodič kroz stalnu postavku na znakovnom jeziku, uz pomoć koje se posetioci sa oštećenim sluhom upoznaju sa istorijom Galerije i kratkim pričama o 14 odabranih umetničkih dela iz kolekcije Galerije i to kroz tekstualno ili video tumačenje.


Takođe, posetiocima će tokom vikenda biti dostupna soba za prepuštanje umetnosti koja je ovom prilikom prilagođena osobama oštećenog vida, a ostalima pruža mogućnost da se prepuste vizuelnoj umetnosti koristeći samo čulo sluha. Na ovaj način želimo da razvijemo svest i empatiju prema ljudima sa različitim invaliditetom, ali i da ukažemo na različite načine i mogućnosti razumevanja i doživljaja umetnosti.

Posebno će 18. septembra biti priređeni sledeći događaji:
11.00 sati – Kreativna radionica za decu Umetnost kroz znak i reč.
Umetnost pokretom i bojom prenosi misli, priče i osećanja umetnika, što možemo razumeti bez i jedne izgovorene reči. Zato nas umetnost uči da se izražavamo i na druge načine. Kroz radionicu ćemo pokušati da ispričamo priču o umetnosti znacima i pokretom i upoznamo se sa raznovrsnim vidovima komunikacije među ljudima. Radionica je namenjena deci sa i bez oštećenog sluha, u saradnji sa Društvom tumača i prevodilaca na znakovni jezik iz Novog Sada.

18.00 sati – Predavanje GMS – Muzej za sve, Jelene Bobić, muzejske edukatorke.
Jedan od osnovnih zadataka muzejskih ustanova, kao mesta edukacije, susreta različitosti i platforme za nesmetanu komunikaciju je i istupanje i delovanje u društvenoj zajednici. Osmišljavanjem izložbenih prostora i pratećih programa tako da budu dostupni osobama sa različitim vrstama invadiliteta, kao i osobama iz opšte populacije, omogućava se nesmetana komunikacija različitih ljudi i ravnopravna participacija u kulturi svih članova zajednice. Na predavanju će se govoriti o rušenju komunkacionih i fizičkih barijera koje stoje na putu inkluzije i ravnoporavnosti u muzejima, ali i o izazovima koji predstoje ovakvim poduhvatima.

Tokom obeležavanja manifestacije Dani evropske baštine ulaz u Galeriju Matice srpske je besplatan.

Datum

Otvaranje: 18. Septembar 2021.
Traje do: 19. Septembar 2021.

Vreme

10:00 - 18:00

Mesto

Galerija Matice srpske, Trg galerija 1

Ulaznica

besplatan ulaz
  • Namenjeno: svim uzrastima