GMS | icon

Pozdravna reč upravnice

Dr Tijana Palkovljević Bugarski

Galerija Matice srpske je muzej koji neprestano sanja. Ti snovi su počeli od trenutka nastanka ideje da se pri Matici srpskoj osnuje muzej (Srpska narodna zbirka) u Budumpešti 1847. godine, i nastavili se preko Matičinog preseljenja u Novi Sad 1864, otvaranja za javnost 1933. do preseljenja u sopstvenu zgradu 1958. godine. I kada se činilo da su svi snovi ostvareni otvaranjem stalne postavke u današnjoj zgradi i profesionalizacijom svih segmenata rada, istog trenutka počeo je novi krug snova: kako uvećati kolekciju, kako priređivati što kvalitetnije izložbe, kako stručnije i dinamičnije predstaviti razvoj i tokove nacionalne likovne umetnosti…

Danas, posle 173 godine delovanja mi i dalje sanjamo iste snove svojih prethodnika, ali i mnoge druge. Naša najveća snaga je jedinstvena kolekcija umetničkih dela nastalih u rasponu od 16. do 21. veka. Naša najveća dostignuća su inovativni pristupi izlaganju, stvaranju narativa i prezentovanju nacionalne likovne umetnosti kroz Stalnu postavku, izložbenu i izdavačku aktivnost. Naš doprinos kulturi sećanja ogleda se kroz profesionalni pristup brizi i zaštiti umetničkih dela i najnaprednije konzervatorsko-restauratorske postupke. Naše uvažavanje prošlosti kroz prizmu aktuelnog trenutka iskazujemo edicijom Tradicija i savremeno stvaralaštvo uključivanjem savremenih umetnika u rad ustanove. Našu svest o važnosti obrazovanja iskazujemo realizacijom brojnih edukativnih programa za decu i mlade. Našu težnju da budemo deo šireg evropskog konteksta realizujemo kroz brojne međunarodne saradnje sa evropskim muzejskim ustanovama, stručnjacima i stranim kulturnim centrima.

GMS | Мисија и визија

Galerija Matice srpske, kao najstariji nacionalni umetnički muzej predstavlja ogledalo države i svojevrsni vitraž istorijskih događaja, umetničkih opredeljenja ali i stremljenja srpskih umetnika. Naša kolekcija ilustruje istoriju srpskog naroda, čuva sećanje na događaje s prostora na kojima je živeo, i predstavlja jedinstvenost umetničkih ideja i ideala koje je iznedrio. Istovremeno Galerija čuva sećanje na pojedince: svoje osnivače, kolekcionare, umetnike, upravnike, istraživače a posebno na darodavce koji su se svojim dobročinstvom upisali u istoriju naše ustanove i srpske kulture u celini. Mi smo košnica unutar koje „zuji” divota umetničkih predmeta, narativa, ideja i stvaralaca, i pod čijim krovom se brojnim aktivnostima javnosti predstavlja srpska likovna umetnost novijeg doba. Zajednička posvećenost našoj kulturnoj i umetničkoj misiji svakim novim projektom osnažuje nas u zajednici kojoj pripadamo a beskonačnost novih planova ne daje nam da mirujemo.

Istovremeno mi smo muzej koji sluša jer samo u kombinaciji naših profesionalnih snova i osluškivanja potreba društva, trenutka i publike mi postajemo relevantni u vremenu u kojem delujemo. Mi težimo da budemo mesto koje kroz umetnost pruža odgovore na brojna pitanja a osećaj pripadnosti naciji boji osećanjem poštovanja i ponosa.

Trenutno sanjamo o jedinstvenoj prilici da damo što kreativniji doprinos projektu Novi Sad Evropska prestonica kulture 2022. godine kao mesto preplitanja evropske i nacionalne umetnosti, inovativnih pristupa i atraktivnih tema, vrhunske produkcije i kreativne participacije. Istovremeno, sanjamo o obeležavanju 175. godišnjice postojanja Galerije Matice srpske dostojne naših prethodnika, naše istorije i kvaliteta kolekcije, o proslavi jubileja kojom ćemo ostaviti trag za generacije koje dolaze i biti istovremeno uzor i ponos nacije.

Poštujući tradiciju, stvaramo tradiciju.