Кроз разноврсне теме и наративе, изложбе преносе разноврсне поруке уметничких предмета и образују нас како о уметности, тако и о њиховим ствараоцима.

Umetnost migracija – migracije u umetnosti

Izložba Migracije u umetnosti – umetnost migracija istražuje fenomen društvenih migracija preispitujući istorijski i savremeni kontekst, kao i razloge i efekte migracija na društva i pojedince. Ideja izložbe je da, u vremenu aktuelne svetske migracione krize, pokuša da posmatra, ispituje i razume ovaj fenomen koji pogađa svako stanovništvo i pokreće mnoga etička i kulturološka pitanja. Radeći na različitim nivoima – vremenskom, prostornom, etičkom i mnogim drugim, izložba pruža mogućnost da kroz jezik umetnosti preispitate svoje stavove i stavove društva, pa čak civilizacijske izazove u XXI veku. 

Прочитај више

Datum otvaranja:
18. februar 2022.

Trajanje izložbe:
30. april 2022.

Mesto:
Izložbene sale „Milivoj Nikolajević“ i velika sala „Sava Tekelija“, Galerija Matice srpske

Novosađani biraju

Polazeći od činjenice da grad oblikuju građani, njihovo poreklo, nasleđe, navike i opredeljenja, a da muzej jeste mesto kolektivnog pamćenja koji sakuplja i čuva različite životne priče pojedinaca, odlučili smo se da otvorimo svoju kolekciju i ponudimo je sugrađanima da kroz umetnička dela u našem prostoru ispričaju priču o sebi i svom gradu. Želeli smo da prepletemo lično i opšte, pojedinca i grad, umetničko delo i moguću poruku koju ono nosi u savremenom trenutku, a kao rezultat tog druženja nastala je izložba Novosađani biraju.

Прочитај више

Datum otvaranja:
17. decembar 2021.

Trajanje izložbe:
31. decembar 2022.

Mesto:
Stalna postavka na II spratu, Galerija Matice srpske