Kroz raznovrsne teme i narative, izložbe prenose različite poruke umetničkih predmeta i obrazuju nas kako o umetnosti, tako i o njihovim stvaraocima. 

Uroš Predić
Život posvećen lepoti i umetnosti

U godini obeležavanja značajnog jubileja – 175 godina od osnivanja Galerije Matice srpske, realizujemo veliku monografsku izložbu posvećenu stvaralaštvu jednog od najistaknutijih nacionalnih slikara Uroša Predića. Kroz priču o liku i delu ovog velikana srpske kulture i umetnosti, istovremeno se ukazuje na temeljne vrednosti Galerije Matice srpske: zadužbinarstvo, posvećenost opštem dobru i nacionalnim vrednostima, kao i na značaj ovog slikara za srpsku istoriju umetnosti.

Прочитај више

Datum otvaranja:
7. oktobar 2022.

Trajanje izložbe:
31. januar 2023.

Mesto:
Izložbene sale “Milivoj Nikolajević” i velika sala “Sava Tekelija”
Galerija Matice srpske

Kolekcija kao ogledalo
Modernizam u delima iz Galerije Matice srpske

Galerija Matice srpske i Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske predstavljaju banjalučkoj publici izložbu Kolekcija kao ogledalo. Modernizam u delima iz Galerije Matice srpske. Izložba predstavlja 86 umetničkih dela ‒ 75 slike, 7 skulptura i 4 grafike ‒  i sveobuhvatno ilustruje srpsku likovnu umetnost, njene uzore, opredeljenja i domete od poslednjih decenija 19. veka do sredine 20. veka.

Прочитај више

Datum otvaranja:
22. septembar 2022.

Trajanje izložbe:
22. decembar 2022.

Mesto:
Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske

Mornar na molu

Sava Šumanović
i evropski realizmi između dva svetska rata

Slikarski opus Save Šumanovića (1896 – 1942) gotovo u potpunosti pripada periodu između dva svetska rata. Njegove pojedine slike ili čitavi ciklusi pokazuju direktnu uključenost u bitne faze razvoja evropskog modernizma. Stvaranje celovite slike o Šumanovićevim realizmima i njihovim relacijama sa međunarodnim umetničkim tokovima bilo je polazište u realizaciji izložbe u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, Galeriji Matice srpske i Galeriji slika „Sava Šumanović“ u Šidu, koja će obuhvatiti 102 Šumanovićeva dela.

Прочитај више

Datum otvaranja:
24. septembar 2022.

Trajanje izložbe:
4. decembar 2022.

Mesto:
Sala umetnosti 20. veka GMS
Spomen-zbirka Pavla Beljanskog
Galerija slika “Sava Šumanović” u Šidu

Novosađani biraju

Polazeći od činjenice da grad oblikuju građani, njihovo poreklo, nasleđe, navike i opredeljenja, a da muzej jeste mesto kolektivnog pamćenja koji sakuplja i čuva različite životne priče pojedinaca, odlučili smo se da otvorimo svoju kolekciju i ponudimo je sugrađanima da kroz umetnička dela u našem prostoru ispričaju priču o sebi i svom gradu. Želeli smo da prepletemo lično i opšte, pojedinca i grad, umetničko delo i moguću poruku koju ono nosi u savremenom trenutku, a kao rezultat tog druženja nastala je izložba Novosađani biraju.

Прочитај више

Datum otvaranja:
17. decembar 2021.

Trajanje izložbe:
31. decembar 2022.

Mesto:
Stalna postavka na II spratu, Galerija Matice srpske