Kroz raznovrsne teme i narative, izložbe prenose različite poruke umetničkih predmeta i obrazuju nas kako o umetnosti, tako i o njihovim stvaraocima. 

Inspirisani Francuskom

Izložba Inspirisani Francuskom svojim narativom donosi priču o isprepletenosti, vezama, uticajima, uzorima i prijateljstvu sa francuskom kulturom i umetnošću. Najbrojniju celinu na izložbi čine dela srpskih modernista nastala u međuratnom periodu. Izložbom su obuhvaćena i dela iz prvih posleratnih godina, koja u novim društveno-političkim okolnostima stvaraju nosioci međuratnog modernizma, kao i nove generacije koje se napajaju sa istih kreativnih izvorišta. Preko 60 predstavljenih umetničkih radova umetnika poput Save Šumanovića, Bogdana Šuputa, Petra Dobrovića, Milana Konjovića, Peđe Milosavljevića, Lјubice Cuce Sokić, Lazara Vozarevića, Miće Popovića i skulptorskih dela Đorđa Jovanovića, stoje kao trajna svedočanstva načina na koji su ovi „pariski gosti“ doživeli prestonicu umetnosti, kao i načina na koji su svojim umetničkim angažmanom doprineli jačanju srpsko-francuskih veza.

Pročitaj više

Datum otvaranja:
22. mart 2024.

Trajanje izložbe:
26. maj 2024.

Mesto:
Izložbene sale “Milivoj Nikolajević”, Galerija Matice srpske

Poklon-zbirka Dragiše Brašovana

Izložba Poklon-zbirka Dragiše Brašovana predstavlja preko 100 eksponata – slika, skulptura, crteža, stilskog nameštaja, dela primenjene umetnosti i dokumentarnog materijala koje su naslednice ovog znamenitog srpskog arhitekte, supruga Viktorija Brašovan i poćerka Olga Kovačev, poklonile Galeriji u periodu od 2020. do početka 2023. godine. Javnost prvi put ima mogućnost da vidi predmete i dela koja govore o privatnom životu arhitekte i doprinose boljem razumevanju njegovog lika i dela.

Pročitaj više

Datum otvaranja:
20. mart 2024.

Trajanje izložbe:
12. maj 2024.

Mesto:
Gradski muzej Vršac

Uroš Predić. Dostojanstvo svakidašnjice

Nakon uspešno realizovane izložbe Uroš Predić. Život posvećen lepoti i umetnosti u Galeriji Matice srpske tokom 2022/2023. godine, izložba Uroš Predić­. Dostojanstvo svakidašnjice, u nešto modifikovanom obliku, biće prikazana i u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti, kao rezultat nastavka višedecenijske uspešne saradnje Galerije Matice srpske i Galerije SANU na promociji i predstavljanju nacionalne umetnosti i kulturne baštine. Ovoga puta dve institucije spojio je umetnik Uroš Predić, koji je tokom čitavog svog dugog i stvaralački izuzetno plodnog života bio neraskidivo povezan i sa Maticom srpskom i sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti.

Pročitaj više

Datum otvaranja:
12. mart 2024.

Trajanje izložbe:
26. maj 2024.

Mesto:
Galerija SANU u Beogradu