Kroz raznovrsne teme i narative, izložbe prenose različite poruke umetničkih predmeta i obrazuju nas kako o umetnosti, tako i o njihovim stvaraocima. 

Pomorišac – Vasa Pomorišac

Izložba pred nama posvećena je umetniku koji je uspeo da klasičnu umetnost prikaže kroz optiku modernog pogleda. Umetniku koji se jedini među svojim kolegama slikarima prve polovine XX veka školovao u Londonu. Umetniku koji je nagrađen Srebrnom medaljom Udruženja francuskih umetnika. Umetniku čija se dela čuvaju u brojnim privatnim kolekcijama u Evropi, ali i u državnoj kolekciji Muzeja Viktorije i Alberta u Londonu. Umetniku koji je tokom pedeset godina stvaranja iznedrio jedinstvenu likovnost u srpskoj umetnosti. On je Pomorišac – Vasa Pomorišac.

Pročitaj više

Datum otvaranja:
20. oktobar 2023.

Trajanje izložbe:
29. februar 2024.

Mesto:
Izložbene sale “Milivoj Nikolajević”, Galerija Matice srpske

Paja Jovanović i Gustav Klimt. Jedna epoha, dva umetnika, tri muzeja

Na izložbi Paja Jovanović i Gustav Klimt. Jedna epoha, dva umetnika, tri muzeja predstavljena su tri ženska portreta iz tri muzeja: Galerije Matice srpske, Umetničko-istorijskog muzeja u Beču i Galerije Belvedere. Ova tri pažljivo odabrana dela, od kojih su dva prvi put izložena u Srbiji, ukazuju na sličnosti i razlike među velikim umetnicima, govore o društvenom kontekstu u kojem su nastajali i istovremeno povezuju muzeje iz čijih su kolekcija.

Pročitaj više

Datum otvaranja:
13. oktobar 2023.

Trajanje izložbe:
14. januar 2024.

Mesto:
Sala na II spratu, Galerija Matice srpske