Kroz raznovrsne teme i narative, izložbe prenose različite poruke umetničkih predmeta i obrazuju nas kako o umetnosti, tako i o njihovim stvaraocima. 

Jedna sasvim (ne)obična srpsko-francuska veza
Olga Kešeljević i Mark Barbeza

Priča o dvoje ljudi, njihovim sudbinama, međusobnim odnosima, vezama s evropskom intelektualnom i umetničkom elitom poslužili su kao osnovni narativ izložbe Jedna sasvim (ne)obična srpsko-francuska veza. Olga Kešeljević i Mark Barbeza. Razmišljajući o srpsko-francuskim odnosima izvan velikih istorijskih narativa, izložba želi da istakne da mali znaci u vremenu postaju uporišne tačke u kojima se prepliću kulture Srbije i Francuske. 

Pročitaj više

Datum otvaranja:
3. mart 2023.

Trajanje izložbe:
14. maj 2023.

Mesto:
Izložbene sale “Milivoj Nikolajević”
Galerija Matice srpske

Novosađani biraju

Polazeći od činjenice da grad oblikuju građani, njihovo poreklo, nasleđe, navike i opredeljenja, a da muzej jeste mesto kolektivnog pamćenja koji sakuplja i čuva različite životne priče pojedinaca, odlučili smo se da otvorimo svoju kolekciju i ponudimo je sugrađanima da kroz umetnička dela u našem prostoru ispričaju priču o sebi i svom gradu. Želeli smo da prepletemo lično i opšte, pojedinca i grad, umetničko delo i moguću poruku koju ono nosi u savremenom trenutku, a kao rezultat tog druženja nastala je izložba Novosađani biraju.

Pročitaj više

Datum otvaranja:
17. decembar 2021.

Trajanje izložbe:
31. maj 2023.

Mesto:
Stalna postavka na II spratu, Galerija Matice srpske