Кроз разноврсне теме и наративе, изложбе преносе разноврсне поруке уметничких предмета и образују нас како о уметности, тако и о њиховим ствараоцима.

Колекција као огледало
Модернизам у делима из Галерије Матице српске

Галерија Матице српске и Музеј савремене умјетности Републике Српске представљају бањалучкој публици изложбу Колекција као огледало. Модернизам у делима из Галерије Матице српске. Изложба представља 86 уметничких дела ‒ 75 слике, 7 скулптура и 4 графике ‒  и свеобухватно илуструје српску ликовну уметност, њене узоре, опредељења и домете од последњих деценија 19. века до средине 20. века.

Прочитај више

Датум отварања:
22. септембар 2022.

Трајање изложбе:
22. децембар 2022.

Место:
Музеј савремене умјетности Републике Српске

Šumanović Sava | Mornar na molu

Сава Шумановић
и европски реализми између два светска рата

Сликарски опус Саве Шумановића (1896 – 1942) готово у потпуности припада периоду између два светска рата. Његове поједине слике или читави циклуси показују директну укљученост у битне фазе развоја европског модернизма. Стварање целовите слике о Шумановићевим реализмима и њиховим релацијама са међународним уметничким токовима било је полазиште у реализацији изложбе у Спомен-збирци Павла Бељанског, Галерији Матице српске и Галерији слика „Сава Шумановић“ у Шиду, која ће обухватити 102 Шумановићева дела.

Прочитај више

Датум отварања:
24. септембар 2022.

Трајање изложбе:
4. децембар 2022.

Место:
Сала уметности 20. века ГМС
Спомен-збирка Павла Бељанског
Галерија слика „Сава Шумановић“ у Шиду

Новосађани бирају

Полазећи од чињенице да град обликују грађани, њихово порекло, наслеђе, навике и опредељења, а да музеј јесте место колективног памћења који сакупља и чува различите животне приче појединаца, одлучили смо се да отворимо своју колекцију и понудимо је суграђанима да кроз уметничка дела у нашем простору испричају причу о себи и свом граду. Желели смо да преплетемо лично и опште, појединца и град, уметничко дело и могућу поруку коју оно носи у савременом тренутку, а као резултат тог дружења настала је изложба Новосађани бирају.

Прочитај више

Датум отварања:
17. децембар 2021.

Трајање изложбе:
31. децембар 2022.

Место:
Стална поставка на II спрату, Галерија Матице српске