Кроз разноврсне теме и наративе, изложбе преносе разноврсне поруке уметничких предмета и образују нас како о уметности, тако и о њиховим ствараоцима.

Свесно напуштање реалности: Сава Секулић и Илија Босиљ

Изложба Свесно напуштање реалности: Илија Босиљ и Сава Секулић представља 67 радова ова два уметника из различитих музејских колекција, а прате је и два документарна филма: филм о Илији Босиљу дело је редитеља Жике Митровића настало у продукцији Центарфилма, док филм о Сави Секулићу потписује Слободан Пешић и нуди и сегменте разговора са самим уметником. Изложбу допуњује документација међу којом је и писмо Жана Дибифеа о Илијиној уметности настало када га је Дибифе уврстио у своју колекцију (која данас чини Collection dell’Art Brut у Лозани). С обзиром на значај уметничких опуса који су изложени, јер се ради о два међународно најпризнатија аутора из домена сирове уметности, али и о опусима који се од самог настанка крећу на граничном подручју савремене и арт брут уметности, изложба има и одређен теоријско уметнички аспекат који доприноси њеном значају.

Прочитај више

Датум отварања:
14. јун 2024.

Трајање изложбе:
1. септембар 2024.

Место:
Изложбене сале „Миливој Николајевић“, Галерија Матице српске

Поморишац – Васа Поморишац

Поморишчев уметнички пут развијао се од родног Модоша, преко Загреба, Минхена и Београда, па све до Лондона и Париза. О његовој признатости у свету уметности сведоче бројне поруџбине и дела изведена у различитим медијима, разноврсне тематике и за различите потребе – од портрета, религиозних и митолошких композиција у уљу, преко историјских и народних мотива у фреско-сликарству, витражима и илустрацијама за књиге, до нацрта за новчанице, али и добар пријем код критике и позитивна мишљења тадашње стручне јавности, колега и друштва уопште. Такође, сарадња са Матицом српском није изостала. Био је последњи, једанаести стипендиста Матице српске, због чега није случајно што је јубилеј 175 година Галерије Матице српске, који је започет изложбом дела првог стипендисте Уроша Предића, заокружен изложбом дела Васе Поморишца.

Прочитај више

Датум отварања:
13. јун 2024.

Трајање изложбе:
8. септембар 2024.

Место:
Музеј наивне и маргиналне уметности, Јагодина

Изложба дечјих радова

На изложби ће бити представљени радови деце из предшколских установа „Радосно детињство“, „Маштоленд“, „Пуж“ и „Змај“, као и основних школа „Светозар Марковић“ и „Прва војвођанска бригада“, који су током ове школске године учествовали у едукативном програму за децу Био једном један сликар. Урош Предић, креативним радионицама за децу посвећеним изложби Инспирисани Француском, као и у радионици о стваралаштву Богомила Карлавариса. Инспирисани уметничким причама, са васпитачима, ликовним педагозима и музејским едукаторима, деца су стварала своја „уметничка дела“ којима су сумирали утиске и стечена знања, запажања и осећања која су са собом понели. Изложбом дечјих радова желимо да провиримо у њихов свет и укажемо на значај дечјег стваралаштва.

Прочитај више

Датум отварања:
1. јун 2024.

Трајање изложбе:
30. јун 2024.

Место:
Велика сала „Сава Текелија“,
Галерија Матице српске