Кроз разноврсне теме и наративе, изложбе преносе разноврсне поруке уметничких предмета и образују нас како о уметности, тако и о њиховим ствараоцима.

Поклон-збирка Драгише Брашована

Изложба Поклон-збирка Драгише Брашована представља преко 100 експоната – слика, скулптура, цртежа, стилског намештаја, дела примењене уметности и документарног материјала које су наследнице овог знаменитог српског архитекте, супруга Викторија Брашован и поћерка Олга Ковачев, поклониле Галерији у периоду од 2020. до почетка 2023. године. Јавност ће први пут имати могућност да види предмете и дела која говоре о приватном животу архитекте и доприносе бољем разумевању његовог лика и дела.

Прочитај више

Датум отварања:
15. јануар 2024.

Трајање изложбе:
10. март 2024.

Место:
Музеј примењене уметности у Београду

Паралеле. Темишвар / Нови Сад

Збирке Националног уметничког музеја и Галерије Матице српске имале су необично упоредиве историје које се лако могу видети у личностима њихових оснивача, у уметницима, односно уметничким делима која су они сакупљали. Обе збирке основане су половином XIX века из иницијалних завештања две изузетне индивидуе, два велика добротвора и светионика доба просветитељства – Саве Текелије (1761‒1842) и Жигмонда Ормоша (1813‒1894), а потекле су из угледних научних друштава. На тим основама створена је једна јединствена изложба – колекција имагинарног музеја Eвропске престонице културе. Та колекција потврђује снажне историјске везе два града, сличности друштвених прилика и уметничког простра у којем су се развијали током XVIII, XIX и XX века.

Прочитај више

Датум отварања:
17. новембар 2023.

Трајање изложбе:
17. март 2024.

Место:
Национални уметнички музеј у Темишвару, Румунија

Поморишац – Васа Поморишац

Изложба пред нама посвећена је уметнику који је успео да класичну уметност прикаже кроз оптику модерног погледа. Уметнику који се једини међу својим колегама сликарима прве половине XX века школовао у Лондону. Уметнику који је награђен Сребрном медаљом Удружења француских уметника. Уметнику чија се дела чувају у бројним приватним колекцијама у Европи, али и у државној колекцији Музеја Викторијe и Албертa у Лондону. Уметнику који је током педесeт година стварања изнедрио јединствену ликовност у српској уметности. Он је Поморишац – Васа Поморишац.

Прочитај више

Датум отварања:
20. октобар 2023.

Трајање изложбе:
3. март 2024.

Место:
Изложбене сале „Миливој Николајевић“, Галерија Матице српске