Нашу тежњу да будемо део ширег европског контекста реализујемо кроз бројне међународне сарадње са европским музејским установама, стручњацима и страним културним центрима.

Значајан сегмент рада Галерије Матице српске представља међународна сарадња. Реконструкција зграде и модернизација изложбеног простора у протеклој деценији, омогућили су интензивнију сарадњу с музејским и сродним установама у иностранству и региону, која је резултирала промоцијом заједничких вредности и ширењем партнерстава кроз успешно реализоване пројекте. Сарадња се заснива на одабраним пројектима из области историје уметности, музеологије, музејске едукације, конзервације и презентације музејских колекција, пре свега, кроз размену и заједничко приређивање изложби и пратећих програма, размену и едукацију стручњака у областима конзервације, музејске едукације. На тим основама реализоване су бројне студијске посете, усавршавања, стручне конференције и радионице, а посебно треба истаћи међународне пројекте и изложбе које су показале да је Галерија Матице српске угледан партнер на међународном плану музејске сарадње.

THE SERBIAN ORTHODOX CHATEDRAL OF BUDA – REMEMBRANCES OF THE BYGONE TABÁN SUBURB

The Serbian Orthodox Chatedral of Buda – Remembrances of the Bygone Tabán Suburb

Трајање пројекта: 2018–2019

Изложба и пратећа монографска публикација настале су у сарадњи Галерије Матице српске, Историјског музејом града Будимпеште (Budapest Torteneti Museum) и Музеја Српске православне Епархије будимске у Сентандреји. У пројекту је учествовао велики број истраживача, историчара уметности и конзерватора, дајући досада најкомплетнију слику српског културног наслеђа у Будимпешти, као историјског центра интелектуалног, уметничког и религијског живота Срба у Мађарској. Пројекат је резултовао изложбом Српска Саборна црква у Табану. Трагом нестале српске вароши у Будиму и истоименом монографском публикацијом на мађарском језику.


Пројекат су финансирали Град Будимпешта, Министарство за људске ресурсе Мађарске, Српски институт у Будимпешти, Министарство културе и информисања Републике Србије и Покрајинска влада ‒ Секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама АП Војводине, Војвођанска банка OTP група, Српска самоуправа у Будимпешти, Српска самоуправа у Зуглоу и Самоуправа Срба у Мађарској.

Сарадња са Српским културним центром у Паризу

Трајање сарадње: 2018–

С идејом да богато српско уметничко наслеђе инспирисано француском културом и уметношћу представи и француској јавности, Галерија Матице српске је започела сарадњу са Српским културним центром у Паризу, уз подршку Француског института у Србији. Изложба Слике пролазног света. Односи француског и српског интимизма приказана је крајем 2018. и почетком 2019. године, а средином 2019. представљено је стваралаштво Саве Шумановића изложбом Сава Шумановић и тајна под куполом у простору Центра у Паризу.


Сарадњу финансира Министарство културе и информисања Републике Србије, Француски институт у Србији, Министарство спољних послова Републике Србије и Амбасада Републике Србије у Француској.

Културни центар Србије у Паризу, Француска
Сарадња с Народном галеријом Словеније

Сарадња с Народном галеријом Словеније

Трајање сарадње: 2017–2020.

Две реномиране националне галерије протоколом о сарадњи на одабраним пројектима у истраживању, конзервацији и презентацији музејских колекција и музејској едукацији, званично су започеле сарадњу 2017. године. Током неколико година реализован је заједнички пројекат Креативне Европе HearMe. Bringing Youth and Museums Together, као и размене искустава и радионице из домена конзервације и рестаурације. Круна сарадње било је гостовање изложбе Српски модернизам 1880–1950. из колекције Галерије Матице српске у Народној галерији Словеније у 2020. години.


Сарадњу две установе финансира Министарство културе и информисања Републике Србије и Министарство културе Словеније.

Сарадња са Институтом за конзервацију и рестаурацију у Фиренци

Трајање сарадње: 2017–

Сарадња са Институтом за конзервацију и рестаурацију у Фиренци ‒ Opificio delle Pietre Dure заснива се на учешћу стручњака и размени искустава у области конзервације. Поред учествовања на међународним курсевима у реномираном италијанском конзерваторском институту, уз финансијску подршку Министарства културе Италије, у оквиру International Training Projects (Methods and Materials for Cleaning Painitngs (2017) и Preventive Conservation (2019), у којима су учествовали стручњаци ГМС, сарадња је развијана и кроз посете италијанских експерата Галерији Матице српске 2018. и 2019. године, где су представљени пројекти везани за спашавање културног наслеђа у ситуацијама катастрофа, нове методе конзервација и рестаурација дрвених носилаца слика, као и методе чишћења слика које су представљене на међународној конференцији Чишћење. Етика, техника и естетика / Cleaning. Ethics, Technics and Aesthetics у ГМС (2019).


Пројекат финансира Министарство културе и информисања Републике Србије.

Сарадња са институтом за конзервацију и рестаурацију у фиренци
Art and Modern Technology

Art and Modern Technology

Трајање пројекта: 2017.

Галерија Матице српске је у складу са савременом музеолошком праксом кроз пројекат Art and Modern Technology увела нове технологије у комуникацији музејског садржаја с посетиоцима. У сарадњи са компанијом Zumoko креирана је мобилна апликација Доживи уметност с елементима проширене стварности (Augmented Reality) која посетиоцима пружа иновативну и занимљиву интерпретацију уметничких дела која се налазе у Сталној поставци Галерије Матице српске. Кроз три Галеријске туре – Доживи уметност, Галеријска тура Саве Текелије и Потрага за благом ‒ посетиоци различитог узраста имају могућност да сазнају о уметничким и друштвеним феноменима 18, 19. и 20. века, о историји Галерије Матице српске „из угла Саве Текелије”, о уметницима и њиховим делима на путовању кроз време с Магичном Матицом.


Пројекат је подржао УНЕСКО, као и Министарство културе и информисања Републике Србије.

Сарадња са Уметничко-историјским музејом у Бечу

Трајање сарадње: 2016 –

Сарадња с једним од најзначајнијих аустријских и европских музеја Kunsthistorisches Museum-ом званично је започета 2016. године потписивањем Протокола о сарадњи две установе. Током протеклих година, сарадња се уз подршку Аустријског културног форума (Културни сервис Амбасаде Републике Аустрије) у Београду заснивала на размени знања и искустава у области музејске едукације и конзервације. У Галерији Матице српске су одржане радионице и конференције у којима су учествовали стручњаци из Беча – радионица о техничкој фотографији у конзервацији (2016), радионице о музејској едукацији и изложбама (2017. и 2018), међународне конференције Open Museum (2017), Чишћење. Етика, техника и естетика / Cleaning. Ethics, Technics and Aesthetics (2019) и Музеји, млади, активизам / Museum, Youth, Activism (2020). Такође, кроз састанке и студијска путовања музејски стручњаци оба музеја имали су прилику да боље упознају рад и програме партнерске установе. Сарадња је крунисана донацијом специјалне камере за инфрацрвену рефлектографију од Уметничко-историјског музеја у Бечу, као и реализацијом пројектом Креативне Европе HearMe. Bringing Youth and Museums Together.


Пројекат финансирају Министарство културе и информисања Републике Србије и Аустријски културни форум у Београду.

Сарадња са Уметничко-историјским музејом у Бечу
Перцепције / Perceptions

Перцепције

Трајање пројекта: 2016–2018.

На позив British Council-a који је у Новом Саду реализовао неколико капиталних изложби британских уметника Галерија Матице српске je учествовала у пројекту Перцепције / Perceptions који je пружио могућност музејима и кустосима из региона да креирају изложбу која поставља уметничка дела из колекције British Council-a у дијалог са уметничким делима из своје колекције. Кроз дијалог уметничког наслеђа две земље, савремене британске уметности и нововековне и модерне српске уметности, изложба под називом Жена по мери друштва? подстакла је на размишљање и посматрање ликовне уметности коју баштини Галерија у контексту друштвених феномена претходних векова као и изазова 21. века.


Пројекaт су финансирали British Council Србија, Министарство културе и информисања Републике Србије, Управа за културу града Новог Сада и Повереник за заштиту равноправности.

HearMe. Bringing youth and museums together

Трајање пројекта: 2016–2017.

Пројекат су заједнички креирали и реализовали Галерија Матице српске, Народна галерија Словеније, Уметничко-историјски музеј у Бечу и организација „Друштвена иновација – друштвено предузетништво” из Шпаније. Пројекат је осмишљен као едукативни програм намењен младима узраста од 15 до 19 година, који је успоставио и продубио везу између музеја и младих. Основу пројекта чиниле су радионице које су имале за циљ да одговоре на питања како музеји и галерије могу да привуку младу публику и подстакну на размишљање о глобалним темама и проблемима друштва. Кроз уметничка дела која причају о миграцијама, кретањима како становништва тако и културног наслеђа, отворена је централна тема пројекта – како се кључна питања данашњице могу сагледати кроз ликовну уметност прошлости. Пројекат је резултовао новим методолошким приступом у раду са младима, међународном конференцијом и публикованим приручником за музејске стручњаке на енглеском, немачком, словеначком и српском.

www.projecthearme.org


Пројекат је финансиран кроз програм Креативне Европе, и уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије и Министарства културе Словеније.

Више о пројекту
HearMe. Bringing youth and museums together
Албрехт Дирер и његови савременици

Албрехт Дирер и његови савременици

Трајање пројекта: 2015–2016.

Међународна изложба графика чувеног уметника Албрехта Дирера и његових савременика из збирке Источнословачког музеја из Кошица, представљена је у Галерији Матице српске од новембра 2015. до јануара 2016. године. Захваљујући сарадњи три музејске установе: Источнословачког музеја у Кошицама, Музеја града Београда и Галерије Матице српске, домаћа јавност је имала јединствену прилику да се упозна са графичким остварењима једног од највећих стваралаца ренесансе, немачким уметником Албрехтом Дирером, као и са делима његових ученика и савременика, познатим именима немачке и италијанске графике (Хајнрих Алдегрефер, Албрехт Алдорфер, Лука Кранах Старији, Маркантонио Раимонди и други).


Реализацију изложбе су омогућили Секретаријат за културу града Београда, Министарство културе и информисања Републике Србије, Секретаријат за културу и јавно информисање АП Војводине и Градска управа за културу Новог Сада и Компанија Дунав осигурање а. д.

Сарадња са Музејом савремене умјетности Републике Српске

Трајање сарадње: 2014–

Дугогодишња сарадња са Музејом савремене умјетности Републике Српске у Бањалуци заснована је на међусобној подршци на заштити и презентацији уметничког наслеђа и сарадњи на реализацији појединачних и заједничких програма. Током протеклих година, кроз конференције, радионице и заједничке пројекте из области музејске едукације, стручњаци обе установе имали су прилике да размене искуства и знања. Поред стручног усавршавања, плодна сарадња резултовала је разменом бројних изложби: Добровић, Шумановић, Коњовић, Шупут – Европски контексти у МСУРС (2014), DATES 1 у ГМС (2015), Теме и идеје модерног. Српско сликарство 1900–1941. у МСУРС (2017), Простор, облик, додир у ГМС (2017/2018), Европски феномени у колекцији Галерије Матице српске у МСУРС (2019), Пунктуми. Збирка иностране умјетности МСУРС у ГМС (2019/2020).


Сарадњу две установе финансирају Министарство културе и информисања Републике Србије и Министарство просвјете и културе Републике Српске.

Сарадња са Музејом савремене умјетности Републике Српске
Паралеле / Paralelli

Паралеле / Paralelli

Трајање пројекта: 2012–2015.

Пројекат је окупио бројне партнере у оквиру Протокола о сарадњи на локалном развоју у области заштите културног наслеђа за период 2012–2015. године. Сарадња италијанских и српских институција била је заснована на истраживању, заштити, презентацији и промоцији културног наслеђа у контексту одрживог развоја. Активности су биле везане за представљање уметности преломних раздобља у две земље ‒ ренесансе у Италији и барока у Србији, које су одржане у Галерији Матице српске – Хуманизам и ренесанса у Централним Апенинима. Паралеле (2013) и у Националној галерији Умбрије у Перуђи – Зографи. Српске иконе између традиције и модерности. Паралеле (2015). Кроз изложбе и пратеће каталоге истраживане су карактеристике и паралеле ова два наизглед удаљена културно-историјска раздобља. Такође, пажња је посвећена и управљању едукативним програмима у музејима, науци у конзервацији и рестаурацији, интегралној заштити наслеђа и његовој презентацији. Све ово је реализовано кроз мултидисциплинарну сарадњу бројних институција уз укључивање тема из области економије, науке, туризма, старих заната и других, а кроз њих су сагледани и други видови заштите и промоције територија са великим културним потенцијалом. Резултати сарадње сумирани су у публикацији Паралеле / Paralelli на српском и италијанском језику.


Пројекат су финансирали Министарство културе и информисања Републике Србије, Министарство културних добара и активности и туризма Републике Италије, Покрајинска влада ‒ Секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама и Територијални интеррегионални пакт Апенино Ћентрале.