Сава Шумановић и тајна под куполом

Галерија Матице српске у оквиру програма обележавања 180 година дипломатских односа Србије и Француске у Културном центру Србије у Паризу приредила је изложбу Сава Шумановић и тајна под куполом ауторке др Тијане Палковљевић Бугарски, управнице ГМС. Изложбом се француској публици представио део опуса Саве Шумановића, који се односи на осликавање једног од стубова у познатом париском ресторану „La Coupole” на Монпарнасу 1927. године.

Поред припремних скица за стуб, с представама четири женске фигуре, које се данас налазе у приватном власништву, на изложби су приказане и историјске фотографије ресторана „La Coupole” из тридесетих година 20. века, реплика стуба, као и избор слика Саве Шумановића из колекције Галерије Матице српске којe указују на тематска и стилска опредељења овог сликара и развојни пут од фазе праћења актуелних уметничких трендова током боравка у Паризу 1920–1921, 1925–1928. и 1929. године, до њему својствене поетике остварене по повратку у Шид 1930. године. Саставни део изложбе је и филм Четири каријатиде Игора Антића, уметника који живи и ради у Паризу. Антић је видео-рад о Сави Шумановићу засновао на представама за стуб у ресторану„La Coupole”, али и на анализи Шумановићевог целокупног стваралаштва које се чува и излаже у Србији.

Изложбу прати двојезични каталог Сава Шумановић и тајна под куполом / Sava Schoumanovitch et secret dans la Coupole групе аутора, који је доступан у ГМС продавници.

Датум

Отварање: 17. мај 2019.
Траје до: 31. август 2019.

Време

Место

Париз, Француска

Улазница

бесплатан улаз
  • Намењено: свим узрастима