Sava Šumanović i tajna pod kupolom

Galerija Matice srpske u okviru programa obeležavanja 180 godina diplomatskih odnosa Srbije i Francuske u Kulturnom centru Srbije u Parizu priredila je izložbu Sava Šumanović i tajna pod kupolom autorke dr Tijane Palkovljević Bugarski, upravnice GMS. Izložbom se francuskoj publici predstavio deo opusa Save Šumanovića, koji se odnosi na oslikavanje jednog od stubova u poznatom pariskom restoranu „La Coupole” na Monparnasu 1927. godine.

Pored pripremnih skica za stub, s predstavama četiri ženske figure, koje se danas nalaze u privatnom vlasništvu, na izložbi su prikazane i istorijske fotografije restorana „La Coupole” iz tridesetih godina 20. veka, replika stuba, kao i izbor slika Save Šumanovića iz kolekcije Galerije Matice srpske koje ukazuju na tematska i stilska opredeljenja ovog slikara i razvojni put od faze praćenja aktuelnih umetničkih trendova tokom boravka u Parizu 1920–1921, 1925–1928. i 1929. godine, do njemu svojstvene poetike ostvarene po povratku u Šid 1930. godine. Sastavni deo izložbe je i film Četiri karijatide Igora Antića, umetnika koji živi i radi u Parizu. Antić je video-rad o Savi Šumanoviću zasnovao na predstavama za stub u restoranu„La Coupole”, ali i na analizi Šumanovićevog celokupnog stvaralaštva koje se čuva i izlaže u Srbiji.

Izložbu prati dvojezični katalog Sava Šumanović i tajna pod kupolom / Sava Schoumanovitch et secret dans la Coupole grupe autora, koji je dostupan u GMS prodavnici.

Datum

Otvaranje: 17. Maj 2019.
Traje do: 31. Avgust 2019.

Vreme

Mesto

Kulturni centar Srbije u Parizu, Pariz, Francuska

Ulaznica

besplatan ulaz
  • Namenjeno: свим узрастима