Deca predškolskog i ranog osnovnoškolskog uzrasta

Zahvaljujući edukativnim programima koje realizujemo duže od jedne decenije, preko 40.000 dece doživelo je Galeriju Matice srpske, i posebno Dečju sobu, kao svoj prostor, i nastavilo da je posećuje. Osećaj pripadnosti, ponosa i zadovoljstva s kojim se oni vraćaju i koračaju Galerijom čine najveću potvrdu uspešnosti našeg rada.

Ukoliko ste vaspitač/vaspitačica ili učitelj/učiteljica, posetite nas sa svojom grupom dece i prepustite se jedinstvenoj umetničkoj avanturi! Pored aktuelnog programa u bilo kom trenutku možete izabrati temu prethodnih programa u skladu s vašim potrebama i vaspitno-obrazovnim radom i zakazati posetu.

Pogledajte edukativne programe koje Vam nudimo.

Креативне радионице суботом

Edukativne programe koje realizujemo karakteriše:

  • jasno definisana tema zasnovana na umetničkim delima iz kolekcije GMS,
  • realizacija programa u jedinstvenom ambijentu Stalne postavke i Dečjoj sobi ‒ prostoru specijalno namenjenom deci, u trajanju od 45 minuta,
  • radioničarski, interaktivni rad zasnovan na iskustvenom učenju i ličnom angažovanju dece,
  • upoznavanje sa osnovnim muzeološkim i likovnim pojmovima ‒ šta su galerije i muzeji, šta se u njima čuva (slike, grafike, ikone, crteži, skulpture…) i ko sve u njima radi (kustosi, konzervatori…),
  • publikacija iz edicije „Moja Galerija” uz pomoć koje deca mogu nastaviti da u vrtićima, školama i kod kuće proširuju znanja o određenoj umetničkoj temi,
  • razvijena saradnja s Predškolskom ustanovom „Radosno detinjstvo”, Odsekom za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, osnovnim školama i privatnim predškolskim ustanovama,
  • nakon posete Galeriji, u vrtićima i školama deca svoj doživljaj mogu likovno izraziti koristeći raznovrsne tehnike,
  • u Galeriji se na kraju školske godine i edukativnog programa priređuje izložba dečjih radova nastalih kao rezultat posete.

* Edukativne programe za decu finansijski podržavaju Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Uprava za kulturu Grada Novog Sada.

Nezaboravno iskustvo za decu, a i za nas vaspitače. Kustosi imaju odličan pristup deci i svaki put dolazak u Galeriju pretvore u pravu avanturu.

Tamo je lepo i tišina, samo parket škripi.

Nudimo vam sledeće edukativne programe:

Bio jednom jedan slikar. Uroš Predić

Kako bi decu predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta upoznali sa životom Uroša Predića osmišljen je edukativni program, posvećen ovom umetniku. Posmatrajući originalna umetnička dela i slušajući priče muzejskih edukatora deca imaju priliku da saznaju zanimljivosti o Predićevom odrastanju i školovanju, putovanjima, prijateljima i temama koje je najviše voleo da slika. Ideja programa je da deca na zanimljiv i interaktivan način upoznaju ne samo stvaralaštvo jednog od najznačajnih nacionalnih umetnika, već i da upoznaju vreme u kom je živeo kako bi izgradili pozitivan odnos ka kulturi i umetničkom nasleđu.

Мој Град. Новосадске уметничке приче

Moj Grad. Novosadske umetničke priče

Edukativni program je osmišljen povodom obeležavanja titule Novog Sada kao Evropske prestonice kulture. Ideja programa jeste da se najmlađi sugrađani i njihovi drugari iz drugih gradova upoznaju sa bogatom istorijom i kulturnom baštinom Novog Sada kroz priče o njegovom nastanku, rastu i razvoju. Kroz posmatranje umetničkih dela oni mogu da saznaju više o ljudima koji su u njemu živeli i stvarali i koje sada zovemo herojima Grada, o njegovim prepoznatljivim simbolima i zelenim oazama i o tome kako su nekada ljudi provodili svoje slobodno vreme u Gradu. Ideja programa je da se kod dece probude pozitivna osećanja prema bogatoj kulturnoj baštini Novog Sada i svest o njegovom značaju.

Моја уметничка авантура. Откривамо Европу кроз уметничка дела

Moja umetnička avantura. Otkrivamo Evropu kroz umetnička dela

Edukativni program nastao je s idejom da se u 2018. godini kao godini Evropskog kulturnog nasleđa, deci predstavi kulturno nasleđe Italije, Francuske, Nemačke, Mađarske, Austrije i drugih evropskih zemalja. Istražujući priče o putovanjima srpskih umetnika avanturista i posmatrajući odabrana umetnička dela na zanimljiv i kreativan način mališani se upoznaju sa zemljama i gradovima Evrope i njihovim kulturnim nasleđem. Kroz široku lepezu motiva, likovnih tema i ideja, deca stvaraju sliku o sebi a samim tim i sliku sveta u kom žive.

Уметнички времеплов. Личности и догађаји на уметничким делима Галерије Матице српске

Umetnički vremeplov. Ličnosti i događaji na umetničkim delima Galerije Matice srpske

Edukativni program osmišljen je sa idejom da najmlađi posetioci uz pomoć umetničkih dela iz Stalne postavke Galerije Matice srpske saznaju o značajnim događajima, istorijskim ličnostima, herojima, heroinama i njihovim vrlinama. Otkrivajući koje osobine su krasile junake, kraljeve, dame, slikare i slikarke, pesnike, ali i „obične” ljude deca otkrivaju koje su sve ljudske osobine, ali i šta je istorija i kako se računa vreme. Podstičući radoznalost i usmeravajući njihovu pažnju na određene ljudske vrline,  dolaze i do saznanja o uzorima i modelima ponašanja.

Осети уметност. Доживљавање уметничких дела путем чула

Oseti umetnost. Doživljavanje umetničkih dela putem čula

U edukativnom programu mališani uče kako svim svojim čulima mogu da uživaju u umetničkim delima Galerije. Pred odabranim slikama i skulpturama deca kroz igru imaju priliku da spoznaju različite mogućnosti svojih čula. Uz pomoć mašte otkrivaju da li se i kako može čuti zvuk, osetiti ukus i dodir i doživeti miris, gledanjem umetničkog dela. Želimo da posmatranjem umetničkih dela uz odgovarajuće usmeravanje dečje pažnje na određene pojave i kvalitete, doprinesemo angažovanju svih njihovih čula, čime se obogaćuje doživljaj umetničkih dela. Kroz program mališani razvijaju i još jedno posebno – „muzejsko čulo”.

Потрага за благом. Дечји водич кроз Галерију Матице српске

Potraga za blagom. Dečji vodič kroz Galeriju Matice srpske

Program i prateća publikacija zamišljeni su kao dečja tura kroz Stalnu postavku gde  deca zajedno sa kustosom tragaju za umetničkim blagom. Prateći specijalno pripremljenu mapu i rešavajući različite edukativno-didaktičke zadatke, kroz igru otkrivaju značajna umetnička dela nacionalne umetnosti 18, 19. i 20. veka i uče o različitim likovnim tehnikama i materijalima, temama, motivima i likovnim elementima.

Чаробно животињско царство

Čarobno životinjsko carstvo

Putem umetničkog dela kao edukativnog sredstva, deca se upoznaju sa životinjskim svetom na slikama. Kroz različite aktivnosti i igre oni proširuju postojeća znanja o domaćim i divljim životinjama, životinjskim vrstama i staništima, fantastičnim bićima i junacima basni, ali i uče različite likovne tehnike i načine prikazivanja životinja u umetnosti. Takođe, u razgovoru s kustosom otkrivaju kako sve mogu da brinu o životinjama i životnom okruženju. Na taj način, kod dece se podstiče radoznalost za živim svetom koji ih okružuje, ali i razvija odnos prema prirodi.

Био једном један сликар... Паја Јовановић

Bio jednom jedan slikar… Paja Jovanović

Povodom jubileja 150 godina od rođenja Paje Jovanovića osmišljen je poseban edukativni program posvećen ovom umetniku u želji da se i najmlađi upoznaju sa životom i stvaralaštvom velikog slikara. Kroz tematske celine: Odrastanje i stvaranje Paje Jovanovića; Običaji srpskog i drugih naroda toga vremena; Slike pričaju priče o prošlosti; Lepotice i junaci iz Pajinog vremena, deca imaju priliku da saznaju više o životu i umetničkom radu, ali i o vremenu i prostoru u kojem je slikar stvarao. Mališani putem Jovanovićevih slika uče o istoriji, kulturnoj baštini i običajima kako srpskog, tako i drugih naroda.

Слике и звуци ‒ Музички инструменти на делима из ГМС

Slike i zvuci ‒ Muzički instrumenti na delima iz GMS

Cilj programa je da se deca upoznaju s umetničkim delima na kojima su prikazani različiti muzički instrumenti, kao i sa zvucima koje oni proizvode. Pred delima iz stalne postavke 20. veka deca uče o tipovima muzičkih instrumenata i njihovim zvucima. Pored instrumenata, podstaknuti su da zamišljaju o zvucima koji dopiru s gradskih i seoskih sredina (na ulici, utakmici, u restoranu, prirodi…) prikazanih na slikama.

Лепотице и јунаци

Lepotice i junaci

Pred odabranim portretima i istorijskim kompozicijama iz 18. i 19. veka koje prikazuju lepotice i junake, mališani imaju zadatak da opišu odeću, frizure, poze i detalje poput mača, nakita, lepeza, cveća i drugih aksesoara. Ideja programa je da se kroz portretisane ličnosti i njihov život deca upoznaju sa značenjima pojma „lepota“ i junaštvo“ nekada i sada.

Мој портрет за музеј

Moj portret za muzej

Program Moj portret za muzej je prvi realizovan edukativni program u saradnji s Predškolskom ustanovom „Radosno detinjstvo“. Kroz priče kustosa deca imaju priliku da uče o dečjim portretima iz 19. veka koji se nalaze u Stalnoj postavci, a njihovim posmatranjem saznaju više i o sebi, odgovarajući na pitanja – Ko sam ja? Šta volim? S čime se igram? Zahvaljujući priči o slikama mališani otkrivaju kada su se u srpskoj umetnosti pojavili dečji portreti, kako su se deca oblačila i predstavljala – s igračkom, kućnim ljubimcem, knjigom, s članovima porodice. Tokom programa motivisana su da uporede život dece u prošlosti i danas i uoče sličnosti i razlike. 

Edukativni programi na francuskom i engleskom jeziku

Na osnovama edukativnih programa za decu, a u saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji – Novi Sad i Centrom stranih jezika SOHO iz Novog Sada, pokrenuli smo programe za učenje stranih jezika, francuskog i engleskog, kroz priču o umetnosti i kulturi. Kroz igru sa kustosima i nastavnicima stranih jezika deca se na zanimljiv i kreativan način upoznaju sa kulturnim nasleđem koje se u Galeriji čuva, usvajajući pri tom nove termine na stranom jeziku i proširujući svoj rečnik.

Programi su namenjeni deci uzrasta od 7 do 14 godina koja u obrazovnim ustanovama i školama jezika, uče francuski i engleski jezik.

Edukativni programi i publikacije na engleskom jeziku:

Edukativni programi i publikacije na francuskom jeziku:

Edukativni programi i publikacije na nemačkom jeziku:

Strucno usavrsavanje vaspitaca i vaspitacica

Stručno usavršavanje vaspitača/vaspitačica

Dobra saradnja Galerije Matice srpske i Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo”, ogleda se i u pripremljenom seminaru za vaspitače koji ima za cilj osposobljavanje i razvoj profesionalnih kompetencija vaspitača da društvenu sredinu poput muzeja koriste u okviru svog vaspitno-obrazovnog rada sa decom. Seminar obuhvata prezentacije stručnjaka Galerije Matice srpske, Predškolske ustanove i Odseka za pedagogiju Filozofskog fakulteta u  Novom Sadu, kao i radioničarske aktivnosti.

Vaspitači imaju priliku da se upoznaju s društvenom ulogom i značajem muzeja u 21. veku, teorijskim osnovama informalnog obrazovanja, iskustvima i metodama Galerije Matice srpske u edukativnim programima za decu i značajem likovnog izražavanja u dečjem razvoju. Takođe, kroz prezentaciju i radionice upoznaju se sa resursima koje Galerija nudi za samostalnu realizaciju specifičnih programa i imaju mogućnosti da osmisle aktivnosti koje bi realizovali sa svojom grupom dece. Na ovaj način Galerija i Predškolska ustanova stvaraju uslove za samoodrživost edukativnih programa i nude svima koji rade s decom mogućnost i materijale za učenje u muzeju.

Sa svim vašim pitanjima možete se obratiti muzejskim edukatorima GMS na decjiprogrami@galerijamaticesrpske.rs ili na 021 4899 017.

php
Svake godine u martu, sa prolećem nam dolazi i Mesec frankofonije – najveći praznik francuske
Прочитај више
php
Svake godine u martu, sa prolećem nam dolazi i Mesec frankofonije – najveći praznik francuske
Прочитај више
php
Svake godine u martu, sa prolećem nam dolazi i Mesec frankofonije – najveći praznik francuske
Прочитај више
php
Svake godine u martu, sa prolećem nam dolazi i Mesec frankofonije – najveći praznik francuske
Прочитај више

Галерија као учионица

Galerija kao učionica

Istražite Galeriju Matice srpske. Omogućite vašim đacima da kreativno promišljaju o gradivu koje obrađujete u jedinstvenom prostoru Galerije, ispred originalnih umetničkih dela.

Pročitaj više
Креативне радионице суботом

Kreativne radionice subotom

Istražite Galeriju Matice srpske. Omogućite vašim đacima da kreativno promišljaju o gradivu koje obrađujete u jedinstvenom prostoru Galerije, ispred originalnih umetničkih dela.

Pročitaj više