Programi za mlade predstavljaju posebnu oblast u radu Galerije, a njihovom realizacijom otvaramo vrata muzeja mladima i prepuštamo se izazovima i novinama koje oni donose. Zajedno sa mladima proširujemo polje našeg muzejskog delovanja, podstičemo razmenu ideja, znanja i iskustava, eksperimentišemo, istražujemo, saznajemo, rastemo i ostvarujemo obostranu dobit.

Svesni da odgovor na pitanje šta je to što mladi žele u/od muzeja, niko ne može odgovoriti bolje od njih samih, pored programa kreiranih za mlade prepuštamo se i kreiranju programa kroz saradnju s mladima u kojima oni preuzimaju aktivniju, direktniju ulogu kako u procesima osmišljavanja, tako i u procesima njihove realizacije.

Vođenja Mladi za mlade

Ukoliko želiš da otkriješ kako tvoji vršnjaci doživljavaju umetnost i umetnička dela iz kolekcije GMS izložena u Stalnoj postavci i na povremenim izložbama, priključi se vođenjima Mladi za mlade.

Pročitaj više

Radionice za srednjoškolce i studente

U nastojanju da postanemo prostor dostupan i privlačan mladima i omogućimo im da se povežu sa umetničkim delima i samom Galerijom, organizujemo različite programe za školske grupe i studente.

Pročitaj više
Радионице за средњошколце и студенте
Галерија као учионица

Galerija kao učionica

Dođite, upoznajte i istražite Galeriju Matice srpske. Omogućite vašim đacima da kreativno promišljaju o gradivu koje obrađujete u nastavnim programima, i to u jedinstvenom prostoru Galerije, ispred originalnih umetničkih dela.

Dozvolite im da se zapitaju, zamisle, svoje znanje primene, preispitaju i sagledaju iz drugačijeg ugla, polazeći od umetničkih dela.

Pročitaj više

Inkluzivni programi sa Per.Art udruženjem

Zahvaljujući saradnji sa udruženjem Per.Art i Školom za osnovno i srednje obrazovanje „Milan Petrović” iz Novog Sada, u Galeriji Matice srpske se više od deset godina realizuju inkluzivni programi namenjeni mladima sa intelektualnim poteškoćama.

Pročitaj više
Umetnost-i-inkluzija