Програми за младе представљају посебну област у раду Галерије, а њиховом реализацијом отварамо врата музеја младима и препуштамо се изазовима и новинама које они доносе. Заједно са младима проширујемо поље нашег музејског деловања, подстичемо размену идеја, знања и искустава, експериментишемо, истражујемо, сазнајемо, растемо и остварујемо обострану добит.

Свесни да одговор на питање шта је то што млади желе у/од музеја, нико не може одговорити боље од њих самих, поред програма креираних за младе препуштамо се и креирању програма кроз сарадњу с младима у којима они преузимају активнију, директнију улогу како у процесима осмишљавања, тако и у процесима њихове реализације.

Вођења Млади за младе

Уколико желиш да откријеш како твоји вршњаци доживљавају уметност и уметничка дела из колекције ГМС изложена у Сталној поставци и на повременим изложбама, прикључи се вођењима Млади за младе.

Прочитај више

Радионице за средњошколце и студенте

У настојању да постанемо простор доступан и привлачан младима и омогућимо им да се повежу са уметничким делима и самом Галеријом, организујемо различите програме за школске групе и студенте.

Прочитај више
Радионице за средњошколце и студенте
Галерија као учионица

Галерија као учионица

Дођите, упознајте и истражите Галерију Матице српске. Омогућите вашим ђацима да креативно промишљају о градиву које обрађујете у наставним програмима, и то у јединственом простору Галерије, испред оригиналних уметничких дела.

Дозволите им да се запитају, замисле, своје знање примене, преиспитају и сагледају из другачијег угла, полазећи од уметничких дела.

Прочитај више

Инклузивни програми са Пер.Арт удружењем

Захваљујући сарадњи са удружењем Пер.Арт и Школом за основно и средње образовање „Милан Петровић” из Новог Сада, у Галерији Матице српске се више од десет година реализују инклузивни програми намењени младима са интелектуалним потешкоћама.

Прочитај више
Umetnost-i-inkluzija