GMS | icon

Поздравна реч управнице

Др Тијана Палковљевић Бугарски

Галерија Матице српске је музеј који непрестано сања. Ти снови су почели од тренутка настанка идеје да се при Матици српској оснује музеј (Српска народна збирка) у Будумпешти 1847. године, и наставили се преко Матичиног пресељења у Нови Сад 1864, отварања за јавност 1933. до пресељења у сопствену зграду 1958. године. И када се чинило да су сви снови остварени отварањем сталне поставке у данашњој згради и професионализацијом свих сегмената рада, истог тренутка почео је нови круг снова: како увећати колекцију, како приређивати што квалитетније изложбе, како стручније и динамичније представити развој и токове националне ликовне уметности…

Данас, после 173 године деловања ми и даље сањамо исте снове својих претходника, али и многе друге. Наша највећа снага је јединствена колекција уметничких дела насталих у распону од 16. до 21. века. Наша највећа достигнућа су иновативни приступи излагању, стварању наратива и презентовању националне ликовне уметности кроз Сталну поставку, изложбену и издавачку активност. Наш допринос култури сећања огледа се кроз професионални приступ бризи и заштити уметничких дела и најнапредније конзерваторско-рестаураторске поступке. Наше уважавање прошлости кроз призму актуелног тренутка исказујемо едицијом Традиција и савремено стваралаштво укључивањем савремених уметника у рад установе. Нашу свест о важности образовања исказујемо реализацијом бројних едукативних програма за децу и младе. Нашу тежњу да будемо део ширег европског контекста реализујемо кроз бројне међународне сарадње са европским музејским установама, стручњацима и страним културним центрима.

GMS | Мисија и визија

Галерија Матице српске, као најстарији национални уметнички музеј представља огледало државе и својеврсни витраж историјских догађаја, уметничких опредељења али и стремљења српских уметника. Наша колекција илуструје историју српског народа, чува сећање на догађаје с простора на којима је живео, и представља јединственост уметничких идеја и идеала које је изнедрио. Истовремено Галерија чува сећање на појединце: своје осниваче, колекционаре, уметнике, управнике, истраживаче а посебно на дародавце који су се својим доброчинством уписали у историју наше установе и српске културе у целини. Ми смо кошница унутар које „зуји” дивота уметничких предмета, наратива, идеја и стваралаца, и под чијим кровом се бројним активностима јавности представља српска ликовна уметност новијег доба. Заједничка посвећеност нашој културној и уметничкој мисији сваким новим пројектом оснажује нас у заједници којој припадамо а бесконачност нових планова не даје нам да мирујемо.

Истовремено ми смо музеј који слуша јер само у комбинацији наших професионалних снова и ослушкивања потреба друштва, тренутка и публике ми постајемо релевантни у времену у којем делујемо. Ми тежимо да будемо место које кроз уметност пружа одговоре на бројна питања а осећај припадности нацији боји осећањем поштовања и поноса.

Тренутно сањамо о јединственој прилици да дамо што креативнији допринос пројекту Нови Сад Европска престоница културе 2022. године као место преплитања европске и националне уметности, иновативних приступа и атрактивних тема, врхунске продукције и креативне партиципације. Истовремено, сањамо о обележавању 175. годишњице постојања Галерије Матице српске достојне наших претходника, наше историје и квалитета колекције, о прослави јубилеја којом ћемо оставити траг за генерације које долазе и бити истовремено узор и понос нације.

Поштујући традицију, стварамо традицију.