DIS_lecture

Festival savremenog plesa i performansa Pokretnica

Galerija Matice srpske i Festival savremenog plesa i performansa Pokretnica priređuju DIS_Lecture – performans predavanja Natalije Vladisavljević i Dalibora Šandora, dvoje umetnika sa intelektualnim invaliditetom i članova Per.Art organizacije.

DIS_Lecture je serija performans predavanja koje drže umetnici sa intelektualnim invaliditetom, pozvani da na njima svojstven način prisvoje ovaj izvedbeni format i izazovu njegove normativne odlike. Zajedno sa njihovim dugogodišnjim saradnicima, oni zauzimaju sektor iz kojeg su kroz istoriju bili isključeni: polje teorije i diskursa o plesu i performansu. DIS_Lecture je osmislio Saša Asentić, kao pristupačan format koji doprinosi kritičkoj kulturi i solidarnosti u plesu.

U okviru festivala, u Galeriji Matice srpske će posetioci imati priliku da vide video projekciju predavanja Natalije Vladisavljević, O plesu u mrklom mraku i prvo izvođenje uživo predavanja Dalibora Šandora Nešto veoma posebno.

O predavačima
Natalija Vladisavljević piše i kreativno uređuje tekst na različite načine. Čita, podvlači, iseca, prepisuje, kopira, crta, sastavlja. Kako bi predstavila svoj rad, podelila je uloge za čitanje teksta, muziku i ples prijateljima i saradnicima koji je najbolje poznaju: Oliveri Kovačević Crnjanski, Mileni Minji Bogavac, Frosini Dimovskoj, Tatjani Tucić, Dunji Crnjanski, Alekandru Ašuru i Saši Asentiću. Rezultat je zajedničko izvođenje koreografije teksta, pokreta i zvuka u mrklom mraku na osnovu Natalijine partiture.
„Postoji savremeni ples bez muzike, a postoji savremeni ples bez plesa”.

Razmišljajući o procesu rada na predstavi Mi nismo čudovišta, Dalibor Šandor (aka Frankie Sandorstein) nastavlja rad sa Marselom Bugilom (aka Dr. Acula) kao dramaturgom, Frosinom Dimovskom (aka Sylphina) kao podrškom i Sašom Asentićem (aka Dark Lord) kao spoljnim okom. To je sve što vam za sada možemo reći – bez spojlera!
„Čovek treba da bude hrabar da bi nastupio u javnosti, ali to je jedini način da postigne promenu koju želi”.
Dalibor Šandor

Više o programu festivala pogledajte na: https://www.facebook.com/pokretnica

Datum

Otvaranje: 27. Avgust 2021.
Traje do: 27. Avgust 2021.

Vreme

19:00

Mesto

Izložbene sale „Milivoj Nikolajević”, Galerija Matice srpske, Trg galerija 1

Ulaznica

besplatan ulaz
  • Namenjeno: svim uzrastima