Međunarodni dan muzeja i Evropska noć muzeja

Ove godine u subotu, 18. maja proslavljaju se dva najveća „muzejska praznika“ – Međunarodni dan muzeja i Evropska noć muzeja.

Međunarodni dan muzeja ustanovila je organizacija ICOM (International Council of Museum) s idejom da kao globalna platforma služi za promociju uloge muzeja. Ovogodišnja tema Muzeji za obrazovanje i istraživanje, naglašava upravo značaj muzeja kao dinamičnih obrazovnih institucija koje podstiču učenje, otkrivanje i kulturno razumevanje.

Na ovim osnovama u Galeriji Matice srpske pripremili smo bogat i raznovrstan program, a vrata našeg muzeja otvorena su besplatno od 10.00 do 24.00 sata.

Detaljnije o programu

11.00 sati: Kreativna radionica za decu Noć u muzeju

Tokom radionice, deca će imati priliku da dožive pravu noć u muzeju, tako što će zajedno sa muzejskim edukatorima prošetati mračim prostorom Galerije i uz pomoć baterijskih lampi tražiti slike. Na ovaj način, istražiće slike nastale u okviru posebnog umetničkog pravca – intimizma i otkriti na koji način i zašto su slikari i slikarke, poput Marka Čelebonovića i Ljubice Cuce Sokić, voleli da prikazuju lične prostore ljudi. Muzejski edukatori će sa decom razgovarati o intimnom prostoru, slobodnom vremenu i pojmu dosade. U kreativnom delu, deca će nacrtati svoje zamračene sobe, a zatim ih, uz pomoć magije boja, osvetleti.

Link za prijavu: https://forms.gle/5pjwRyxd2mVniMVW7

13.00 sati: Promocija knjige Dvadeset godina odrastanja uz umetnost

Galerija Matice srpske je početkom 21. veka svoju osnovnu delatnost čuvanja i prezentovanja umetničke kolekcije proširila u vidu razvoja najrazličitijih programa usmerenih ka posetiocima. Svesni edukativnih mogućnosti muzeja započeli smo rad sa najmlađom publikom, da bismo iz godine u godinu programe obogaćivali, usložnjavali i proširivali uzrast dece s kojima radimo. Danas Galerija Matice srpske ima razvijene programe za decu i mlade od 0 do 25 godina. Knjiga koju promovišemo upravo predstavlja rezultat i iskustva muzejskih stručnjaka upravo u ovoj oblasti. U razgovoru sa upravnicom Galerije Matice srpske Tijanom Palkovljević Bugarski i autorkom knjige Jelenom Ognjanović učestvovaće saradnici i stručnjaci iz oblasti pedagogije – dr Jovana Milutinović i Ksenija Milić, kao i sami učesnici programa Elena Kalem i Dalibor Šandor, koji će više reći na koji način su oni „odrastali uz umetnost u Galeriji“.

16.00 sati: Dramska radionica za tinejdžere sa Centrom za pozorišna istraživanja

Stručni tim Centra za pozorišna istraživanja iz Novog Sada vodiće dramsko-pedagošku radionicu posvećenu izložbi Inspirisani Francuskom. Radionica po metodologiji Drama u Galerijama namenjena je mladim ljudima uzrasta od 11 do 14 godina. Radionica će kao polazište rada imati neke od umetničkih slika Save Šumanovića, Milana Konjovića, Bogdana Šuputa i drugih srpskih umetnika čija dela su predstavljena na izložbi. Radionica je otvorenog tipa ali je potrebno da učesnici dođu na vreme.

17.00 sati: Porodična avantura i kreativna radionica u Parku skulptura Na talasima umetnosti

Za porodice sa decom i tinejdžerima, kao i sve zainteresovane posetioce uzrasta od 6 do 106 godina, pripremili smo poseban pisani vodič Na talasima umetnosti kroz aktuelnu izložbu. Vodič je ispunjen zadacima i pitanjima koja na zabavan i interaktivan način otkrivaju kratke priče o umetničkim delima predstavljenim na izložbi Inspirisani Francuskom. Ukoliko vam se dopada kako zvuči ova avantura, pozivamo vas da, uz pomoć vodiča, zađete u dela srpskih slikara i kroz njih doživite umetnički boravak u centru umetnosti 20. veka. Od ateljea do kafane, prođete pored svake stanice inspiracije i pokušate da oslušnete slike. Nakon ove avanture, u Parku skulptura će biti dostupne raznovrsne aktivnosti za decu – crtanje, bojanka sa motivima iz Pariza, drvene i lego kocke.

18.00 sati: Otvoreni konzervatorski atelje

Posetioci Noći muzeja imaće priliku da zavire u nedostupne delove Galerije Matice srpske – konzervatorske ateljee. Uz razgovor sa konzervatorima Lukom Kulićem i Ivanom Dobromirov saznaćete kako se restauriraju i konzerviraju umetnička dela različitih materijala – od slika na platnu do ramova i skulptura. Poseban akcenat biće na umetničkim delima koja se trenutno pripremaju za izlaganje u novoj stalnoj postavci.

19.00 sati: Zavirite u svečane salone GMS

Da li ste se nekad zapitali šta se nalazi u svečanim salonima Galerije Matice srpske? Oni nose imena po Teodoru Pavloviću, sekretaru Matice srpske (1837–1854) i mr Leposavi Šelmić, upravnici Galerije Matice srpske (1988–2002), a često nisu otvoreni za javnost. U njima su objedinjeni istorijat Galerije putem izlaganja portreta bivših upravnika, građansko portretno slikarstvo 19. veka i kopije prema starim majstorima evropskog slikarstva, a upotpunjeni su stilskim nameštajem. Koja je uloga salona, ideja prostora, koncept, koja dela su izložena – saznajte od kustoskinje Stanislave Jovanović Mindić, uživajući u nesvakidašnjem prostoru.

20.00 sati: Francuski mehurići u muzejskoj noći. Priča o šampanjcu

Izložba Inspirisani Francuskom pokazuje nam na koji način su srpski umetnici doživeli Francusku. Kao nezaobilazan deo tzv. joie de vivre-a ili „radosti života“ jeste bilo i ostalo vino, a posebno šampanjac, u kojem uživaju i dan danas svi posetioci ove zemlje. Kako je šampanjac nastao, kako se ispija i kakav je uticaj imao ovaj penušavi napitak sa mehurićima na čitavu Evropu i šire, saznaćete od kulturološkinje Marije Šibanove.

21.00 sat: Autorsko vođenje kroz izložbu Inspirisani Francuskom

Pariz je u 20. veku postao svetski umetnički centar, a zahvaljujući tome, mnogi srpski slikari su imali želju da se obrazuju i borave u glavnom gradu Francuske. O inspiracijama, uticajima, uzorima i prijateljstvu sa Francuskom govore upravo dela na izložbi Inspirisani Francuskom. Šta je Pariz značio srpskim umetnicima, na koji način je uticao na njih i kako su nastajala mnoga dela srpske umetnosti na početku 20. veka su neka od pitanja na koja će posetiocima dati odgovor autorka izložbe Ivana Rastović.

22.00 sata: Bijonse u Luvru. Umetnost, moć i identitet

Kada su pop zvezda Bijonse i njen suprug Džej Zi snimili muzički spot za pesmu u najprestižnijem francuskom i svetskom muzeju u svetu – Luvru, utisak javnosti bio je veoma podeljen. Posle nekoliko godina i dalje ovaj potez samog muzeja ali i poznatih zvezda ostaje mnogima nejasan. Kroz priču Nikole Ivanovića i Gorana Vujkova, posetioci će imati priliku da otkriju umetničke detalje ovog spota, kao i potencijalne poruke koje sama muzika i slike nose.

Datum

Otvaranje: 18. Maj 2024.
Traje do: 18. Maj 2024.

Vreme

10:00 - 00:00

Ulaznica

besplatan ulaz
  • Namenjeno: svim uzrastima