Otvaranje izložbe: Život – San – Smrt. Evropski okviri srpskog simbolizma

Izložba Život – San – Smrt. Evropski okviri srpskog simbolizma biće svečano otvorena u Galeriji Matice srpske 5. novembra 2021. godine.

Na otvaranju izložbe će govoriti Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske i Bojana Borić Brešković, direktorka Narodnog muzeja u Beogradu. Izložbu će otvoriti Maja Gojković, potpredsednica Vlade i ministar kulture i informisanja Republike Srbije.

Izložba obuhvata sedamdeset i sedam dela iz nacionalnih i evropskih muzeja. Sedam celina Život – San – Smrt, U potrazi za mitom, Panteistička vizija sveta, Fatalna žena, Religiozno slikarstvo, Univerzalno stradanje i Nacionalna mitologija stvara iskaz o ključnim tematskim opredeljenjima, stilskim izborima i umetničkim dometima srpskog simbolizma. Reprezentativna ostvarenja nacionalnih umetnika iz različitih muzejskih ustanova, poput Narodnog muzeja u Beogradu, Jevrejskog istorijskog muzeja i Narodnog muzeja u Zrenjaninu, biće ujedinjena u prostoru Galerije Matice srpske gde će pružiti sliku o tematskim raznolikostima i osobenim poetikama srpskog simbolizma. Najveći iskorak ove izložbe ostvaren je izlaganjem dela stranih umetnika i stvaranjem mogućnosti da se paralelno sagledaju dela evropskih i nacionalnih stvaralaca. Primerima iz evropskih muzeja – Muzej Belvedere iz Beča, Moderna Galerija i Muzej za umjetnost i obrt iz Zagreba i Galerija likovnih umjetnosti iz Osijeka – biće pružena mogućnost sagledavanja širih okvira evropskog simbolizma. Pored istorijskog pogleda, poseban segment izložbe posvećen primerima savremene umetničke scene akcentovaće važnost simbolističkih ideja i njihovo univerzalno trajanje.

Datum

Otvaranje: 05. Novembar 2021.
Traje do: 05. Novembar 2021.

Vreme

19:00 - 21:00

Mesto

Galerija Matice srpske, Trg galerija 1

Ulaznica

besplatan ulaz
  • Namenjeno: svim uzrastima