GMS | icon

Slike velikih formata – svedočanstva epoha

Galerija Matice srpske u okviru svoje kolekcije, koja broji preko 10.000 umetničkih predmeta, poseduje i manji broj slika velikih formata.

Nastale u širokom vremenskom rasponu od 19. do 21. veka, one ukazuju na različite istorijske i društveno-političke prilike u kojima se tokom tog dugog perioda nalazilo srpsko društvo, ali i na opredeljenja umetnika da određene teme prezentuju u velikim dimenzijama. Takođe, ovakva platna ukazuju i na mesto i ulogu Galerije Matice srpske kako u formiranju, tako i u očuvanju nacionalnog identiteta, jer su slike monumentalnih dimenzija uglavnom imale angažovanu funkciju. Veliki formati slikani su za javnost te ih odlikuje monumentalnost koje su u službi buđenja patriotskih emocija građana. S obzirom da su slikane s idejom iskazivanja nacionalnih ideja, često su veličinom platna u sadejstvu s raskošnim ramovima determinisale posmatrača. Doprinosile su da se oseća delom naciona, ali i da bude podređen veličajnosti slike koja je u njemu trebalo da probudi divljenje prema temi, virtuoznosti izvedbe ali i umetniku kao heroju nacije.

Dvadeset odabranih dela na izložbi Slike velikih formata – svedočanstva epoha nastala su u razmaku od jednog veka: između 1861, kada je naručen reprezentativni portret Sava Tekelija, rad Mora Tana i 1959. godine iz koje je slika Srpske seljanke Zore Petrović. Podeljene prema temama u nekoliko celina: Velikani epoha, Religiozne kompozicije, Istorijske kompozicije, Portreti i Modernizmi, odabrane slike su po formatu najmonumentalnija ostvarenja Paje Jovanovića, Uroša Predića, Stevana Aleksića, Petra Lubarde, Save Šumanovića, Petra Dobrovića i drugih „velikih” umetnika aktivnih na srpskom kulturnom prostoru. Kroz ovako koncipiran izbor slika, predstavili smo razvoj i domete srpske likovne umetnosti novijeg doba i pokazali da slike velikih formata na poseban način predstavljaju slikare, najpopularnije religiozne predstave i istorijske događaje, najznamenitije ličnosti i najuspelija likovna ostvarenja, te da su važan reprezent jednog vremena i jedinstvena svedočanstva epoha.

Autorka izložbe je dr Tijana Palkovljević Bugarski, muzejska savetnica i upravnica GMS.

Мор Тан Сава Текелија, 1861.

Mor Tan
Sava Tekelija, 1861.

Паја Јовановић Теодора Дунђерски, 1916.

Paja Jovanović
Teodora Dunđerski, 1916.

Урош Предић Свети Ђорђе, 1907.

Uroš Predić
Sveti Đorđe, 1907.

Паја Јовановић Краљ Александар Карађорђевић, 1927.

Paja Jovanović
Kralj Aleksandar Karađorđević, 1927.

Петар Добровић Светозар Милетић, 1930.

Petar Dobrović
Svetozar Miletić, 1930.

Сава Шумановић На бунару, 1924.

Sava Šumanović
Na bunaru, 1924.

Паја Јовановић Распеће, 1919.

Paja Jovanović
Raspeće, 1919.

Петар Лубарда Косовски бој, 1953.

Petar Lubarda
Kosovski boj, 1953.

Стеван Алексић Велики косач, 1918.

Stevan Aleksić
Veliki kosač, 1918.

Зора Петровић Српске сељанке, 1959.

Zora Petrović
Srpske seljanke, 1959.