Dečija nedelja u GMS

Obeležavajći Dečiju nedelju u Galeriji Matice srpske zvanično započinjemo novu sezonu edukativnog programa za decu Moj Grad. Novosadske umetničke priče.

U Galeriji Matice srpske se duže od jedne decenije realizuju edukativni programi za decu, sa idejom da se umetničko nasleđe i prostor muzeja učine interesantnim i dostupnim najmlađima, kako bi se kod dece razvijao pozitivan odnos prema umetnosti, muzejskim ustanovama i kulturnoj baštini. Ove školske godine nastavljamo edukativni program za decu Moj Grad. Novosadske umetničke priče koji je osmišljenpovodom obeležavanja titule Novog Sada kao Evropske prestonice kulture i namenjen je deci predškolskog i ranog osnovnoškolskog uzrasta, a sa ciljem da se deca upoznaju sa bogatim kulturnim nasleđem Grada Novog Sada i saznaju više o njegovom nastanku i razvoju, herojima i herionama, simbolima i kulturi posmatrajući umetnička dela iz Galerijske kolekcije.


Tokom cele nedelje, od 5. do 10. oktobra dostupan je besplatno porodični vodič Moj Grad namenjen porodičnim posetama. Roditelji, staratelji, bake i deke sa decom koristeći specijalni štampani porodični vodič, kroz igru uloga, zanimljive igre i zadatke imaju priliku da upoznaju prostor Galerije i otkrivaju istoriju i nasleđe Grada, posmatrajući umetnička dela u stalnoj postavci Galerije.

Takođe, od 9. oktobra 2021. godine, počinju naše redovne kreativne radionice za decu, koje se održavaju svake subote od 11.00 do 12.30 sati u Galeriji. Na radionicama kustosi i muzejski edukatori deci uzrasta od 5 do 11 godina, na kreativan i interaktivan način dočaravaju priče o Novom Sadu i približavaju aktuelne izložbe u Galeriji. Nakon posmatranja umetničkih dela i šetnje kroz Galeriju, u prostoru Dečje sobe sledi kreativni užitak – predstavljanje utisaka, zapažanja i stečenih znanja raznovrsnim likovnim tehnikama. Radionica 9. oktobra je besplatna, dok je inače cena 150 dinara.

Povodom Dečije nedelje ulaz za porodice sa decom je besplatan, a svako dete na poklon dobija dečju publikaciju iz Galerijske edicije „Moja Galerija“.

Datum

Otvaranje: 05. Oktobar 2021.
Traje do: 10. Oktobar 2021.

Vreme

Mesto

Dečja soba, Galerija Matice srpske, Trg galerija 1

Ulaznica

besplatan ulaz
  • Namenjeno: deci uzrasta od 5 do 10 godina