DOŽIVI UMETNOST – promocija aplikacije za HoloLens 2 naočare

DOŽIVITE UMETNOST U PROŠIRENOJ REALNOSTI!

Galerija Matice srpske je prvi muzej u Srbiji koji je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i komapnije Microsoft u Srbiji kreirao aplikaciju za HoloLens 2 naočare kroz stalnu postavku GMS. Zahvaljujući aplikaciji neka od najznačajnijih dela srpske umetnosti mogu biti doživljena kroz vizuru ovog najnovijeg tehnološkog dostignuća.

Sa velikim zadovoljstvom Vas pozivamo da budete prvi koji će doživeti umetnosti u proširenoj realnosti, na promociji aplikacije u petak, 9. septembra 2022. godine u 18.00 sati u Galeriji Matice srpske. Ovom prilikom obratiće se dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, Olivera Ignjatović, samostalni savetnik Odeljenja za zaštitu kulturnog nasleđa i digitalizaciju Ministarstva kulture i informisanja i Milan Gospić, direktor kompanije Microsoft u Srbiji.

Pre pet godina Galerija Matice srpske je razvila uz podršku UNESCO-a mobilnu aplikaciju kroz stalnu postavku muzeja koja je koristila elemente AR-a i VR-a, sa tri posebne ture kreirane za decu, mlade i odrasle. O uspehu ovog modernog načina doživljavanja umetnosti govore brojna pozitivna iskustva naših posetilaca, najrazličitijih interesovanja i uzrasnih grupa. Kako se svet tehnološki menja, tako i je i Galerija Matice srpske uvidela potrebu da svojim posetiocima – ljubiteljima umetnosti omogući da na najrazličitije načine uživaju u umetničkim delima. Naime, aplikacija je transformisana iz mobilne aplikacije u aplikaciju za HoloLens 2 naočare i prilagođena za osobe sa oštećenim sluhom.

Kroz tri ture – Doživi umetnost, Galerijska tura Save Tekelije i Potraga za blagom ‒ posetioci različitog uzrasta i interesovanja saznaju o umetničkim i društvenim fenomenima XVIII, XIX i XX veka, o istoriji Galerije Matice srpske „iz ugla Save Tekelije”, kao i o umetnicima i njihovim delima na putovanju kroz vreme s Magičnom Maticom.

Umetnost nam nudi mogućnost da spoznamo različite istorijske epohe i osetimo duh prošlih vremena. Umetnička dela koja ŽIVE pod krovom Galerije Matice srpske, pokušali smo da OŽIVIMO. Na vama je da ih uz pomoć naše aplikacije DOŽIVITE na svojstven način.  

Aplikaciju Doživi umetnost izradila je kompanija ZUMOKO iz Novog Sada zahvaljujući podršci Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Datum

Otvaranje: 09. Septembar 2022.
Traje do: 09. Septembar 2022.

Vreme

18:00

Mesto

Stalna postavka, Galerija Matice srpske, Trg galerija 1

Ulaznica

besplatan ulaz
  • Namenjeno: svim uzrastima