ДОЖИВИ УМЕТНОСТ – промоција апликације за HoloLens 2 наочаре

ДОЖИВИТЕ УМЕТНОСТ У ПРОШИРЕНОЈ РЕАЛНОСТИ

Галерија Матице српске је први музеј у Србији који је уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије и комапније Microsoft у Србији креирао апликацију за HoloLens 2 наочаре кроз сталну поставку ГМС. Захваљујући апликацији нека од најзначајнијих дела српске уметности могу бити доживљена кроз визуру овог најновијег технолошког достигнућа.

Са великим задовољством Вас позивамо да будете први који ће доживети уметности у проширеној реалности, на промоцији апликације у петак, 9. септембра 2022. године у 18.00 сати у Галерији Матице српске. Овом приликом ће се обратити др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске, Оливера Игњатовић, самостални саветник Одељења за заштиту културног наслеђа и дигитализацију Министарства културе и информисања и Милан Госпић, директор компаније Microsoft у Србији.

Пре пет година Галерија Матице српске је развила уз подршку UNESCO-a мобилну апликацију кроз сталну поставку музеја која је користила елементе AR-а и VR-а, са три посебне туре креиране за децу, младе и одрасле. О успеху овог модерног начина доживљавања уметности говоре бројна позитивна искуства наших посетилаца, најразличитијих интересовања и узрасних група. Како се свет технолошки мења, тако и је и Галерија Матице српске увидела потребу да својим посетиоцима – љубитељима уметности омогући да на најразличитије начине уживају у уметничким делима. Наиме, апликација је трансформисана из мобилне апликације у апликацију за HoloLens 2 наочаре и прилагођена за особе са оштећеним слухом.

Кроз три туре – Доживи уметност, Галеријска тура Саве Текелије и Потрага за благом ‒ посетиоци различитог узраста и интересовања сазнају о уметничким и друштвеним феноменима XVIII, XIX и XX века, о историји Галерије Матице српске „из угла Саве Текелије”, као и о уметницима и њиховим делима на путовању кроз време с Магичном Матицом.

Уметност нам нуди могућност да спознамо различите историјске епохе и осетимо дух прошлих времена. Уметничка дела која ЖИВЕ под кровом Галерије Матице српске, покушали смо да ОЖИВИМО. На вама је да их уз помоћ наше апликације ДОЖИВИТЕ на својствен начин.  

Aпликацију Доживи уметност израдила је компанија ZUMOKO из Новог Сада захваљујући подршци Министарства културе и информисања Републике Србије.

Датум

Отварање: 09. септембар 2022.
Траје до: 09. септембар 2022.

Време

18:00

Улазница

бесплатан улаз
  • Намењено: свим узрастима