Evropska noć muzeja

Program manifestacije Muzeji za 10

14.00 sati: Rekonzervacija – Muzejski razgovori

U okviru projekta Rekonzervacija u Galeriji Matice srpske biće održani treći Muzejski razgovori sa idejom pokretanja diskusije između predstavnika šireg kruga zainteresovanih strana kada je očuvanje umetničkih dela u pitanju. Pored muzejskih stručnjaka, studenata istorije umetnosti i konzervacije, razgovor o građanskim portretima iz XVIII veka je otvoren i za širu javnost. S obzirom da je u kolekciji Galerije Matice srpske veliki broj portreta prošao konzervatorski tretman susret je osmišljen radi preispitvanja stare konzervatorske prakse, utvrđivanja novih preporučenih metoda i ostvarivanja dijaloga i definisanja tema koje treba dalje razvijati, sve na dobrobit kulturnog nasleđa.

17.00 sati: Drama u Galeriji

Ideja dramske radionice je da mladi „ožive“ umetnička dela, i na taj način probude kreativnost i interesovanje za umetnost i kulturu. Dramski pedagozi uz pomoć muzejskih edukatora, izdvojiće umetnička dela iz Galerijske kolekcije, koja će biti povod za dramsku igru i učenje. Radionica je osmišljena kako bi mladima približila i upoznala ih sa umetnicima, slikarskim temama, motivima, kao i društveno-političkim okolnostima unutar kojih nastaju.

Dramska radionica namenjena je mladima uzrasta od 10 do 16 godina, a voditelji su Hristina Muratidu, docent na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, Armin Joha Hadžimusić, glumac i dramski pedagog, kao i Jelena Bobić, muzejski edukator GMS.

19.00 sati: Otvoreni konzervatorski atelje

Konzervatorsko-restauratorske aktivnosti stručnjaka Galerije Matice srpske dešavaju se „iza zavese“ i samim tim često ostaju nevedljive i nepoznate široj javnosti. Kroz priču Darka Despotovića i Marijete Sidovski, konzervatora GMS, posetioci će imati mogućnost da provire iza zavese i upoznaju tokove i domete rada na projektima zaštite kulturnog nasleđa, kao i da otkriju zanimljivosti iz oblasti konzervacije i restauracije umetničkih dela. Na primerima slika na platnu i ikona kroz brižljive postupke i priču konzervatora posetioci će biti u mogućnosti da se na licu mesta upoznaju sa principima preventivne zaštite i konzervacije umetničkih dela.

21.00 sat: Stručno tumačenje izložbe Identitet(i). Predstave žena u srpskom slikarstvu (1918–1941)

Autorskim tumačenjem msr Nikole Ivanovića, kustosa Galerije Matice srpske, biće ukazano na osnovnu ideju i koncept izložbe Identietet(i) posvećene problemima razumevanja i reprezentacije nekoliko najčešće spominjanih identiteta: nacionalnog, klasnog, rodnog, seksualnog, ali i pitanjem konstruisanja sopstva unutar srpskog slikarstva. Tumačenje odabranih umetničkih dela, nastalih u periodu između dva svetska rata, biće posvećeno razumevanju složenosti identitetskih odnosa na svim društvenim i umetničkim relacijama – privatnim, javnim, kolektivnim, ličnim. Na ovaj način biće načinjen putokaz kroz lavirint pozicija, uloga i stanja koje osoba zauzima u definisanju sebe i drugih, ali i postavljeno pitanje: Može li nam umetnost pomoći da bolje razumemo sebe i svet oko sebe?

Datum

Otvaranje: 15. Maj 2021.
Traje do: 15. Maj 2021.

Vreme

10:00 - 22:00

Mesto

Galerija Matice srpske, Trg galerija 1

Ulaznica

besplatan ulaz
  • Namenjeno: svim uzrastima