Европска ноћ музеја

Програм манифестације Музеји за 10

14.00 сати: Реконзервација – Музејски разговори

У оквиру пројекта Реконзервација у Галерији Матице српске биће одржани трећи Музејски разговори са идејом покретања дискусије између представника ширег круга заинтересованих страна када је очување уметничких дела у питању. Поред музејских стручњака, студената историје уметности и конзервације, разговор о грађанским портретима из XVIII века је отворен и за ширу јавност. С обзиром да је у колекцији Галерије Матице српске велики број портрета прошао конзерваторски третман сусрет је осмишљен ради преиспитвања старе конзерваторске праксе, утврђивања нових препоручених метода и остваривања дијалога и дефинисања тема које треба даље развијати, све на добробит културног наслеђа.

17.00 сати: Драма у Галерији

Идеја драмске радионице је да млади „оживе“ уметничка дела, и на тај начин пробуде креативност и интересовање за уметност и културу. Драмски педагози уз помоћ музејских едукатора, издвојиће уметничка дела из Галеријске колекције, која ће бити повод за драмску игру и учење. Радионица је осмишљена како би младима приближила и упознала их са уметницима, сликарским темама, мотивима, као и друштвено-политичким околностима унутар којих настају.

Драмска радионица намењена је младима узраста од 10 до 16 година, а водитељи су Христина Муратиду, доцент на Академији уметности у Новом Саду, Армин Јоха Хаџимусић, глумац и драмски педагог, као и Јелена Бобић, музејски едукатор ГМС.

19.00 сати: Отворени конзерваторски атеље

Конзерваторско-рестаураторске активности стручњака Галерије Матице српске  дешавају се „иза завесе“ и самим тим често остају неведљиве и непознате широј јавности. Кроз причу Дарка Деспотовића и Маријете Сидовски, конзерватора ГМС, посетиоци ће имати могућност да провире иза завесе и упознају токове и домете рада на пројектима заштите културног наслеђа, као и да открију занимљивости из области конзервације и рестаурације уметничких дела. На примерима слика на платну и икона кроз брижљиве поступке и причу конзерватора посетиоци ће бити у могућности да се на лицу места упознају са принципима превентивне заштите и конзервације уметничких дела.

21.00 сат: Стручно тумачење изложбе Идентитет(и). Представе жена у српском сликарству (1918–1941)

Ауторским тумачењем мср Николе Ивановића, кустоса Галерије Матице српске, биће указано на основну идеју и концепт изложбе Идентиетет(и) посвећене проблемима разумевања и репрезентације неколико најчешће спомињаних идентитета: националног, класног, родног, сексуалног, али и питањем конструисања сопства унутар српског сликарства. Тумачење одабраних уметничких дела, насталих у периоду између два светска рата, биће посвећено разумевању сложености идентитетских односа на свим друштвеним и уметничким релацијама – приватним, јавним, колективним, личним. На овај начин биће начињен путоказ кроз лавиринт позиција, улога и стања које особа заузима у дефинисању себе и других, али и постављено питање: Може ли нам уметност помоћи да боље разумемо себе и свет око себе?

Датум

Отварање: 15. мај 2021.
Траје до: 15. мај 2021.

Време

10:00 - 22:00

Место

Галерија Матице српске, Трг галерија 1

Улазница

бесплатан улаз
  • Намењено: свим узрастима