KALEIDOSKOP KULTURE NA TRGU GALERIJA

Otvaranje Nedelje vizuelne umetnosti Kaleidoskopa kulture

Ovogodišnja nedelja vizuelne umetnosti Kaleidoskopa kulture biće otvorena na Trgu galerija, mestu koje tradicionalno pripada vizuelnoj umetnosti i koje će u budućnosti biti pretvoreno u prostor za negovanje postojećih i stvaranje novih trajnih vrednosti. Galerija Matice srpske, Fondacija „Novi Sad 2022 – Evropska prestonica kulture”, DDOR osiguranje i Muzička omladina Novog Sada, pripremili su zato jedinstven program počev od 24. septembra u 20.22 i tokom vikenda 25. i 26. septembra od 10.00 do 22.00 sata.

Petak, 24. septembar
20.22 sata: Svečano otvaranje nedelje vizuelne umetnosti
Izložbe Trajne vrednosti i Pomeraj u kodu
Obraćanje: dr Tijane Palkovljević Bugarski, upravnice GMS,
dr Đorđa Markeđanija, generalnog direktora DDOR osiguranja i Dalibora Rožića, člana Gradskog veća za kulturu
21.00 sat: Koncert REBEL BRASS

Subota, 25. septembar
10.30 i 12.30 sati: Koncert klasične muzike za decu
11.00 – 12.30 sati: Kreativna radionica za decu Neka mašta luta Parkom skulptura
13.00 i 17.00 sati: Kustosko vođenje kroz izložbu Trajne vrednosti. Zbirka umetničkih dela DDOR osiguranja

Nedelja, 26. septembar
11.00 sati: Otvaranje Parka skulptura Piknik sa skulpturama
Obraćanje: dr Tijane Palkovljević Bugarski, upravnice GMS i Nemanje Milenkovića, direktora Fondacije „Novi Sad 2022“
11.10 sati: Koncert POSITANO STRING QUARTET-a
13.00 i 17.00 sati: Kustosko vođenje kroz izložbu Trajne vrednosti. Zbirka umetničkih dela DDOR osiguranja

Izložba Trajne vrednosti. Zbirka umetničkih dela DDOR osiguranja
Uobičajena je praksa da velike kompanije sa dugom tradicijom doprinose očuvanju kulturnog nasleđa i učestvuju u kulturnom životu zajednice u okviru koje posluju. Od osnivanja, DDOR osiguranje daje pozitivan primer saradnje privrednog i kulturnog sektora, a jedan od vidova te saradnje je pružanje podrške savremenoj umetničkoj produkciji. Sarađujući direktno s umetnicima i podržavajući likovne kolonije, kompanija je, u skladu sa delatnošću, osiguravala kontinuitet umetničkog stvaralaštva u višedecenijskom periodu, uključujući i izazovne i turbulentne godine, o čemu svedoči obimna kolekcija umetničkih dela. Bogatu umetničku kolekciju čini trista devedeset pet radova likovne i primenjene umetnosti, pretežno umetnika iz Srbije, regiona, i dva dela stranih umetnika, iz Danske i SAD. U saradnji sa jednom od najstarijih kulturnih institucija u Srbiji, Galerijom Matice srpske, u okviru Kaleidoskopa kulture publici će biti predstavljena ova sadržajna kolekcija, sa ciljem da istakne vrednost saradnje kulture i privrede. Publika će moći da pogleda izložbu od 24. septembra do 16. oktobra u Galeriji Matice srpske – velika sala „Sava Tekelija“.

Izložba Pomeraj u kodu na Trgu galerija
Nesvakidašnja izložba se bavi istraživanjem minimalnih pokreta unutar koda digitalnog zapisa, a bazira se na polju novih medijskih umetničkih praksi. Publika će imati uvid u vizuelna svojstva digitalnih procesa, datih iz umetničke vizure, kroz unošenje novih eksperimentalnih celina kojima se objašnjavaju digitalni zapisi. Kod, kao simbol, sugeriše na kretanje forme i oblika, zvuka, svetla i boje, koji omogućavaju interakciju, te pretvaranje jednog oblika komunikacije u drugi. Različitim tehnološkim i medijskim procesima, ovi pokreti su određeni pozadinskim osvetljenjem, prikazima na ekranu, koloritom, šumom i sličnim postupcima. Projekat je koncipiran kroz program novih umetničkim praksi Udruženja SULUV. Publika će imati priliku da pogleda izložbu do 26. septembra na Trgu galerija.

Koncert REBEL BRASS
Nakon svečanog otvaranja na Trgu galerija, u saradnji sa Muzičkom omladinom Novog Sada, biće održan koncert grupe REBEL BRASS – rok benda sa pojačan duvačkom sekcijom i pratećim vokalima koji privlači posebnu pažnju i garantuje dobru zabavu. Klasičnu formu klupskog bluz roka sa obiljem prepoznatljivih numera obojiće zvukom Trg galerija i podstaknuti publiku na ples i pevanje. Nastupaju: Siniša Nićin – gitara, prateći vokal, Vladimir Filipendin, glavni vokal, Gordana Stefanov, glavni vokal, Stevan Nešticki, bas, Srđan Stefanov, gitara, Dušan Nakić, bubnjevi, Vlajko Dudok, klavijatura, Dragan Kozarčić, truba, Ivan Blanuša, saksofon i Stefan Dragaš, trombon.

Koncert klasične muzike za decu
Subotnje prepodne na Trgu galerija posvećujemo našim najmlađim sugrađanima. U saradnji sa Muzičkom omladinom Novog Sada biće održan koncert za decu pijanistkinje Rite Kinke i flautistkinje Laure Levai Aksin. Ovom prilikom će u Parku na Trgu galerija mališanima biti dočarane najlepše melodije čuvenih kompozitora Johana Sebastijana Baha, Volfganga Amadeusa Mocarta, Ludviga van Betovena, Roberta Šumana, Petra Iljiča Čajkovskog, kao i mnogih drugih.

Kreativna radionica za decu Neka mašta luta Parkom skulptura
Tokom pauze između dva koncerta klasične muzike, u saradnji sa DDOR osiguranjem, u Parku će deca imati priliku da učestvuju u različitim kreativnim aktivnostima. Uz pomoć muzejskih edukatora i umetnika, mališani će crtati, slikati, ukrašavati majice i praviti skulpture od lego kockikca i raznih drugih predmeta. Kroz različite umetničke zadatke i uz pomoć mašte, na ovaj način ukrasiće naš novi umetnički park – Park skultpura.

Kustosko vođenje kroz izložbu Trajne vrednosti
Povodom novootvorene izložbe Trajne vrednosti. Zbirka umetničkih dela DDOR osiguranja u Galeriji Matice srpske biće priređeno kustosko vođenje Ivane Janjić koja će posetiocima približiti kolekciju umetničkih dela koja je ova kompanija sakupljala više od pet decenija. Kroz priču o osamdeset umetničkih dela šezdeset pet autora publika će saznati više o umetnosti druge polovine 20. veka na teritoriji Vojvodine i Srbije.

Park skulptura i koncert POSITANO STRING QUARTET-a
Galerija Matice srpske je u okviru projekta Park skulptura izlila u bronzi tri skulpture iz kolekcija tri galerije – Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, Galerije Matice srpske i Galerije likovne umetnosti poklon zbirke Rajka Mamuzića. Postavljene u park na Trgu galerija skulpture simbolišu početak novog umetničkog prostora koji će se tokom narednih godina širiti i razvijati, sve u cilju isticanja Trga galerija kao značajne kulture i umetničke tačke Grada. Piknik sa skulpturama i ujedno svečano otvaranje Parka skulptura, trenutak je da svi sugrađani uživaju u spoju prirode i umetnosti u centru Grada i otkriju novi ambijent za svakodnevno opuštanje. Piknik će biti muzički obojen koncertom POSITANO STRING QUARTET-a. Zahvaljujući saradnji sa Muzičkom omladinom Novog Sada, ovaj profesionalni gudački ansambl će upotpuniti atmosferu sa evergrin, džez, bluz, rok i pop melodijama. Nastupaju: Sergej Šapovalov – violina, Petar Ivković, violina,  Borut Pavlič, siola, Milan Milanov, kontrabas.

Datum

Otvaranje: 24. Septembar 2021.
Traje do: 26. Septembar 2021.

Vreme

20:20 - 22:00

Mesto

Park skulptura, Trg galerija 1

Ulaznica

besplatan ulaz
  • Namenjeno: svim uzrastima