КАЛЕИДОСКОП КУЛТУРЕ НА ТРГУ ГАЛЕРИЈА

Отварање Недеље визуелне уметности Калеидоскопа културе

Овогодишња недеља визуелне уметности Калеидоскопа културе биће отворена на Тргу галерија, месту које традиционално припада визуелној уметности и које ће у будућности бити претворено у простор за неговање постојећих и стварање нових трајних вредности. Галерија Матице српске, Фондација „Нови Сад 2022 – Европска престоница културе”, ДДОР осигурање и Музичка омладина Новог Сада, припремили су зато јединствен програм почев од 24. септембра у 20.22 и током викенда 25. и 26. септембра од 10.00 до 22.00 сата.

Петак, 24. септембар
20.22 сата: Свечано отварање недеље визуелне уметности
Изложбе Трајне вредности и Померај у коду
Обраћање: др Тијане Палковљевић Бугарски, управнице ГМС,
др Ђорђа Маркеђанија, генералног директора ДДОР осигурања и Далибора Рожића, члана Градског већа за културу
21.00 сат: Kонцерт REBEL BRASS

Субота, 25. септембар
10.30 и 12.30 сати: Концерт класичне музике за децу
11.00 – 12.30 сати: Креативна радионица за децу Нека машта лута Парком скулптура
13.00 и 17.00 сати: Кустоско вођење кроз изложбу Трајне вредности. Збирка уметничких дела ДДОР осигурања

Недеља, 26. септембар
11.00 сати: Отварање Парка скулптура Пикник са скулптурама
Обраћање: др Тијане Палковљевић Бугарски, управнице ГМС и Немање Миленковића, директора Фондације „Нови Сад 2022“
11.10 сати: Концерт POSITANO STRING QUARTET-a
13.00 и 17.00 сати: Кустоско вођење кроз изложбу Трајне вредности. Збирка уметничких дела ДДОР осигурања

Изложба Трајне вредности. Збирка уметничких дела ДДОР осигурања
Уобичајена је пракса да велике компаније са дугом традицијом доприносе очувању културног наслеђа и учествују у културном животу заједнице у оквиру које послују. Од оснивања, ДДОР осигурање даје позитиван пример сарадње привредног и културног сектора, а један од видова те сарадње је пружање подршке савременој уметничкој продукцији. Сарађујући директно с уметницима и подржавајући ликовне колоније, компанија је, у складу са делатношћу, осигуравала континуитет уметничког стваралаштва у вишедеценијском периоду, укључујући и изазовне и турбулентне године, о чему сведочи обимна колекција уметничких дела. Богату уметничку колекцију чини триста деведесет пет радова ликовне и примењене уметности, претежно уметника из Србије, региона, и два дела страних уметника, из Данске и САД. У сарадњи са једном од најстаријих културних институција у Србији, Галеријом Матице српске, у оквиру Калеидоскопа културе публици ће бити представљена ова садржајна колекција, са циљем да истакне вредност сарадње културе и привреде. Публика ће моћи да погледа изложбу од 24. септембра до 16. октобра у Галерији Матице српске – велика салa „Сава Текелија“.

Изложба Померај у коду на Тргу галерија
Несвакидашња изложба се бави истраживањем минималних покрета унутар кода дигиталног записа, а базира се на пољу нових медијских уметничких пракси. Публика ће имати увид у визуелна својства дигиталних процеса, датих из уметничке визуре, кроз уношење нових експерименталних целина којима се објашњавају дигитални записи. Код, као симбол, сугерише на кретање форме и облика, звука, светла и боје, који омогућавају интеракцију, те претварање једног облика комуникације у други. Различитим технолошким и медијским процесима, ови покрети су одређени позадинским осветљењем, приказима на екрану, колоритом, шумом и сличним поступцима. Пројекат је конципиран кроз програм нових уметничким пракси Удружења СУЛУВ. Публика ће имати прилику да погледа изложбу до 26. септембра на Тргу галерија.

Концерт REBEL BRASS
Након свечаног отварања на Тргу галерија, у сарадњи са Музичком омладином Новог Сада, биће одржан концерт групе REBEL BRASS – рок бенда са појачан дувачком секцијом и пратећим вокалима који привлачи посебну пажњу и гарантује добру забаву. Класичну форму клупског блуз рока са обиљем препознатљивих нумера обојиће звуком Трг галерија и подстакнути публику на плес и певање. Наступају: Синиша Нићин – гитара, пратећи вокал, Владимир Филипендин, главни вокал, Гордана Стефанов, главни вокал, Стеван Нештицки, бас, Срђан Стефанов, гитара, Душан Накић, бубњеви, Влајко Дудок, клавијатура, Драган Козарчић, труба, Иван Блануша, саксофон и Стефан Драгаш, тромбон.

Концерт класичне музике за децу
Суботње преподне на Тргу галерија посвећујемо нашим најмлађим суграђанима. У сарадњи са Музичком омладином Новог Сада биће одржан концерт за децу пијанисткиње Рите Кинке и флаутисткиње Лауре Леваи Аксин. Овом приликом ће у Парку на Тргу галерија малишанима бити дочаране најлепше мелодије чувених композитора Јохана Себастијана Баха, Волфганга Амадеуса Моцарта, Лудвига ван Бетовена, Роберта Шумана, Петра Иљича Чајковског, као и многих других.

Креативна радионица за децу Нека машта лута Парком скулптура
Током паузе између два концерта класичне музике, у сарадњи са ДДОР осигурањем, у Парку ће деца имати прилику да учествују у различитим креативним активностима. Уз помоћ музејских едукатора и уметника, малишани ће цртати, сликати, украшавати мајице и правити скулптуре од лего коцкикца и разних других предмета. Кроз различите уметничке задатке и уз помоћ маште, на овај начин украсиће наш нови уметнички парк – Парк скултпура.

Кустоско вођење кроз изложбу Трајне вредности
Поводом новоотворене изложбе Трајне вредности. Збирка уметничких дела ДДОР осигурања у Галерији Матице српске биће приређено кустоско вођење Иване Јањић која ће посетиоцима приближити колекцију уметничких дела која је ова компанија сакупљала више од пет деценија. Кроз причу о осамдесет уметничких дела шездесет пет аутора публика ће сазнати више о уметности друге половине 20. века на територији Војводине и Србије.

Парк скулптура и концерт POSITANO STRING QUARTET-a
Галерија Матице српске је у оквиру пројекта Парк скулптура излила у бронзи три скулптуре из колекција три галерије – Спомен-збирке Павла Бељанског, Галерије Матице српске и Галерије ликовне уметности поклон збирке Рајка Мамузића. Постављене у парк на Тргу галерија скулптуре симболишу почетак новог уметничког простора који ће се током наредних година ширити и развијати, све у циљу истицања Трга галерија као значајне културе и уметничке тачке Града. Пикник са скулптурама и уједно свечано отварање Парка скулптура, тренутак је да сви суграђани уживају у споју природе и уметности у центру Града и открију нови амбијент за свакодневно опуштање. Пикник ће бити музички обојен концертомPOSITANO STRING QUARTET-a. Захваљујући сарадњи са Музичком омладином Новог Сада, овај професионални гудачки ансамбл ће употпунити атмосферу са евергрин, џез, блуз, рок и поп мелодијама. Наступају: Сергеј Шаповалов – виолина, Петар Ивковић, виолина,  Борут Павлич, сиола, Милан Миланов, контрабас.

Датум

Отварање: 24. септембар 2021.
Траје до: 26. септембар 2021.

Време

08:20 - 22:00

Место

Парк скулптура, Трг галерија 1

Улазница

бесплатан улаз
  • Намењено: свим узрастима