Kolekcija kao ogledalo

Modernizam u delima iz Galerije Matice srpske

 

Nakon Ljubljane, Beograda i Banja Luke, Galerija Matice srpske i Umetnička galerija “Nadežda Petrović” predstavljaju čačanskoj publici izložbu Kolekcija kao ogledalo. Modernizam u delima iz Galerije Matice srpske. Izložba predstavlja 82 umetničkih dela ‒ 72 slike, 7 skulptura i 3 grafike ‒  i sveobuhvatno ilustruje srpsku likovnu umetnost, njene uzore, opredeljenja i domete od poslednjih decenija 19. veka do sredine 20. veka. U toku protekle dve godine ovu reprezentativnu izložbu posetilo je preko 60.000 posetilaca.

Izložba predstavlja najistaknutije i najznačajnije umetnike srpske likovne scene poput Uroša Predića, Paje Jovanovića, Steve Aleksića, Ivana Tabakovića, Nadežde Petrović, Petra Dobrovića, Save Šumanovića, Milana Konjovića, Petra Lubarde i dr. Međutim, izložena su i dela javnosti manje poznatih slikara koji su svojom delatnošću ostavili trag u istoriji srpske umetnosti, ali i kolekciji Galerije Matice srpske.

Kroz dela 38 autora prikazan je put od realističkih opredeljenja nastalih pod uticajem umetničkih akademija u Beču i Minhenu do okretanja ka modernizmima 20. veka usled odlaska naših umetnika na školovanje i njihovih boravaka u Pragu, Budimpešti i konačno Parizu kao centru umetničkih ideja 20. veka.  Ova izložba ukazuje na razvojni put srpske likovne umetnosti od ideja realizma, impresionizma i simbolizma do aktuelnih ekspresionističkih i intimističkih izraza iskazanih kroz religiozne i istorijske kompozicije, ali i teme portreta, pejzaža, akta i enterijera.

Izložbu i prateći katalog je autorski realizovala dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica GMS u saradnji sa stručnim saradnicama Jelenom Ognjanović iz GMS i Marijom Radisavčević iz Umetničke galerije “Nadežda Petrović”, kao i timom konzervatora i tehničara obe galerije.

Izložba Kolekcija kao ogledalo ima poseban značaj jer se realizuje u godini obeležavanja jubileja 175 godina od osnivanja Galerije Matice srpske, kao i u godini kada Čačak nosi titulu Nacionalne prestonice kulture.

Izložbu su omogućili Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Grad Čačak.

 

Datum

Otvaranje: 02. Februar 2023.
Traje do: 22. Mart 2023.

Vreme

Ulaznica

besplatan ulaz