Колекција као огледало

Модернизам у делима из Галерије Матице српске

 

Након Љубљане, Београда и Бања Луке, Галерија Матице српске и Уметничка галерија „Надежда Петровић“ представљају чачанској публици изложбу Колекција као огледало. Модернизам у делима из Галерије Матице српске. Изложба представља 82 уметничких дела ‒ 72 слике, 7 скулптура и 3 графике ‒  и свеобухватно илуструје српску ликовну уметност, њене узоре, опредељења и домете од последњих деценија 19. века до средине 20. века. У току протекле две године ову репрезентативну изложбу посетило је преко 60.000 посетилаца.

Изложба представља најистакнутије и најзначајније уметнике српске ликовне сцене попут Уроша Предића, Паје Јовановића, Стеве Алексића, Ивана Табаковића, Надежде Петровић, Петра Добровића, Саве Шумановића, Милана Коњовића, Петра Лубарде и др. Међутим, изложена су и дела јавности мање познатих сликара који су својом делатношћу оставили траг у историји српске уметности, али и колекцији Галерије Матице српске.

Кроз дела 38 аутора приказан је пут од реалистичких опредељења насталих под утицајем уметничких академија у Бечу и Минхену до окретања ка модернизмима 20. века услед одласка наших уметника на школовање и њихових боравака у Прагу, Будимпешти и коначно Паризу као центру уметничких идеја 20. века.  Ова изложба указује на развојни пут српске ликовне уметности од идеја реализма, импресионизма и симболизма до актуелних експресионистичких и интимистичких израза исказаних кроз религиозне и историјске композиције, али и теме портрета, пејзажа, акта и ентеријера.

Изложбу и пратећи каталог је ауторски реализовала др Тијана Палковљевић Бугарски, управница ГМС у сарадњи са стручним сарадницама Јеленом Огњановић из ГМС и Маријом Радисавчевић из Уметничке галерије „Надежда Петровић“, као и тимом конзерватора и техничара обе галерије.

Изложба Колекција као огледало има посебан значај јер се реализује у години обележавања јубилеја 175 година од оснивања Галерије Матице српске, као и у години када Чачак носи титулу Националне престонице културе.

Изложбу су омогућили Министарство културе и информисања Републике Србије и Град Чачак.

 

Датум

Отварање: 02. фебруар 2023.
Траје до: 22. март 2023.

Време

Место

Улазница

бесплатан улаз
  • Намењено: свим узрастима