Kolekcija kao ogledalo

Modernizam u delima iz Galerije Matice srpske

 

Galerija Matice srpske i Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske predstavljaju banjalučkoj publici izložbu Kolekcija kao ogledalo. Modernizam u delima iz Galerije Matice srpske. Izložba predstavlja 86 umetničkih dela ‒ 75 slike, 7 skulptura i 4 grafike ‒  i sveobuhvatno ilustruje srpsku likovnu umetnost, njene uzore, opredeljenja i domete od poslednjih decenija 19. veka do sredine 20. veka.

Ovom izložbom nastavlja se uspešna saradnja između Galerije i Muzeja koja je rezultirala nizom različitih izložbenih projekata i edukativnih programa u protekloj deceniji. Izložba Kolekcija kao ogledalo ima poseban značaj jer se realizuje u godini obeležavanja jubileja 175 godina od osnivanja Galerije Matice srpske.

U toku protekle dve godine ova reprezentativna izložba gostovala je u Narodnoj galeriji Slovenije u Ljubljani, kao i u Galeriji Srpske akademije nauke i umjetnosti (SANU) u Beogradu,  gde ju je posetilo oko 50.000 posetilaca.

Izložba predstavlja najistaknutije i najznačajnije umetnike srpske likovne scene poput Uroša Predića, Paje Jovanovića, Steve Aleksića, Ivana Tabakovića, Nadežde Petrović, Petra Dobrovića, Save Šumanovića, Milana Konjovića, Petra Lubarde i dr. Međutim, izložena su i dela javnosti manje poznatih slikara koji su svojom delatnošću ostavili trag u istoriji srpske umetnosti, ali i kolekciji Galerije Matice srpske.

Kroz dela 38 autora prikazan je put od realističkih opredeljenja nastalih pod uticajem umetničkih akademija u Beču i Minhenu do okretanja ka modernizmima 20. veka usled odlaska naših umetnika na školovanje i njihovih boravaka u Pragu, Budimpešti i konačno Parizu kao centru umetničkih ideja 20. veka.  Ova izložba ukazuje na razvojni put srpske likovne umjetnosti od ideja realizma, impresionizma i simbolizma do aktuelnih ekspresionističkih i intimističkih izraza iskazanih kroz religiozne i istorijske kompozicije, ali i teme portreta, pejzaža, akta i enterijera.

Izložbu i prateći katalog je autorski realizovala dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica GMS u saradnji sa stručnim saradnicama Jelenom Ognjanović i Aleksandrom Čelovski, kao i timom konzervatora GMS – Danilom Vuksanovićem, Darkom Despotovićem, Lukom Kulićem i Urošem Mirićem, i timom MSURS. Koordinatori izložbe u MSURS su viša kustoskinja Lana Pavlović i viši kustos Mladen Banjac.

Izložbu su omogućili Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, kao i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

 

 

Datum

Otvaranje: 22. Septembar 2022.
Traje do: 22. Decembar 2022.

Vreme

Ulaznica

besplatan ulaz