Колекција као огледало

Модернизам у делима из Галерије Матице српске

 

Галерија Матице српске и Музеј савремене умјетности Републике Српске представљају бањалучкој публици изложбу Колекција као огледало. Модернизам у делима из Галерије Матице српске. Изложба представља 86 уметничких дела ‒ 75 слике, 7 скулптура и 4 графике ‒  и свеобухватно илуструје српску ликовну уметност, њене узоре, опредељења и домете од последњих деценија 19. века до средине 20. века.

Овом изложбом наставља се успешна сарадња између Галерије и Музеја која је резултирала низом различитих изложбених пројеката и едукативних програма у протеклој деценији. Изложба Колекција као огледало има посебан значај јер се реализује у години обележавања јубилеја 175 година од оснивања Галерије Матице српске.

У току протекле две године ова репрезентативна изложба гостовала је у Народној галерији Словеније у Љубљани, као и у Галерији Српске академије науке и умјетности (САНУ) у Београду,  где ју је посетило око 50.000 посетилаца.

Изложба представља најистакнутије и најзначајније уметнике српске ликовне сцене попут Уроша Предића, Паје Јовановића, Стеве Алексића, Ивана Табаковића, Надежде Петровић, Петра Добровића, Саве Шумановића, Милана Коњовића, Петра Лубарде и др. Међутим, изложена су и дела јавности мање познатих сликара који су својом делатношћу оставили траг у историји српске уметности, али и колекцији Галерије Матице српске.

Кроз дела 38 аутора приказан је пут од реалистичких опредељења насталих под утицајем уметничких академија у Бечу и Минхену до окретања ка модернизмима 20. века услед одласка наших уметника на школовање и њихових боравака у Прагу, Будимпешти и коначно Паризу као центру уметничких идеја 20. века.  Ова изложба указује на развојни пут српске ликовне умјетности од идеја реализма, импресионизма и симболизма до актуелних експресионистичких и интимистичких израза исказаних кроз религиозне и историјске композиције, али и теме портрета, пејзажа, акта и ентеријера.

Изложбу и пратећи каталог је ауторски реализовала др Тијана Палковљевић Бугарски, управница ГМС у сарадњи са стручним сарадницама Јеленом Огњановић и Александром Человски, као и тимом конзерватора ГМС – Данилом Вуксановићем, Дарком Деспотовићем, Луком Кулићем и Урошем Мирићем, и тимом МСУРС. Координатори изложбе у МСУРС су виша кустоскиња Лана Павловић и виши кустос Младен Бањац.

Изложбу су омогућили Министарство културе и информисања Републике Србије, као и Министарство просвјете и културе Републике Српске.

 

 

Датум

Отварање: 22. септембар 2022.
Траје до: 22. децембар 2022.

Време

Место

Музеј савремене умјетности Републике Српске, Бањалука

Улазница

бесплатан улаз
  • Намењено: свим узрастима