Kolekcija kao ogledalo. Modernizam u delima iz Galerije Matice srpske

Galerija Matice srpske i Galerija Srpske akademije nauka i umetnosti predstavljaju beogradskoj javnosti izložbu KOLEKCIJA KAO OGLEDALO. Modernizam u delima iz Galerije Matice srpske. Izložba predstavlja 86 umetničkih dela ‒ 75 slike, 7 skulptura i 4 grafike ‒  i sveobuhvatno ilustruje srpsku likovnu umetnost, njene uzore, opredeljenja i domete od poslednjih decenija 19. veka do sredine 20. veka. Kroz dela 38 autora prikazan je put od realističkih opredeljenja nastalih pod uticajem umetničkih akademija u Beču i Minhenu do okretanja ka modernizmima 20. veka usled odlaska naših umetnika na školovanje i njihovih boravaka u Pragu, Budimpešti i konačno Parizu kao centru umetničkih ideja 20. veka. Stoga, izložba ukazuje na razvojni put srpske likovne umetnosti od ideja realizma, impresionizma i simbolizma do aktuelnih ekspresionističkih i intimističkih izraza iskazanih kroz religiozne i istorijske kompozicije, ali i teme portreta, pejzaža, akta i enterijera. Uz najpoznatije i najreprezentativnije umetnike poput Uroša Predića, Paje Jovanovića, Steve Aleksića, Ivana Tabakovića, Nadežde Petrović, Petra Dobrovića, Save Šumanovića, Milana Konjovića i Petra Lubarde sa kojim se hronološki i završava postavka, izložena su i dela možda javnosti manje poznatih slikara koji su svojom delatnošću ostavili trag u istoriji srpske umetnosti, ali i kolekciji Galerije Matice srpske.

 

„Retke su prilike da nam se jedna dobro poznata i važna kolekcija predstavi u potpuno drugačijem svetlu, viđena iz jednog drugog ugla, sagledana kroz višestruka ogledala. Upravo takav primer imamo u izuzetnoj publikaciji i izložbi Galerije Matice srpske iz Novog Sada Kolekcija kao ogledalo: Modernizam u delima iz Galerije Matice srpske koja će u decembru 2021. godine biti predstavljena u SANU u Beogradu.”
Prof. dr. Jelena Todorović, profesor FLU Beograd

,,… predstavljeni radovi ne upućuju samo na reprezentativni presek srpske moderne umetnosti, već što je ovom prilikom predmet posebnog interesovanja – ,,ulogu Matice srpske i njene Galerije u srpskoj kulturi i razvoju likovne umetnostiˮ koja tokom formiranja svoje kolekcije, angažpvanjem i stipendiranjem umetnik, predstavljanjem u stalnim postavkama, aktivno učestvuje i podstiče razvoj srpske moderne umetnostiˮ.
Prof. Dr Simona Čupić, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu

,,I ovde i sada, a ne samo tada, ovi umetnički dometi zaslužuju poštovanje jer nas kao kolektivitet još uvek čine modernijim nego što ponekad slutimo da jesmoˮ.
Akademik Vladimir S. Kostić, predsednik SANU

Izložbu i prateći katalog je autorski realizovala dr Tijana Palkovljević Bugarski, u saradnji sa stručnim saradnicama Jelenom Ognjanović i Aleksandrom Čelovski, kao i timom konzervatora GMS – Danilom Vuksanovićem, Darkom Despotovićem, Lukom Kulićem i Urošem Mirićem, i timom Galerije SANU.

Realizaciju izložbe i pratećeg kataloga omogućilo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, a pomogao grad Beograd.  

Datum

Otvaranje: 23. Decembar 2021.
Traje do: 20. Mart 2022.

Vreme

All Day

Ulaznica

besplatan ulaz
  • Namenjeno: svim uzrastima