Колекција као огледало. Модернизам у делима из Галерије Матице српске

Галерија Матице српске и Галерија Српске академије наука и уметности представљају београдској јавности изложбу КОЛЕКЦИЈА КАО ОГЛЕДАЛО. Модернизам у делима из Галерије Матице српске. Изложба представља 86 уметничких дела ‒ 75 слике, 7 скулптура и 4 графике ‒  и свеобухватно илуструје српску ликовну уметност, њене узоре, опредељења и домете од последњих деценија 19. века до средине 20. века. Кроз дела 38 аутора приказан је пут од реалистичких опредељења насталих под утицајем уметничких академија у Бечу и Минхену до окретања ка модернизмима 20. века услед одласка наших уметника на школовање и њихових боравака у Прагу, Будимпешти и коначно Паризу као центру уметничких идеја 20. века. Стога, изложба указује на развојни пут српске ликовне уметности од идеја реализма, импресионизма и симболизма до актуелних експресионистичких и интимистичких израза исказаних кроз религиозне и историјске композиције, али и теме портрета, пејзажа, акта и ентеријера. Уз најпознатије и најрепрезентативније уметнике попут Уроша Предића, Паје Јовановића, Стеве Алексића, Ивана Табаковића, Надежде Петровић, Петра Добровића, Саве Шумановића, Милана Коњовића и Петра Лубарде са којим се хронолошки и завршава поставка, изложена су и дела можда јавности мање познатих сликара који су својом делатношћу оставили траг у историји српске уметности, али и колекцији Галерије Матице српске.

 

„Ретке су прилике да нам се једна добро позната и важна колекција представи у потпуно другачијем светлу, виђена из једног другог угла, сагледана кроз вишеструка огледала. Управо такав пример имамо у изузетној публикацији и изложби Галерије Матице српске из Новог Сада Колекција као огледало: Модернизам у делима из Галерије Матице српске која ће у децембру 2021. године бити представљена у САНУ у Београду.”
Проф. др. Јелена Тодоровић, професор ФЛУ Београд

,,… представљени радови не упућују само на репрезентативни пресек српске модерне уметности, већ што је овом приликом предмет посебног интересовања – ,,улогу Матице српске и њене Галерије у српској култури и развоју ликовне уметностиˮ која током формирања своје колекције, ангажпвањем и стипендирањем уметник, представљањем у сталним поставкама, активно учествује и подстиче развој српске модерне уметностиˮ.
Проф. Др Симона Чупић, професор Филозофског факултета у Београду

,,И овде и сада, а не само тада, ови уметнички домети заслужују поштовање јер нас као колективитет још увек чине модернијим него што понекад слутимо да јесмоˮ.
Академик Владимир С. Костић, председник САНУ

Изложбу и пратећи каталог је ауторски реализовала др Тијана Палковљевић Бугарски, у сарадњи са стручним сарадницама Јеленом Огњановић и Александром Человски, као и тимом конзерватора ГМС – Данилом Вуксановићем, Дарком Деспотовићем, Луком Кулићем и Урошем Мирићем, и тимом Галерије САНУ.

Реализацију изложбе и пратећег каталога омогућило је Министарство културе и информисања Републике Србије, а помогао град Београд.  

Датум

Отварање: 23. децембар 2021.
Траје до: 20. март 2022.

Време

Цео дан

Место

Галерија САНУ, Београд

Улазница

бесплатан улаз
  • Намењено: свим узрастима