(Ne)održivost enterijera XX veka

Prateći program izložbe Poklon-zbirka Dragiše Brašovana

Predavanje se zasniva na kratkoj istorijsko-hronološkoj analizi razvoja arhitekture, samim tim i enterijera, njihove prostorne organizacije i uređenja u odnosu na način života društva prouzrokovanog političkim, vremenskim i kulturološkim uticajima kroz vreme, kao ključnog činioca za razumevanje duha vremena u kome su nastali.

Centralni deo predavanja čini nekoliko relevantnih primera doma i njihovih priča započetih u ne tako davnom, a opet prošlom XX veku, na čemu se i oslanja sama tema predavanja. Održivost ili neodrživost enterijera XX veka čini otvaranje niza pitanja vezanih za fizičku, programsku i finkcionalno-ideološku održivost, kao i razmišljanje o tome koliko svako od nas može zaista da utiče na istu.

Predavanje drži: Anja Popović, diplomirani inženjer scenske arhitekture, tehnike i dizajna

Anja Popović diplomirala je na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu na smeru Scenska arhitektura, tehnika i dizajn, gde trenutno pohađa master studije. Bavi se projektovanjem i radom u Udruženju Apostrof, čiji je jedan od osnivača i koje za cilj ima društveni aktivizam manifestovan artikulacijom prostora kroz umetnost i kulturu, uz utilitarnu vrednost kao epicentrom delanja. Učestvovala je na projektima Kaleidoskopa kulture, kao i na radionicama različitih tema i disciplina, dok je tokom Bijenala scenskog dizajna bila koordinator programa. Trenutno je demonstrator u nastavi na predmetu Uvod u studije arhitekture na Fakultetu tehničkih nauka.

Datum

Otvaranje: 25. Avgust 2023.
Traje do: 25. Avgust 2023.

Vreme

19:00

Ulaznica

besplatan ulaz
  • Namenjeno: svim uzrastima