Odrastanje u Gradu kulture

Ideja projekta Odrastanje u Gradu kulture jeste da se realizacijom posebno osmišljenih aktivnosti za bebe i decu u Galeriji Matice srpske, najmlađim sugrađanima pruže prva iskustva susreta sa različitim vidovima umetnosti i kulture u specifičnoj muzejskoj atmosferi. U godini titule Evropske prestonice kulture, a u okviru programskog luka Budućnost Evrope, bebe i deca imaju priliku da uživaju u raznovrsnom umetničkom programu i da zajedno sa svojim drugarima i roditeljima odrastaju uz umetnost i kulturu.

Od 19. marta do 21. maja 2022. godine svake subote prostor Galerije Matice srpske pretvara se u jedinstvenu muzičku dvoranu, a muzičari Beogradske filharmonije i Muzičke omladine Novog Sada izvodiće pažljivo odabrane kompozicije klasične muzike za najmlađe, kako bi kod njih od najranije dobi probudili i razvijali ljubav ka klasičnoj muzici i umetnosti. Dok se zvuci različitih instrumenata viore prostorom bebe od 0 do 4 godine i deca od 5 do 10 godina uživaće u zvucima i samostalno se kretati i istraživati umetnički svet oko sebe. Pored uživanja uz klasičnu muziku, bebe, deca i roditelji mogu stvarati uspomene fotografisanjem ispred panoa, crtanjem i ostavljanjem bojenih otiska na platnu. Kao uspomenu na posetu Galeriji, bebe na poklon dobijaju radosnicu Prvi koraci u Gradu kulture, a deca dečju publikaciju Moj Grad. Novosadske umetničke priče. Uz radosnicu i dečju publikaciju, bebe, deca i roditelji mogu se zabavljati otkrivajući bogato kulturno nasleđe Novog Sada i beležeći svoje zajedničke avanture u Gradu kulture.

Raspored koncerata pronađite u kalendaru događaja.

U saradnji sa Predškolskom ustanovom „Radosno detinjstvo”, privatnim vrtićima, kao i osnovnim školama u Novom Sadu, od oktobra 2021. do maja 2022. godine deca iz vrtića i osnovnih škola mogu organizovano posetiti Galeriju Matice srpske i učestvovati u novom edukativnom programu. Sa muzejskim edukatorima, posmatrajući umetnička dela u stalnoj postavci i Dečjoj sobi – kutku namenjenom i prilagođenom deci, u podsticajnoj, radnoj atmosferi otkrivaće zanimljive umetničke priče o Novom Sadu, koje strpljivo čekaju da budu ispričane najmlađim Novosađanima, kako bi s ponosom i znanjem koračali ulicama Grada. Nakon posete svako dete dobija na poklon dečju publikaciju Moj Grad. Novosadske umetničke priče, zahvaljujući kojoj mogu nastaviti da istražuju i upoznaju umetničke priče o Gradu. U okviru edukativnog programa, od oktobra 2021. godine, svake subote od 11.00 do 12.30 sati u Galeriji se održavaju i kreativne radionice za decu, na kojima kustosi i muzejski edukatori deci uzrasta od 5 do 10 godina, na kreativan i interaktivan način dočaravaju priče o Novom Sadu i približavaju aktuelne izložbe u Galeriji. Nakon posmatranja umetničkih dela i šetnje kroz Galeriju, u prostoru Dečje sobe sledi kreativni užitak – predstavljanje utisaka, zapažanja i stečenih znanja raznovrsnim likovnim tehnikama. Pored kreativnih radionica u okviru novog edukativnog programa u Galeriji je svakodnevno biti dostupan porodični vodič Moj Grad namenjen porodičnim posetama. Roditelji, staratelji, bake i deke sa decom koristeći specijalni štampani porodični vodič, kroz igru uloga, zanimljive igre i zadatke imaće priliku da upoznaju prostor Galerije i otkrivaju istoriju i nasleđe Grada, posmatrajući umetnička dela u stalnoj postavci Galerije.

Raspored kreativnih radionica za decu pronađite u kalendaru događaja.

Kruna svih aktivnosti koje smo realizovali sa mališanima u Galeriji Matice srpske biće izložba dečjih radova Odrastanje u Gradu kulture koja će se održati od 7. maja do 19. juna 2022. godine.  Deca će zajedno sa porodicama, drugarima, vaspitačicama, učiteljicama i likovnim pedagozima proslaviti završetak novosadske umetničke avanture i uživati u svojim likovnim radovima inspirisanim pričama o našem Gradu.

Realizaciju projekta omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Uprava za kulturu Grada Novog Sada i „Fondacija Novi Sad – Evropska prestonica kulture”.

Datum

Otvaranje: 19. Mart 2022.
Traje do: 19. Jun 2022.

Vreme

10:00

Ulaznica

besplatan ulaz
  • Namenjeno: deci od 0 do 10 godina