Одрастање у Граду културе

Идеја пројекта Одрастање у Граду културе јесте да се реализацијом посебно осмишљених активности за бебе и децу у Галерији Матице српске, најмлађим суграђанима пруже прва искуства сусрета са различитим видовима уметности и културе у специфичној музејској атмосфери. У години титуле Европске престонице културе, а у оквиру програмског лука Будућност Европе, бебе и деца имају прилику да уживају у разноврсном уметничком програму и да заједно са својим другарима и родитељима одрастају уз уметност и културу.

Од 19. марта до 21. маја 2022. године сваке суботе простор Галерије Матице српске претвара се у јединствену музичку дворану, а музичари Београдске филхармоније и Музичке омладине Новог Сада изводиће пажљиво одабране композиције класичне музике за најмлађе, како би код њих од најраније доби пробудили и развијали љубав ка класичној музици и уметности. Док се звуци различитих инструмената виоре простором бебе од 0 до 4 године и деца од 5 до 10 година уживаће у звуцима и самостално се кретати и истраживати уметнички свет око себе. Поред уживања уз класичну музику, бебе, деца и родитељи могу стварати успомене фотографисањем испред паноа, цртањем и остављањем бојених отиска на платну. Као успомену на посету Галерији, бебе на поклон добијају радосницу Први кораци у Граду културе, а деца дечју публикацију Мој Град. Новосадске уметничке приче. Уз радосницу и дечју публикацију, бебе, деца и родитељи могу се забављати откривајући богато културно наслеђе Новог Сада и бележећи своје заједничке авантуре у Граду културе.

Распоред концерата пронађите у календару догађаја.

 

У сарадњи са Предшколском установом „Радосно детињство”, приватним вртићима, као и основним школама у Новом Саду, од октобра 2021. до маја 2022. године деца из вртића и основних школа могу организовано посетити Галерију Матице српске и учествовати у новом едукативном програму. Са музејским едукаторима, посматрајући уметничка дела у сталној поставци и Дечјој соби – кутку намењеном и прилагођеном деци, у подстицајној, радној атмосфери откриваће занимљиве уметничке приче о Новом Саду, које стрпљиво чекају да буду испричане најмлађим Новосађанима, како би с поносом и знањем корачали улицама Града. Након посете свако дете добија на поклон дечју публикацију Мој Град. Новосадске уметничке приче, захваљујући којој могу наставити да истражују и упознају уметничке приче о Граду. У оквиру едукативног програма, од октобра 2021. године, сваке суботе од 11.00 до 12.30 сати у Галерији се одржавају и креативне радионице за децу, на којима кустоси и музејски едукатори деци узраста од 5 до 10 година, на креативан и интерактиван начин дочаравају приче о Новом Саду и приближавају актуелне изложбе у Галерији. Након посматрања уметничких дела и шетње кроз Галерију, у простору Дечје собе следи креативни ужитак – представљање утисака, запажања и стечених знања разноврсним ликовним техникама. Поред креативних радионица у оквиру новог едукативног програма у Галерији је свакодневно бити доступан породични водич Мој Град намењен породичним посетама. Родитељи, старатељи, баке и деке са децом користећи специјални штампани породични водич, кроз игру улога, занимљиве игре и задатке имаће прилику да упознају простор Галерије и откривају историју и наслеђе Града, посматрајући уметничка дела у сталној поставци Галерије.

Распоред креативних радионица за децу пронађите у календару догађаја.

 

Круна свих активности које смо реализовали са малишанима у Галерији Матице српске биће изложба дечјих радова Одрастање у Граду културе која ће се одржати од 7. маја до 19. јуна 2022. године.  Деца ће заједно са породицама, другарима, васпитачицама, учитељицама и ликовним педагозима прославити завршетак новосадске уметничке авантуре и уживати у својим ликовним радовима инспирисаним причама о нашем Граду.

 

Реализацију пројекта омогућили су Министарство културе и информисања Републике Србије, Управа за културу Града Новог Сада и „Фондација Нови Сад – Европска престоница културе“.

Датум

Отварање: 19. март 2022.
Траје до: 19. јун 2022.

Време

10:00

Место

Галерија Матице српске, Трг галерија 1

Улазница

бесплатан улаз
  • Намењено: деци од 0 до 10 година