Odrastanje uz umetnost u Galeriji Matice srpske

Proslava 1. juna u Parku skulptura

Obeleževajući 1. jun na Trgu galerija zajedno sa našom najmlađom publikom – decom i njihovim roditeljima, vaspitačima, učiteljima i prijateljima već četvrtu godinu zaredom stvorili smo novu tradiciju, kojom ukazujemo na značaj odrastanja uz umetnost, i Trga galerija kao važne kulturne tačke Grada. Zajedno sa našim posetiocima tog dana obeležavamo godišnjicu otvaranja Galerije Matice srpske za publiku u današnjoj zgradi na Trgu galerija. Na ovaj način se iznova podsećamo da samo uz posetioce i raznovrstan program jedan muzej može da živi svojim istinskim životom.

Ove godine za proslavu 1. juna pripremili smo jedinstven poslepodnevni užitak uz kulturu i umetnost, a posetioci će uživati u izložbi dečjih radova, operi za decu Čarobna frula, kreativnim programima, kao i prodičnom programu Avantura za velike i male.

Program započinjemo u 17.30 sati otvaranjem izložbe dečjih radova u Parku skulptura na kojoj će biti predstavljeni radovi dece iz Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo“, „Maštolend“, „Anđeo čuvar“, kao i osnovnih škola „Kirilo i Metodije“ i „Mika Antić“, koji su tokom ove školske godine učestvovali u edukativnom programu za decu Moj Grad. Novosadske umetničke priče. Inspirisani umetničkim pričama o bogatom kulturnom nasleđu Grada Novog Sada, sa vaspitačima i likovnim pedagozima stvarala svoja „umetnička dela“ kojima su sumirali utiske i stečena znanja, zapažanja i osećanja koja su sa sobom poneli. Izložbom dečjih radova želimo da provirimo u njihov svet i ukažemo na značaj dečjeg stvaralaštva.

Hor, orkestar i solisti opere Srpskog narodnog pozorišta u 18.00 sati u Parku skulptura izvešće operu za decu Čarobna frula. Na ovom jedinstvenom događaju, pozorišni umetnici, koji pevaju, pričaju, sviraju, diriguju i igraju, predstviće bajku o princu koji je ostavio svoje kraljevstvo zbog potrage za ljubavlju. Mocartova muzika očarava publiku svih generacija, ali ova verzija posebno je zabavna jer je prilagođena mlađoj publici koja tek otkriva čari pozorišta. U jedinstvenom ambijentu Parka skulptura, mališani će se zajedno sa pevačima i orkestrom prepustiti uživanju u operskim arijama i koreografijama koje izvode solisti i članovi Hora, u muzičkim bravurama Orkestra, predvođenim maestrom Jevtićem, vrcavom humoru naratora i maštovitoj scenografiji.

Pored izložbe i opere za decu, mališani će tokom proslave uživati i u kreativnim programima sa muzejskim edukatorima, dok će roditelji, staratelji, bake i deke sa decom i unucimakroz igru, zanimljive zadatke imati mogućnost da se prepuste Avantura za velike i male kako bi otkrili različite umetničke priče o Novom Sadu i/ili umetničkim delima predstavljenim na izložbi Identitet(i).

Datum

Otvaranje: 01. Jun 2021.
Traje do: 01. Jun 2021.

Vreme

17:30

Mesto

Park skulptura, Trg galerija 1

Ulaznica

besplatan ulaz
  • Namenjeno: svim uzrastima